De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden."— Transcript van de presentatie:

1 De Verenigde Staten

2 §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden een agrarische samenleving  landbouw en visserij. Enkele indianen hadden een vaste woonplek, anderen trokken rond.

3 Door de komst van de Europeanen veranderde veel dingen voor de indianen: Op plekken waar de indianen jaagden werden huizen gebouwd. Door de trek naar het westen door de Europeanen  pioniers verschoof de grens tussen het woongebied van de blanken en dat van de indianen  frontier. Hierdoor verloren de indianen ook hun gebieden in het westen.

4 De Europeanen gingen spoorwegen (caminda pa trein) aanleggen. Er werd geprobeerd om de indianen de westerse cultuur op te leggen.  * godsdienst (het christendom). * kinderen werden naar westerse scholen gestuurd. De indianen verloren hun zeggenschap (cos di bisa)  de regering heeft alles te zeggen. Enkele indianen (de cherokees) moesten in reservaten gaan wonen, want ze werden verdreven (saca) uit hun eigen grondgebied. Ze mochten niet meer vrij rondtrekken.

5 §3. Slavernij in het noorden en het zuiden. Onder het Engelse bestuur werden veel slaven vanuit Afrika ingevoerd. Zij werkten op de plantages in het zuiden. Grote landbouwbedrijven. In het noorden ontstond snel industrie en er waren minder slaven. Zij hebben ook eerder dan het zuiden de slavernij afgeschaft. Maar discriminatie bleef wel bestaan.

6 Het uitvinden van de Cotton Gin  machine voor het bewerken van katoen. Dus in het zuiden verdween de slavernij niet. In de Amerikaanse grondwet kwam te staan dat er vanaf 1807 geen slaven meer mochten worden ingevoerd. De abolitionisten kregen steeds meer achter zich. Groep mensen die wilde dat de slavernij werd afgeschaft (kita)  in het Noorden.

7 §4. De trek naar de Verenigde Staten Er zijn in een korte tijd veel immigranten naar de V.S. gekomen. Veel van deze immigranten kwamen vanm Ierland en Duitsland. De honger was de belangrijkste reden waarom de Ieren naar de V.S. trokken. Zij gingen in het oosten wonen en de Duitsers in het westen.

8 Deze immigranten kwamen de fabrikanten goed uit, omdat ze goedkope arbeiders (lage lonen) waren. De arbeiders moesten lange dagen werken en voor weinig geld. De Amerikanen zagen de Ieren als concurrenten: * De Ieren hadden werk. * De Ieren waren Katholiek  de Amerikanen waren protestant.

9 Een andere immigratiegroep die het ook slecht had  Chinezen * Zij waren niet van europese herkomst je geboorteland. Er ontstond onder de Amerikanen een Vreemdelingenhaat haat van de oorspronkelijke bevolking tegen de Vreemdelingen. Gevolg: steeds meer immigranten gingen integreren. Het overnemen van het cultuur van het land waar je woont.


Download ppt "De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden."

Verwante presentaties


Ads door Google