De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Economische groei een loffelijk streven, de wortel van alle kwaad of een noodwendigheid?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Economische groei een loffelijk streven, de wortel van alle kwaad of een noodwendigheid?"— Transcript van de presentatie:

1 Economische groei een loffelijk streven, de wortel van alle kwaad of een noodwendigheid?

2 Opzet Uitleg 40 minuten Verwerking 20 minuten in kleine groepen

3 Economische groei is.. groei van BBP de normale gang van zaken geïnstitutionaliseerd Het woord economische crisis Negatief / Alarmerend Tijdelijke, niet-normale situatie

4 Is het streven naar meer normaal? Geluk Economische groei - Positieve verklaring: je komt tot je bestemming -Negatieve verklaring: voortdurende pronkzucht -Een paradigmawisseling door de Verlichting: Geluk: goed voelen of goed zijn?

5 Crisis in de ware zin des woords - In toenemende mate besef dat economische groei een beperkte maatstaf is van vooruitgang. -Voorbeeld: Bruto Nationaal Geluk (BNG) (4.00-9.55) -In het westen zijn er 3 denkrichtingen: 1)Groene Groei 2)Revolutie 3)Reveil

6 1. Groei blijft loffelijk streven

7 2. Revolutie!

8 3. Reveil tegen noodwendigheid De relevantie van Karl Marx – Das Kapitaal Aldous Huxley – Brave New World  De geluksmachine Hoe kunnen we ons keren tegen deze noodwendigheid?

9 3. Reveil: werkelijke verlossing? Geestelijke vernieuwing is nodig voor een totalitaire ideologie: Max Weber: De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme Jacques Ellul: profeet van de moderne tijd. - Subversief christendom Johannes 1 In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. 2 Het was in het begin bij God. 3 Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat. 4 In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen. 5 Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen.

10 Bespreekvragen 1.In hoeverre is de politiek in staat om de economie op een goede manier (bij) te sturen? 2.Jesse Klaver hekelt de ‘economisering’ van de politiek: maatschappelijke vraagstukken (louter) te reduceren tot financiële en economische problemen. Wat kan christelijke politiek daarin betekenen? 3.De Paus bemoeit zich als kerkleider expliciet met maatschappelijke vraagstukken? Vinden jullie dat ‘gratuite’, de beste stuurlui staan aan wal, of juist een voorbeeld voor protestanten?


Download ppt "Economische groei een loffelijk streven, de wortel van alle kwaad of een noodwendigheid?"

Verwante presentaties


Ads door Google