De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

College 7: Nederlands van de toekomst TAALGESCHIEDENIS DT JAAR 1, 2015-2016, PERIODE 3.

Verwante presentaties


Presentatie over: "College 7: Nederlands van de toekomst TAALGESCHIEDENIS DT JAAR 1, 2015-2016, PERIODE 3."— Transcript van de presentatie:

1 College 7: Nederlands van de toekomst TAALGESCHIEDENIS DT JAAR 1, 2015-2016, PERIODE 3

2  De hoofdvraag van vandaag: Hoe ga die Nedelans van vedaag zich ontwikkel? HOE GAAT HET NEDERLANDS ZICH ONTWIKKELEN?

3  Wat gebeurde er ook al weer met de klemtoon in het vroege Germaans? TAALINTERNE ONTWIKKELINGEN (1)

4  Wat gebeurde er ook al weer met de klemtoon in het vroege Germaans?  Die ging naar de eerste lettergreep! TAALINTERNE ONTWIKKELINGEN (1)

5  Wat gebeurde er ook al weer met de klemtoon in het vroege Germaans?  Die ging naar de eerste lettergreep!  En welke consequentie had dat? TAALINTERNE ONTWIKKELINGEN (1)

6  Wat gebeurde er ook al weer met de klemtoon in het vroege Germaans?  Die ging naar de eerste lettergreep!  En welke consequentie had dat?  De onbeklemtoonde lettergrepen aan het einde van een woord werden steeds slordiger uitgesproken. TAALINTERNE ONTWIKKELINGEN (1)

7 Voorbeelden: TAALINTERNE ONTWIKKELINGEN (1) OudnederlandsMiddelnederlandsNieuwnederlands stratastratestraat endaendeen thoesternoessiduusternisseduisternis ik givoik geveik geef

8  Wat zou er kunnen gebeuren met de volgende woorden?  waarde, nomade, schade, hinde, gedachte  rode wijn, ruime kleding, dikke pech  wij lopen, wij zitten, wij springen, wij dansen  de mensen, de dingen, de stoelen TAALINTERNE ONTWIKKELINGEN (1)

9  Hij loech -> hij lachte  Hij biek -> hij bakte  Hij ron -> hij rende  Hij dorst -> hij durfde  Hij verried -> hij verraadde  Hij molk -> hij melkte  Hij zwoer -> hij zweerde  Hij blinkte, ervaarde, scheerde?  Hij vraagde, loopte, spreekte? TAALINTERNE ONTWIKKELINGEN (2)

10  Vereenvoudigen van medeklinkercombinaties  Wegvallen van moeilijke klanken (tongpunt-r)  Wegvallen naamvalsverschil TAALOVERSTIJGENDE ONTWIKKELINGEN

11 TAALEXTERNE ONTWIKKELINGEN Wat beïnvloedt het succes van een vernieuwing? Prestige, frequentie, attitude

12 GESCHIEDENIS EN TOEKOMST

13 PROEFTOETS


Download ppt "College 7: Nederlands van de toekomst TAALGESCHIEDENIS DT JAAR 1, 2015-2016, PERIODE 3."

Verwante presentaties


Ads door Google