De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika."— Transcript van de presentatie:

1 De Verenigde Staten

2 §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.

3 §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden een agrarische samenleving  landbouw en visserij. Enkele indianen hadden een vaste woonplek, anderen trokken rond.

4 Door de komst van de Europeanen veranderde veel dingen voor de indianen: Op plekken waar de indianen jaagden werden huizen gebouwd. Door de trek naar het westen door de Europeanen  pioniers verschoof de grens tussen het woongebied van de blanken en dat van de indianen  frontier. Hierdoor verloren de indianen ook hun gebieden in het westen.

5 De Europeanen gingen spoorwegen (caminda pa trein) aanleggen. Er werd geprobeerd om de indianen de westerse cultuur op te leggen.  * godsdienst (het christendom). * kinderen werden naar westerse scholen gestuurd. De indianen verloren hun zeggenschap (cos di bisa)  de regering heeft alles te zeggen. Enkele indianen (de cherokees) moesten in reservaten gaan wonen, want ze werden verdreven (saca) uit hun eigen grondgebied. Ze mochten niet meer vrij rondtrekken.

6 §3. Slavernij in het noorden en het zuiden. Onder het Engelse bestuur werden veel slaven vanuit Afrika ingevoerd. Zij werkten op de plantages in het zuiden. Grote landbouwbedrijven. In het noorden ontstond snel industrie en er waren minder slaven. Zij hebben ook eerder dan het zuiden de slavernij afgeschaft. Maar discriminatie bleef wel bestaan.

7 Het uitvinden van de Cotton Gin  machine voor het bewerken van katoen. Dus in het zuiden verdween de slavernij niet. In de Amerikaanse grondwet kwam te staan dat er vanaf 1807 geen slaven meer mochten worden ingevoerd. De abolitionisten kregen steeds meer achter zich. Groep mensen die wilde dat de slavernij werd afgeschaft (kita)  in het Noorden.

8 §4. De trek naar de Verenigde Staten Er zijn in een korte tijd veel immigranten naar de V.S. gekomen. Veel van deze immigranten kwamen van Ierland en Duitsland. De honger was de belangrijkste reden waarom de Ieren naar de V.S. trokken. Zij gingen in het oosten wonen en de Duitsers in het westen.

9 Deze immigranten kwamen de fabrikanten goed uit, omdat ze goedkope arbeiders (lage lonen) waren. De arbeiders moesten lange dagen werken en voor weinig geld. De Amerikanen zagen de Ieren als concurrenten: * De Ieren hadden werk. * De Ieren waren Katholiek  de Amerikanen waren protestant.

10 Een andere immigratiegroep die het ook slecht had  Chinezen * Zij waren niet van europese herkomst je geboorteland. Er ontstond onder de Amerikanen een Vreemdelingenhaat haat van de oorspronkelijke bevolking tegen de Vreemdelingen. Gevolg: (consecuencia) steeds meer immigranten gingen integreren. Het overnemen van het cultuur van het land waar je woont.

11 §5. De Verenigde Staten vallen bijna uit elkaar. Zuiden: Noorden: 1. Voorstander (di acuerdo cu) 1. Tegenstander (contra) van slavernij van slavernij. Bleeding Kansas: gevecht tussen voorstander en tegenstander van slavernij. 2. Geen opheffing (hisa) 2. Wel opheffing van invoerrechten. Op van invoerrechten: Engelse kleding  prijs stijgt  Belasting op producten Verkoop Amerikaanse kleding stijgt. die het land invoerd. Engeland zou minder katoen gaan kopen van het Zuiden. 1860 werd de invoerrechten verhoogd

12 3. Enkele zuidelijke staten scheidden zich af van de Unie  afscheiding. Reden: president Abraham Lincoln keurde de slavernij af. Deze staten werden een confederatie: ↓ een verbond van onafhankelijke staten die samenwerken. 4. Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) brak uit. Reden: Noorden werd aangevallen door het Zuiden. Noorden won deze oorlog.

13 §7. De Amerikaanse Burgeroorlog


Download ppt "De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika."

Verwante presentaties


Ads door Google