De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen. veerkracht Elk kind krijgt te maken in zijn leven met tegenslag of stress en moet vaardigheden leren om daarmee.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen. veerkracht Elk kind krijgt te maken in zijn leven met tegenslag of stress en moet vaardigheden leren om daarmee."— Transcript van de presentatie:

1 Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen

2 veerkracht Elk kind krijgt te maken in zijn leven met tegenslag of stress en moet vaardigheden leren om daarmee om te gaan. Veerkracht betekent het onderkennen, begrijpen en accepteren van eigen gevoelens en die vervolgens kunnen uiten.

3 Ieder kind is verschillend Afhankelijk van leeftijd Karakter Voorbeeld omgeving/ ouders Eerdere ervaringen

4 Bouwstenen om veerkracht te ontwikkelen: Gevoelens herkennen Gevoelens uiten Positieve kijk Omgaan met verschillende situaties Negatieve gevoelens en vervelende situaties kunnen hanteren Met stressvolle gebeurtenissen kunnen omgaan.

5 Stressvolle gebeurtenissen Ziekte Rouw Echtscheiding Verhuizen Ongeval …….

6 Wat vertel je? Hou rekening met leeftijd Vertel duidelijk wat er aan de hand is Wees eerlijk over wat je niet weet Vertel wat er in de toekomst eventueel voor het kind gaat veranderen

7 Mogelijke stressreacties: Herbeleven Vermijden Prikkelbaar zijn Overige reacties

8 Leren omgaan met stressvolle situaties Je kind mag van streek zijn Geef ruimte om het te verwerken Regels en dagritme aanhouden Ga niet vermijden/ uit de weg Ruimte voor positieve ervaringen

9 Hoe voel je jezelf? Zorg voor u zelf Zoek steun bij vrienden/familie Gevoelens laten zien ( maar wel beheerst)

10 Wanneer zorgen maken om je kind? Na vier weken zijn reacties niet minder Kind heeft er zoveel last van dat het dagelijks leven belemmerd wordt Als er risicofactoren zijn en u verwacht dat uw kind er niet zelf bovenop komt. (eerdere ervaringen, al andere problemen)

11 Wat te doen bij zorgen? Bespreek met leerkracht Contact met maatschappelijk werkster Tanja heideman Contact met jeugdarts Anneke Jorna On- line of telefonisch advies pedagoog. www.ggdzw.nl

12 Vragen?


Download ppt "Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen. veerkracht Elk kind krijgt te maken in zijn leven met tegenslag of stress en moet vaardigheden leren om daarmee."

Verwante presentaties


Ads door Google