De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Mijn gemeente Ons gemeentebestuur Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Mijn gemeente Ons gemeentebestuur Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen."— Transcript van de presentatie:

1

2 Mijn gemeente

3 Ons gemeentebestuur

4 Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen

5 Keuzemogelijkheid Wil je nog graag even de informatie doornemen ? Klik op onderstaande knop Maak je graag onmiddellijk de oefeningen ? Klik op onderstaande knop

6 1. Burgemeester De burgemeester is een beetje ‘de baas’ van de gemeente. Surf naar de website van jouw gemeente. Zoek op wie de burgemeester is. Onze burgemeester is een man vrouw Onze burgemeester heeft Walter De Donder.

7 2. Schepenen Een gemeente besturen is een hele opgave. Gelukkig staat de burgemeester er niet alleen voor. Hij wordt geholpen door het College van Schepenen. Elke schepen heeft een eigen specialiteit : sport, cultuur, onderwijs… Zoek op en vul in. Onze gemeente heeft 6 schepenen.

8 3. Gemeenteraad Het College van Burgemeester en Schepenen komt regelmatig samen. Ze bedenken nieuwe plannen voor de gemeente. Hebben ze een goed voorstel ? Dan moeten ze dat laten goedkeuren door de gemeenteraad. Die vergadert één keer per maand in het stadhuis. Gaat de gemeenteraad akkoord ? Dan kunnen de burgemeester en de schepenen aan het werk. Ze zorgen ervoor dat het voorstel uitgevoerd wordt. Zoek op en vul in Onze gemeenteraad telt 25 leden.

9 Wist je dat alle inwoners een gemeenteraad mogen bijwonen ? Je moet dan wel heel stil zijn. Wil je toch iets zeggen ? Dan moet je dat op voorhand aanvragen. Alleen leden van de gemeenteraad mogen echt mee vergaderen en beslissen.

10 Lid worden van de gemeenteraad. Hoe doe je dat ?

11 1. Om lid te worden van de gemeenteraad, moet je verkozen worden. Om de zes jaar zijn er in België gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen die 18 jaar of ouder is, moet gaan stemmen. Dat is verplicht. 2. De mannen en de vrouwen die verkozen worden, vormen samen de gemeenteraad. De leden van de gemeenteraad moeten nu zelf nog beslissen : -Wie van hen wordt de nieuwe burgemeester ? -Wie zullen de schepenen zijn ?

12 Ook jouw stem telt ! In België mag je pas vanaf 18 jaar deelnemen aan de verkiezingen. Kinderen mogen dus niet mee beslissen wie hun gemeente gaat besturen. Gelukkig mag je op andere plaatsen wel je stem laten horen. Bij ons op school is er een leerlingenraad. Die komt elk trimester samen. Daar wordt gepraat over hoe we bepaalde dingen op school anders kunnen aanpakken. Hebben we een goed voorstel ? Dan doet de directeur erg zijn best om dat uit te voeren.

13 1. Burgemeester De burgemeester is een beetje ‘de baas’ van de gemeente. Surf naar de website van jouw gemeente. Zoek op wie de burgemeester is. Onze burgemeester is een man vrouw Onze burgemeester heeft Walter De Donder.

14 2. Schepenen Een gemeente besturen is een hele opgave. Gelukkig staat de burgemeester er niet alleen voor. Hij wordt geholpen door het College van Schepenen. Elke schepen heeft een eigen specialiteit : sport, cultuur, onderwijs… Zoek op en vul in. Onze gemeente heeft 6 schepenen.

15 3. Gemeenteraad Het College van Burgemeester en Schepenen komt regelmatig samen. Ze bedenken nieuwe plannen voor de gemeente. Hebben ze een goed voorstel ? Dan moeten ze dat laten goedkeuren door de gemeenteraad. Die vergadert één keer per maand in het stadhuis. Gaat de gemeenteraad akkoord ? Dan kunnen de burgemeester en de schepenen aan het werk. Ze zorgen ervoor dat het voorstel uitgevoerd wordt. Zoek op en vul in Onze gemeenteraad telt 25 leden.

16 1. Burgemeester Klik op het juiste antwoord. De burgemeester is een beetje ‘de baas’ van de gemeente. Surf naar de website van jouw gemeente. Zoek op wie de burgemeester is. Onze burgemeester is een __________ manvrouw

17 1. Burgemeester Klik op het juiste antwoord. De burgemeester is een beetje ‘de baas’ van de gemeente. Surf naar de website van jouw gemeente. Zoek op wie de burgemeester is. Onze burgemeester is een man vrouw Onze burgemeester heeft ____________________________. Stefaan De DonderWalter De Donder Stefaan De Mesmaecker

18 2. Schepenen Een gemeente besturen is een hele opgave. Gelukkig staat de burgemeester er niet alleen voor. Hij wordt geholpen door het College van Schepenen. Elke schepen heeft een eigen specialiteit : sport, cultuur, onderwijs… Klik op het juiste getal. Onze gemeente heeft _______ schepenen. 61089

19 3. Gemeenteraad Het College van Burgemeester en Schepenen komt regelmatig samen. Ze bedenken nieuwe plannen voor de gemeente. Hebben ze een goed voorstel ? Dan moeten ze dat laten goedkeuren door de gemeenteraad. Die vergadert één keer per maand in het stadhuis. Gaat de gemeenteraad akkoord ? Dan kunnen de burgemeester en de schepenen aan het werk. Ze zorgen ervoor dat het voorstel uitgevoerd wordt. Klik op het juiste getal Onze gemeenteraad telt _________ leden. 12251820

20 Wist je dat alle inwoners een gemeenteraad mogen bijwonen ? Je moet dan wel heel stil zijn. Wil je toch iets zeggen ? Dan moet je dat op voorhand aanvragen. Alleen leden van de gemeenteraad mogen echt mee vergaderen en beslissen.

21 Lid worden van de gemeenteraad. Hoe doe je dat ?

22 1. Om lid te worden van de gemeenteraad, moet je verkozen worden. Om de zes jaar zijn er in België gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen die 18 jaar of ouder is, moet gaan stemmen. Dat is verplicht. 2. De mannen en de vrouwen die verkozen worden, vormen samen de gemeenteraad. De leden van de gemeenteraad moeten nu zelf nog beslissen : -Wie van hen wordt de nieuwe burgemeester ? -Wie zullen de schepenen zijn ?

23 Ook jouw stem telt ! In België mag je pas vanaf 18 jaar deelnemen aan de verkiezingen. Kinderen mogen dus niet mee beslissen wie hun gemeente gaat besturen. Gelukkig mag je op andere plaatsen wel je stem laten horen. Bij ons op school is er een leerlingenraad. Die komt elk trimester samen. Daar wordt gepraat over hoe we bepaalde dingen op school anders kunnen aanpakken. Hebben we een goed voorstel ? Dan doet de directeur erg zijn best om dat uit te voeren.

24 Super !


Download ppt "Mijn gemeente Ons gemeentebestuur Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen."

Verwante presentaties


Ads door Google