De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

www.marx.be Christian De Duve De lessen van het leven Marxistische Studies nr. 83, 2009. Welke identiteit voor de 99 %? Bedenkingen bij het boek Identiteit.

Verwante presentaties


Presentatie over: "www.marx.be Christian De Duve De lessen van het leven Marxistische Studies nr. 83, 2009. Welke identiteit voor de 99 %? Bedenkingen bij het boek Identiteit."— Transcript van de presentatie:

1

2 www.marx.be Christian De Duve De lessen van het leven Marxistische Studies nr. 83, 2009. Welke identiteit voor de 99 %? Bedenkingen bij het boek Identiteit van Paul Verhaeghe Marxistische Studies nr. 101, 2013.

3  “We beleven heus niet de roemloze ondergang van een economisch model. De hebzucht zit niet in de markt, maar in de mens” Marc De Vos van het Itinera Institute (DS 3/10/08)

4 ‘De kern van mijn ideologische bestaan is de overtuiging dat er een denkfout zit in de verlichting, namelijk in het idee dat de mens goed is van nature. De mens is niet goed van nature, dat is de geconsendeerde wijsheid van tweeduizend jaar christendom.’

5 “De vernistheorie was lange tijd de overheersende biologische opvatting over de aard van de mens. De moraal was een dun vernis dat nauwelijks in staat was onze ware aard te verhullen, die volkomen zelfzuchtig zou zijn. De afgelopen tien jaar is de vernistheorie bezweken onder een overweldigende hoeveelheid bewijs voor aangeboren empathie, altruïsme en samenwerking bij mensen en andere dieren.” (Frans De Waal, 2013)

6 (*) Neurowetenschappen Evolutietheorie Moleculaire genetica – evolutionaire biologie Paleontologie - Antropologie (Dier)Gedragswetenschappen- evolutionaire psychologie Moraalwetenschappen Historisch materialisme Darwinisme & Marxisme Wetenschapsfilosofie & geschiedenis Nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen (*) en de gevolgen voor: het vraagstuk van het ontstaan van de mens de dualismen: egoïsme versus altruïsme, competitie versus coöperatie en zelfbedrog versus wetenschap het Darwinisme, Marxisme en sociaaldarwinisme

7 Charles Darwin Reis met de Beagle (1831- 1835) De oorsprong der soorten (1852) De afstamming van de mens en selectie in relatie tot sex (1871) Karl Marx & Friedrich Engels De toestand van de arbeidersklasse in Engeland (Friedrich Engels, 1943) Loonarbeid en kapitaal (kritiek op Malthus) (1849) Het Kapitaal I (1867) De oorsprong van het gezin, van de particuliere eigendom en van de staat (Friedrich Engels, 1884)

8 slaven Reuze fossielen Beschaafde wilden aardbeving niches

9 Galapogos eilanden. Flora en fauna ~Ecuador (hoewel ander klimaat, veel te jong (vulkanisch) voor endemisch leven) Niche adaptaties: snavel vinken, nek & schildopening schildpadden. Blauwvoetige zeevogels, leguanen, zeehondjes. Geen roofdieren => niet schichtig. Vgl. HS in Amerika’s en uitroeiing grote zoogdieren min 10.000 jr.

10 De Oorsprong der Soorten Darwin, de mieren en de bladluizen Librivox.org Hoofdstuk 7. Deel 1. vanaf 8.00 min. (f)(f) Wetenschappelijke methode - arbeid: 1.Observeren (hier gedrag - interactie) 2.Hypothese –> testbare voorspelling 3.Experimentele toetsing Darwin na de Beagle: “ik ontdekte het plezier van observeren en logisch nadenken…”

11 Inhoud Dag 1 1.Wat is evolutie? 2.Waarom is evolutie waar? 3.De diepe tijd, het ontstaan en de evolutie van de mens 4.Recente wetenschappelijke ontdekkingen Dag 2 1.Evolutionair ingeslepen mentale sjablonen 1.Empathie 2.Bewustzijn 3.Zelfbedrog en denkfouten versus wetenschap 4.Wat maakt de mens mens? 5.Moraal 2.Hedendaags geluk en motivatie onderzoek ~ social. vs. kapital. waarden Dag 3 1.Marx, Darwin, sociaaldarwinisme toen en nu 2.Tekstkritiek: F. Engels & oercommunisme, P. Verhaeghen en B. De Wever


Download ppt "www.marx.be Christian De Duve De lessen van het leven Marxistische Studies nr. 83, 2009. Welke identiteit voor de 99 %? Bedenkingen bij het boek Identiteit."

Verwante presentaties


Ads door Google