De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Mitose Kerndeling.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Mitose Kerndeling."— Transcript van de presentatie:

1 Mitose Kerndeling

2 Mitose Mitose is de deling van de kern van een cel. Na de kerndeling volgt celdeling waarbij 2 cellen ontstaan. Na de celdeling vindt plasmagroei plaats waardoor de dochtercellen hetzelfde formaat krijgen als de oorspronkelijke moedercel.

3 Het nut van mitose Groei Herstel Vervanging van afgestorven cellen

4 Mitose - celcyclus De periode tussen 2 mitosen in wordt de interfase genoemd. Tijdens het grootste deel van de interfase bestaan de chromosomen uit een hele lange dunne “draad” (het onopgerolde DNA molecuul). Deze draad is zo dun dat hij niet zichtbaar is met een microscoop.

5 DNA replicatie vooraf aan Mitose
Vooraf aan de mitose worden alle chromosomen gekopieerd: DNA replicatie. DNA streng uit elkaar; Basen losgekoppeld; Losse basen in kernplasma koppelen aan basen van de 2 “oude” strengen. Basenparing staat vast (A-T en C-G) dus de nieuwe strengen zijn identiek.

6 Chromosoom - chromatide
De 2 “nieuwe” DNA strengen zitten nog wel aan elkaar vast. Dit punt noemen we het Centromeer. (Weergegeven bij 2) 1 chromosoom bestaat nu uit 2 identieke chromatiden. Na replicatie gaan de chromatiden zich spiraliseren (oprollen) waardoor de chromosomen (bestaande uit 2 chromatiden) zichtbaar worden onder de microscoop.

7 Haploïd - Diploïd Een zygote ontstaat uit de samensmelting van een eicel en een zaadcel. Bij de mens bevat een zygote 46 chromosomen die in paren voor komen. DUS: van elk chromosoom heb je er 2. Eén van pa en één van ma. In totaal heb je dus 23 chromosomen van ma en 23 van pa. Totaal: 46 chromosomen.

8 Haploïd - Diploïd Haploos = enkelvoudig
DUS: de chromosomen komen in een haploide cel enkelvoudig voor (dus niet in paren). Haploid wordt weergegeven met “n” Geslachtscellen zijn haploid. Diploid = dubbel. DUS: de chromosomen komen in een diploide cel in paren voor. Diploid wordt weergegeven met “2n” Alle cellen in het lichaam behalve de geslachtscellen noemen we somatische cellen. Deze zijn diploid.

9 Homologe chromosomen Tijdens mitose gaan de 2 chromatiden van één chromosoom uit elkaar. Er ontstaan daardoor 2 identieke dochtercellen na mitose en celdeling LET OP: In een somatische cel komen chromosomen in paren voor. 2 chromosomen die samen een paar vormen hebben dezelfde vorm maar de inhoud van dit chromosoom is heel anders (de ene komt immers van ma, de andere van pa!). We noemen deze chromosomen: homologe chromosomen.

10

11 Mitose en celdeling

12 http://www..com/watch? youtubev=VlN7K1-9QB0
Mitose op film youtubev=VlN7K1-9QB0

13 Mitose schematisch 2n  2n + 2n Ofwel: Diploïde cel  Diploïde cel + Diploïde cel Ofwel in geval van menselijke cel: 46 chromosomen 


Download ppt "Mitose Kerndeling."

Verwante presentaties


Ads door Google