De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Veen en turf Van Melanie, Julia en Laura. Wat is veen en turf? Veen is een laagje dode planten Veen is een laagje dode planten Later steken ze het in.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Veen en turf Van Melanie, Julia en Laura. Wat is veen en turf? Veen is een laagje dode planten Veen is een laagje dode planten Later steken ze het in."— Transcript van de presentatie:

1 Veen en turf Van Melanie, Julia en Laura

2 Wat is veen en turf? Veen is een laagje dode planten Veen is een laagje dode planten Later steken ze het in rechthoekige blokken. Later steken ze het in rechthoekige blokken. Als het gestoken is dan moeten ze het laten drogen. Als het gestoken is dan moeten ze het laten drogen. Al het lang genoeg heeft gedroogd is het turf. Al het lang genoeg heeft gedroogd is het turf. Turf is erg brandbaar, daarom gebruikten ze het vroeger veel om te stoken. Turf is erg brandbaar, daarom gebruikten ze het vroeger veel om te stoken. Turf is bijna nergens meer te vinden daar om zijn ze weer bezig om nieuw veen te krijgen. Turf is bijna nergens meer te vinden daar om zijn ze weer bezig om nieuw veen te krijgen.

3 Veen. Dit is veen wat aan het opdrogen is.

4 Bagger turf Turf winnen ging er in het hoog veen heel anders aan toe,dan in het laagveen. Turf winnen ging er in het hoog veen heel anders aan toe,dan in het laagveen. Laagveen ligt in het water. Laagveen ligt in het water. De veen modder werd aan de water kant te drogen gelegd. De veen modder werd aan de water kant te drogen gelegd. Later werd het turf ik stukken gesneden. Later werd het turf ik stukken gesneden.

5 Hier lag veen en turf

6 Tijd voor een filmpje! http://www.veenlab.konict.nl/?PHPSESSID=c 2a9044116929f830eb1a9cc92e20b71 http://www.veenlab.konict.nl/?PHPSESSID=c 2a9044116929f830eb1a9cc92e20b71 http://www.veenlab.konict.nl/?PHPSESSID=c 2a9044116929f830eb1a9cc92e20b71 http://www.veenlab.konict.nl/?PHPSESSID=c 2a9044116929f830eb1a9cc92e20b71

7 Het bruine goud Langzamerhand werd duidelijk dat de brandstof turf veel geld waard was. Daar door werd turf het bruine goud genoemd. In sommige provincies werd er veel turf gekocht en verkocht. Daar lieten ze kanalen graven om het turf af te voeren.

8 Afgestoken turf Hier kan je zien waar turf is af gestoken en hoe dat er uit ziet. Hier kan je zien waar turf is af gestoken en hoe dat er uit ziet.

9 Waar is turf? Hier kan je nog beter zien waar turf was.

10 armoede Zo rijk als de eigenaren van de veen gebieden waren, zo arm waren de turfstekers. Zo rijk als de eigenaren van de veen gebieden waren, zo arm waren de turfstekers. In Drenthe leefden ze in plagge hutten. In Drenthe leefden ze in plagge hutten. Die hutten maakte ze zelf. Die hutten maakte ze zelf. Van hout en turf. Van hout en turf. Kieren vulden ze met lijm. Kieren vulden ze met lijm. Dat lijm was een soort grond die op klei lijkt Dat lijm was een soort grond die op klei lijkt De hut waar ze in woonden bestond meestal maar uit èèn ruimte. De hut waar ze in woonden bestond meestal maar uit èèn ruimte. Had een gezin kippen of varkens dan leefden die in de zelfde kamer als het gezin. Had een gezin kippen of varkens dan leefden die in de zelfde kamer als het gezin.

11 Vragen Vraag 1.waar maakte ze plagenhutten van? Vraag 2.hoe veel kamers had een plaggenhut? Vraag 3. hoeveel weegt turf vòòr het drogen? en hoeveel weegt het na het drogen ? Vraag 4.wat is veen? Vraag 5.wat is dit? Vraag 6.wat is turf

12 Antwoorden! Antwoord 1:Van hout, turf en plaggen. Antwoord 2: altijd 1 kamer. Antwoord 3:voor het drogen weegt het wel 5 kilo, en na een maantje of 3 drogen weegt het geen kilo meer. Antwoord 4:Veen is een laagje dode planten. Antwoord 5: Dat is veen wat aan het drogen is dus is het bijna turf. Antwoord 6 : Turf is opgedroogd veen.


Download ppt "Veen en turf Van Melanie, Julia en Laura. Wat is veen en turf? Veen is een laagje dode planten Veen is een laagje dode planten Later steken ze het in."

Verwante presentaties


Ads door Google