De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Meiose. Wat is meiose en wat is het nut ervan? Meiose is de vorming van gameten (geslachtscellen) Bij mannen: in de testis Bij vrouwen: in de eierstok.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Meiose. Wat is meiose en wat is het nut ervan? Meiose is de vorming van gameten (geslachtscellen) Bij mannen: in de testis Bij vrouwen: in de eierstok."— Transcript van de presentatie:

1 Meiose

2 Wat is meiose en wat is het nut ervan? Meiose is de vorming van gameten (geslachtscellen) Bij mannen: in de testis Bij vrouwen: in de eierstok Een deel van de eicellen is al voor de geboorte gevormd en in rusttoestand halverwege meiose. Door meiose zijn wij ervan verzekerd dat we voor nageslacht kunnen zorgen.

3 Meiose bestaat uit 2 delen Meiose 1 Wordt ook wel reductiedeling genoemd. Diploide cel  haploide cel + haploide cel ofwel: 2n  n + n ofwel: De chromosomenparen worden uit elkaar getrokken.

4 Meiose bestaat uit 2 delen

5 Meiose 2 2 haploide cellen  4 haploide cellen Ofwel: n + n  n + n + n + n Zoals je ziet in de afbeelding van sheet 3 zijn de chromosomen al gerepliceerd voorafgaande aan meiose 1.

6 Foutjes in de meiose Non-disjunctie (ofwel: niet-loslaten) Non-disjunctie in meiose 1: Chormosomen van een paar blijven bij elkaar. Gevolg: de chromosomen komen samen in een van de dochtercellen terecht. Gevolg: dochtercellen met een chromosoom teveel (syndroom van down) en dochtercellen met een chromosoom te weinig. Er kan ook non-disjunctie plaatsvinden in meiose 2!

7 Foutjes in de meiose

8 Meiose uitgelegd http://www.youtube.com/watch?v=uh7c8YbYGqo Met crossing over: http://www.youtube.com/watch?v=D1_-mQS_FZ0&NR=1

9 Geslachtelijke voortplanting Eicellen/zaadcellen betrokken. Chromosomen van een paar hebben een verschillende inhoud: Bij Meiose 1 gaan de chromosomen van een paar uit elkaar. Dus: de geslachtscellen zullen altijd van elkaar verschillen.

10 Geslachtelijke voortplanting Als n = 2 2n = 4 (2 paren) Paar 1 Paar 2 Mogelijkheden: 1)A met C 2)A met D 3)B met C 4)B met D Dus: 2 2 = 4 mogelijkheden A CD B

11 Geslachtelijke voortplanting 2 3 = 8 mogelijkheden

12 Geslachtelijke voortplanting Als n = 3 2n = 6 (3 paren) A en B C en D E en F Mogelijkheden: 2 3 = 2. 2. 2 = 8 Bijbehorende formule: 2 n verschillende geslachtscellen.

13 De mens Aantal verschillende mogelijkheden voor het genotype voor 1 zaadcel of 1 eicel = 2 23 = 8.388.606 Aantal verschillende mogelijke genotypen voor een bevruchte eicel (een zygote): 8.388.606 x 8.388.606 = 70.368.727.400.448

14 Ongeslachtelijke voortplanting Geen geslachtscellen voor nodig. Natuurlijke manieren: – D.m.v. deling (bij amoeben, pantoffeldiertjes); – Knollen (bij aardappelplanten); – Knoppen (in bolgewassen, zoals tulpen).

15 Ongeslachtelijke voortplanting Kunstmatig: -Stekken; -Enten; Ongeslachtelijke voortplanting vindt plaats door mitose. De nakomelingen van OV noemen we een KLOON.


Download ppt "Meiose. Wat is meiose en wat is het nut ervan? Meiose is de vorming van gameten (geslachtscellen) Bij mannen: in de testis Bij vrouwen: in de eierstok."

Verwante presentaties


Ads door Google