De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BERGWEG In deze presentatie maken we een wandeling over de Bergweg. Dit is een belangrijke ontsluitingsweg in de wijk Goes-Oost. De straatnaam werd bij.

Verwante presentaties


Presentatie over: "BERGWEG In deze presentatie maken we een wandeling over de Bergweg. Dit is een belangrijke ontsluitingsweg in de wijk Goes-Oost. De straatnaam werd bij."— Transcript van de presentatie:

1 BERGWEG In deze presentatie maken we een wandeling over de Bergweg. Dit is een belangrijke ontsluitingsweg in de wijk Goes-Oost. De straatnaam werd bij raadsbesluit van 17 maart 1948 vastgesteld en oorspronkelijk was de weg in noordelijke richting verder geprojecteerd. Het meest noordelijk gedeelte kreeg in 1959 de naam Valckeslotlaan. Ter hoogte van de huidige kruising met de ‘s-Heer Elsdorpweg (ex Heernisseweg) stonden tot begin jaren zestig enkele blokken noodwoningen die, mede in verband met de bouw van verpleeghuis Ter Valcke, moesten worden gesloopt. Van oudsher zijn er veel scholen gevestigd aan de Bergweg. We treffen er het Ostrea College aan, enkele gebouwen van het Pontes College, de r.k. Bisschop Ernstschool en de prot. chr. Prinses Ireneschool. Voorts ook twee kerken, namelijk de Oosterkerk (op de hoek met de Van Mellestraat) en de Maranathakerk, die iets noordelijker is gelegen, voorbij de kruising met de Vogelzangsweg. We mogen natuurlijk ook bejaardencentrum Rehoboth niet vergeten.

2 Luchtfoto van Bergweg en omgeving. De weg loopt van linksonder tot iets naar midden bovenaan. Onderaan de J.D. van Mellestraat met Oosterkerk. Linksboven is nog een stukje van het Goese Lyceum te zien dat in 2014 gesloten werd in verband met nieuwbouw aan “De Weitjes”. De Ambachtsschool en Vakschool voor Meisjes zijn al aanwezig op deze opname uit 1961, gemaakt door KLM-Aerocarto.

3 Het zuidelijke einde van de Bergweg met de in 1956 in gebruik genomen Oosterkerk. Van oorsprong een Gereformeerde Kerk en tegenwoordig een PKN-gemeente. Het pleintje rechts heeft nooit een naam gehad maar dit zal gaan veranderen als de Oosterkerk een forse verbouwing zal ondergaan, waarbij dan de ingang van de kerk aan dit pleintje zal komen. Omwille van adressering zal dit stukje straat dan een naam moeten hebben! Rechts nog nieuwe woonblokken aan de J.D. van Mellestraat. We kijken in noordwestelijke richting. Deze dia, afkomstig van de afdeling Voorlichting gemeente Goes, is in 1957 gemaakt.

4 We zien hier een winterse opname gemaakt op de kruising Bergweg/Vogelzangsweg. Rechts staat een heistelling voor de bouw van de Ambachtsschool, al zullen de bouwers ten tijde van de opname van deze foto wel vorstverlet gehad hebben! Let ook even op de fraaie lichtmast. Op de achtergrond rechts, tussen de hekken van de bouwplaats door, zien we woningen aan de J.D. van Mellestraat en de torenspits van de Geerteskerk in Kloetinge. Deze uit 1958 daterende foto is gemaakt vanuit westelijke richting. De foto is afkomstig uit de collectie van het Gemeentearchief.

5 We volgen de Bergweg in noordelijke richting en passeren het in 1952 in gebruik genomen Christelijk Lyceum dat ooit cabaretier Freek de Jonge en de latere premier Balkenende tot zijn leerlingen mocht rekenen. Midden jaren negentig werd het gebouw gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Ook de naam werd veranderd: in 1985 maakte de benaming Christelijk Lyceum plaats voor de naam Buys Ballot College en na fusie met het r.k. Sint Willibord College, enkele jaren geleden, werd de naam Ostrea Lyceum ingevoerd. De foto dateert uit 1975 en werd gemaakt door de afdeling Voorlichting gemeente Goes.

6 Vaak was de Bergweg toneel van wielerwedstrijden en bevond zich de finish daar. Op deze foto zien we het peloton komen aansnellen tijdens een etappe van de Ronde van Nederland op zaterdag 23 augustus 1975. Het kan niet anders of de naam van één der sponsors moet vele kijkers dorstig hebben gemaakt. De foto is afkomstig van de afdeling Voorlichting gemeente Goes.

7 Naast de Oosterkerk treffen we aan de Bergweg ook de chr. gereformeerde Maranathakerk aan. Deze kerk werd in de jaren zestig gebouwd en in 1989 gerenoveerd en uitgebreid. Het resultaat hiervan zien we op deze foto die gemaakt werd door B. van de Plasse uit Goes.

8 Naast scholen en kerken vinden we in de Bergweg ook bejaardencentrum “Rehoboth”. Dit bejaardenoord werd op 1 juli 1966 door de eerste bewoners betrokken en in de jaren 1999/2000 grondig verbouwd. Hier werpen we een blik op de ingang aan de Bergweg. Het centrum kent ook een toegang aan de zijde van de Jasmijnstraat. De foto werd gemaakt op 22 februari 2009.

9 Een bijzondere foto die in 2008 werd gemaakt door de plantsoenendienst van de gemeente Goes ter inventarisatie van het bomenbestand. Zo werd ook deze haagbeuk gefotografeerd bij de hoek Bergweg/Vogelzangsweg. Het huis rechts bezat ooit een rieten dak, maar het was een boom (een andere overigens) die het dak vernielde. Achter het huis het torentje van de Maranathakerk.

10 We zijn hier aan het einde van Bergweg en aan het einde van deze presentatie beland en zien hier het stukje Bergweg met groene middenberm tussen Patijnweg van waaruit de foto in 2010 is genomen en de kruising met de Van Dusseldorpstraat. Het brede wegprofiel ter plaatse stamt nog uit de tijd dat hier een verkeerstunnel was gepland onder Patijnweg en spoorlijn, die aan de andere zijde aan de Rembrandtlaan moest uitkomen. Na jarenlange onderhandelingen tussen de gemeente en N.S. over de kosten van de tunnel konden de partijen het niet eens worden omtrent de verdeelsleutel van die kosten en verdween dit tunnelplan in het archief. We hebben er in ieder geval een extra stukje openbaar groen aan overgehouden. Foto gemaakt door Gemeentearchief.


Download ppt "BERGWEG In deze presentatie maken we een wandeling over de Bergweg. Dit is een belangrijke ontsluitingsweg in de wijk Goes-Oost. De straatnaam werd bij."

Verwante presentaties


Ads door Google