De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Je eigen broodjeszaak openen! Stel, je verkoopt ieder broodje voor € 3,- Stel, je hebt het broodje voor € 1,- ingekocht. Je maakt winst … Steek je precies.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Je eigen broodjeszaak openen! Stel, je verkoopt ieder broodje voor € 3,- Stel, je hebt het broodje voor € 1,- ingekocht. Je maakt winst … Steek je precies."— Transcript van de presentatie:

1

2 Je eigen broodjeszaak openen! Stel, je verkoopt ieder broodje voor € 3,- Stel, je hebt het broodje voor € 1,- ingekocht. Je maakt winst … Steek je precies die 2 euro in je zak? Of heb je eigenlijk nog meer kosten? Welke winst maak je uiteindelijk gemiddeld per broodje?

3 Winstopslag De meeste bedrijven hebben als doel het maken van winst. Wat moet je hiervoor minimaal doen? We kennen 2 soorten winst: Brutowinst Nettowinst

4 Procenten Je moet realiseren dat iets meer of minder dan 100% kan zijn.

5 1: Brutowinst Manier 1: Omzet - Inkoopwaarde van de omzet = Brutowinst Manier 2: Verkoopprijs - Inkoopprijs = Brutowinst Je hebt twee soorten brutowinst namelijk: brutowinstopslag OF -marge p/product Omzet = afzet * verkoopprijs Inkoopwaarde van de omzet= afzet * inkoopprijs Afzet = Hoeveelheid verkochte producten

6 Voorbeeld 1 De inkoopprijs is € 40,-. De brutowinst is 25% van de inkoopprijs.  Bereken de verkoopprijs. verkoopprijs - inkoopprijs = Brutowinst 25 % 100 % 125 % € 40

7 Voorbeeld 2 De inkoopprijs is € 40,-. De brutowinst is 20% van de verkoopprijs.  Bereken de verkoopprijs. Verkoopprijs - inkoopprijs = Brutowinst 20 % 80 % 100 % € 40

8 Opslag en marge dat verschil hoeven de ll niet meer te kennen. Dus de volgende dia’s 7 tm 10 zijn dit jaar niet meer van toepassing.

9 Brutowinstopslag of -marge Er is sprake van een brutowinstOPslag als de ondernemer zelf de verkoopprijs vaststelt. Een percentage van de inkoopprijs.  Je mag zélf bepalen hoeveel er bovenOP komt. (Inkoopprijs is dus 100%) Er is sprake van een brutowinstmarge als de ondernemer de verkoopprijs niet kan vaststellen. Een percentage van de verkoopprijs. (Verkoopprijs is dus 100%) BrutowinstopslagBrutowinstmarge Inkoopprijs100%75% Brutowinstopslag/marge+ 10%+ 25% Verkoopprijs= 110%= 100% LET OP : Er zijn dus 2 verschillende termen. Bij elke term is een ander getal 100% P/P

10 Oefenopgave Een handelsonderneming koopt een product in tegen € 14,- per product. Bereken de verkoopprijs als de brutowinstopslag 30% bedraagt. Brutowinstopslag Inkoopprijs100%€ 14,00 + Brutowinstopslag+ 30%€ 4,20 = Verkoopprijs= 130%€ 18,20 € 14 / 100 x 30 = € 4,20 € 14 + € 4,20 = € 18,20

11 Oefenopgave Een handelsonderneming koopt een product in tegen € 14,- per eenheid. Bereken de verkoopprijs als de brutowinstmarge 30% bedraagt. Brutowinstmarge Inkoopprijs70%€ 14,00 Brutowinstmarge+ 30%€ 6,00 Verkoopprijs= 100%€ 20,00 €14,00 / 70 = € 0,20 (1%) € 0,20 * 100% = € 20,00

12 !! Notitie !! Het boek hanteert soms een andere terminologie: Brutowinstmarge van de inkoopprijs = brutowinstopslag Opgave 3a, 4b, 7,

13 2: Nettowinst Omzet - Inkoopwaarde van de omzet = Brutowinst - Overige bedrijfskosten = Nettowinst Nettowinst is het inkomen voor de eigenaar van de winkel.

14

15 Antwoorden Opgave 1 1a)0,56 x € 400 = € 224,- 1b)0,02 x € 60 = € 1,20 1c)3,2 x € 240 = € 768,- 1d)0,002 x € 35 = € 0,07 1e)0,015 x € = € 120,-

16 Opgave 2 2a) € 56 / € 350 x 100% = 16% (wat/waarvan * 100%) 2b) € 10,90 / € 54,50 x 100% = 20% (wat/waarvan * 100%) 2c) € 194,40 / € 144 x 100% = 135% (wat/waarvan * 100%) 2d) € 1,75 / € 0,50 x 100% = 350% (wat/waarvan * 100%)

17 Opgave 3 A. € 575 x 1,2 = € 690,- Of: € 575 / 100 * 20 = € 115,-En € € 115 = € 690,-. Inkoopprijs100%€ 575,- Brutowinstopslag20%€ 115,- Verkoopprijs120%€ 690,- Noteer hoe je aan je antw. komt ! Er zijn verschillende manieren

18 Opgave 3 B. € 225,- / 100 * 82 = € 184,50 Inkoopprijs82%€ 184,50 Brutowinstmarge18%€ 40,50 Verkoopprijs100%€ 225,- Noteer hoe je aan je antw. komt !

19 Opgave 4 A. € 340,- / 85 * 100 = € 400,- B. € 351,- / 130 * 100 = € 270,- Inkoopprijs85%€ 340,- Brutowinstmarge15%€ 60,- Verkoopprijs100%€ 400,- Inkoopprijs100%€ 270,- Brutowinstopslag30%€ 81,- Verkoopprijs130%€ 351,-

20 Opgave 5 A. Inkoopprijs:€ 270,9075% Hoeveel procent is de verkoopprijs? 100% €270,90 / 75 * 100 = € 361,20 B. Hoe kunnen we nu de brutowinst per stuk berekenen? € 361,20 - € 270,90 = € 90,30 C. € 90,30 / 270,90 * 100% = 33,3% Inkoopprijs75%€ 270,90 Brutowinstmarge25%€ 90,30,- Verkoopprijs100%€ 361,20,-

21

22 Opgave 6 A + B Inkoopprijs:€ Hoeveel procent is de verkoopprijs? 100% Hoeveel procent is de brutowinst? 32% Hoeveel procent is de inkoopprijs dan? 68% € / 68 * 100 = €50.000,- Inkoopprijs68%€ ,- Brutowinstmarge32%€ ,- Verkoopprijs100%€ ,- C. Nettowinst: Brutowinst – bedrijfskosten Brutowinst = € Loonkosten = € Rentekosten = € Administratiekosten =€ 300 Transportkosten =€ Nettowinst =€ 6.500

23 Opgave 7 A Inkoopprijs:€ Hoeveel procent is de verkoopprijs? 160% Hoeveel procent is de brutowinst? 60% Hoeveel procent is de inkoopprijs dan? 100% €15.000,- * 1,60 = €24.000,- € € = € B. Verkoopprijs inclusief korting = € x 0,60 = € Verkoop – inkoop = winst = € € = - € 600 (dus verlies) Inkoopprijs100%€ ,- Brutowinstopslag60%€ 9.000,- Verkoopprijs160%€ ,-

24 Opgave 8 A Inkoopprijs:€ Hoeveel procent is de verkoopprijs? 100% Hoeveel procent is de brutowinst? 25% Hoeveel procent is de inkoopprijs dan? 75% € / 75 * 100 = € ,- € € = € B. Brutowinst =€ Loonkosten =€ Rentekosten =€ Administratiekosten =€ 400 Transportkosten =€ Nettowinst =€ c) € / € x 100% = 9,9% Inkoopprijs75%€ ,- Brutowinstmarge25%€ ,- Verkoopprijs100%€ ,-

25 Opgave 9 A Inkoopprijs:€ 525 Hoeveel procent is de verkoopprijs? 160% Hoeveel procent is de brutowinst? 60% Hoeveel procent is de inkoopprijs dan? 100% €525 * 1,60 = €840,- per paar! B. Het kortingsbedrag dat gegeven kan worden bedraagt € 315 € 315 / € 840 x 100% = 37,5% 9c) De korting per paar bedraagt: 0,60 x € 840 = € 504 De verkoopprijs per paar bedraagt dan: € € 504 = € 336 Verlies per paar bedraagt in dat geval: € € 336 = € 189 Het verlies voor de oude collectie van 15 schoenen is dan: € 189 x 15 = € Inkoopprijs100%€ 525,- Brutowinstopslag60%€ 315,- Verkoopprijs160%€ 840,-

26 Wat kost een koffie


Download ppt "Je eigen broodjeszaak openen! Stel, je verkoopt ieder broodje voor € 3,- Stel, je hebt het broodje voor € 1,- ingekocht. Je maakt winst … Steek je precies."

Verwante presentaties


Ads door Google