De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pelgrims. Archeologen vonden in 20ste eeuw in Anse Aux Meadows in Canada deze resten terug van een Vikingdorp.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pelgrims. Archeologen vonden in 20ste eeuw in Anse Aux Meadows in Canada deze resten terug van een Vikingdorp."— Transcript van de presentatie:

1 Pelgrims

2

3 Archeologen vonden in 20ste eeuw in Anse Aux Meadows in Canada deze resten terug van een Vikingdorp.

4 De Zijderoute over land en de route over zee, waarlangs veel Aziatische producten naar de havens aan de Middellandse Zee werden gebracht.

5 Het Mongoolse Rijk (1250-1350) met Djenghis Khan als grootste leider.

6 Het Mongoolse rijk (1250-1350), een van de grootste rijken uit de geschiedenis.

7 De reisroutes van Marco Polo tijdens de Mongoolse Eeuw (1250- 1350)

8 Een middeleeuwse OT-kaart Het paradijs op de linkse kaart is een plaats in het Oosten, onbereikbaar voor de mens door een vuurzee.

9 Middeleeuwse Mappa Mundi (wereldkaart) Je ziet de rivieren in T-vorm.

10

11 Portolaankaarten worden van de 14de eeuw gemaakt en zijn gebaseerd op zintuigelijke ervaringen.

12 Het astrolabium (links) en het kwadrant (rechts) hielpen de zeevaarders zich te or ë nteren.

13 De (of het) karveel. Let op de driehoekige Latijnse zeilen. Het roer (‘rudder’) in het midden achteraan. De vlakke romp (‘smooth hull’) De geringe diepgang

14

15 Kaap Bojador

16 De oversteek van de Atlantische Oceaan door Columbus in 1492.

17

18

19 “Zeg aan de koning van Ormuz dat Emmanuel, koning van Portugal en heer van India, met het oog op een vriendschapsband, mij tot in zijn haven heeft gestuurd om hem met dit grote leger te dienen. Indien hij vazal van de Portugese koning wil worden en belastingen wil betalen, zal ik vrede sluiten en hem helpen in de strijd. Indien hij daar niet op ingaat, dat zal ik heel zijn vloot vernietigen en de stad gewapenderhand innemen.” Tekst uit de 16de eeuw van Alfonso de Albuquerque, een van de voornaamste Portugese militaire bevelhebbers in het Verre Oosten.

20 Een Portugese factorij.

21 “Ze lopen naakt zoals hun moeder hen ter wereld bracht (...). Alle mannen die ik zag waren jong, géén was ouder dan dertig. Allen hebben dezelfde fraaie gestalte, zien er goed uit en zijn goed gebouwd. (...) Ze moeten goede knechten zijn en ijverig, omdat ik zie dat ze erg vlug alles Herhalen wat ik hun gezegd heb en ik geloof dat ze gemakkelijk christen zouden worden, want het scheen me toe dat ze geen enkele godsdienst hadden.” Christopher Columbus, einde 15de eeuw.

22 Links een gravure van Theodor de Bry die indianen aan het werk toont in Latijns-Amerika in de 16de eeuw. Deze etsen zijn met meer dan een korel zout te nemen. Ze stellen de indianen bv. naakt voor, terwijl ze in werkelijkheid kleren droegen. Rechts de Potosiberg met zilvermijn in Bolivia, waar de indianen in ontzettend slechte omstandigheden moesten werken.

23 Links een hedendaagse prent van een encomienda. Rechts een eigentijdse ets met kritiek op het harde werk ende martelingen die de indianen moesten ondergaan.

24 Slavenhandel. De slavenhandelaars waren vaak zelf Afrikanen of moslims.

25 Het gebouw waarlangs de slaven op het schip werden geleid. Het eiland Gorée op 4 kilometer van de kust van Senegal.

26 Het slavenschip ‘de Brookes’ van 1789 Rechts binnenkant van een slavenschip

27

28


Download ppt "Pelgrims. Archeologen vonden in 20ste eeuw in Anse Aux Meadows in Canada deze resten terug van een Vikingdorp."

Verwante presentaties


Ads door Google