De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Impact des polyphénols sur des marqueurs physiologiques et biochimiques du vieillissement intestinal Tineke Vanhalewyn.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Impact des polyphénols sur des marqueurs physiologiques et biochimiques du vieillissement intestinal Tineke Vanhalewyn."— Transcript van de presentatie:

1 Impact des polyphénols sur des marqueurs physiologiques et biochimiques du vieillissement intestinal Tineke Vanhalewyn

2 Inhoud Literatuurstudie  Dunne darm + ouderdom  Polyfenolen Experimenteel gedeelte + resultaten  Proefdieren  Morfologie: transmissie elektronenmicroscopie  Enzymatische activiteitsbepaling Conclusie

3 Literatuurstudie: Dunne darm Bij ouderdom:  Verkorting villi en verkleining enterocyten  kleiner contactoppervlak  minder absorptie  Vermindering activiteit enzymen  vermindering absorptie  Effect van polyfenolen nog niet onderzocht

4 Literatuurstudie: Polyfenolen, meerbepaald flavonoïden Aromatische kern met OH –en andere groepen Voorbeeld is flavonoïde, aanwezig o.a. in druiven Antioxidant effect, positief effect op hart – en vaatziekten en anticarcinogeen effect

5 Experimenteel: Proefdieren 1 maand toedienen van polyfenolen aan jonge (2 maanden) en oude (21 maanden) ratten Dissectie van ratten  Dunne darm is belangrijkste  Duodenum, jejunum en ileum  1 cm van jejunum voor microscopie  Slijm voor enzymatische activiteitsbepaling

6 Experimenteel: morfologie: transmissie elektronenmicroscopie 1 cm van jejunum opensnijden Op kurk met binnenkant dunne darm naar boven Voorbehandeling: fixeren, spoelen, dehydrateren In ander labo: microcoupes snijden en kleuren Beelden microvilli bekijken en selecteren Meten van microvilli

7 Resultaten: morfologie 1) Jong zonder PE 2) Oud zonder PE 3) Oud met PE 1)2) 3) Microvilli verkorten met ouderdom, maar PE weerhoduen deze verkorting

8 Experimenteel: Enzymatische activiteitsbepaling Alkaline fosfatase, aminopeptidase-N, maltase en sucrase Slijm uit dunne darm door schrapen Oplossen in buffer, sonificeren en verdunnen M.b.v. kit worden de stalen gekleurd en wordt absorbantie gemeten met spectrofotometer

9 Experimenteel: Enzymatische activiteitsbepaling  Alkaline fosfatase: PNPP PNP (geel) MgCl 2 H 2 PO 4  Aminopeptidase-N: L-leucyl-p-nitroanilide p-nitroaniline (geel)  Maltase of sucrase: maltose of sucrose glucose Glucose + O 2 acide gluconique + H 2 O 2 H 2 O 2 + chromogène réduit chromogène oxydé + H 2 O M.b.v. formule wordt activiteit berekend Alkaline fosfatase Peroxidase Glucose oxidase Maltase of sucrase Leucine aminopeptidase-N

10 Resultaten: enzymatische activiteitsbepaling Alkaline fosfatase Duodenum: daling activiteit met ouderdom, stimulatie activiteit enzymen werkt niet bij de oude ratten Jejunum: daling activiteit met ouderdom, wel stimulatie activiteit enzymen door PE

11 Resultaten: enzymatische activiteitsbepaling D = duodenum, J = jejunum en I = ileum EnzymeEffect ouderdom Effect PE Alkaline fosfatase↓D ↓J =IStimulatie in jejunum Aminopeptidase-N↑D ↓J =IStimulatie in jejunum Maltase↑D ↑J ↑IStimulatie in ileum Sucrase↑D ↑J =IStimulatie in jejunum

12 Conclusie en toekomstbeeld PE positief effect op morfologie, groter contactoppervlak en betere absorptie PE meestal stimulatie activiteit enzymen in jejunum, bij maltase stimulatie in ileum Nog onderzoek nodig naar polyfenolen ter bevestiging

13 Caroline Laurent Kaat Van Oostveldt Marie Szutrak Bart Quartier Nicole Kellner


Download ppt "Impact des polyphénols sur des marqueurs physiologiques et biochimiques du vieillissement intestinal Tineke Vanhalewyn."

Verwante presentaties


Ads door Google