De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WAAROM DE NAAM HET HOF VAN NEDERLAND? Presentatie 27 januari 2015.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WAAROM DE NAAM HET HOF VAN NEDERLAND? Presentatie 27 januari 2015."— Transcript van de presentatie:

1 WAAROM DE NAAM HET HOF VAN NEDERLAND? Presentatie 27 januari 2015

2 Aan de keuze voor de naam Hof van Nederland liggen drie soorten argumenten ten grondslag: IINHOUD IIMARKETING IIIGEBOUW EN INSTELLING

3 INHOUDELIJKE BETEKENIS 2009 Raadsbesluit Het programma Hofkwartier heeft als kerndoel de rijke geschiedenis van onze stad beter zichtbaar en toegankelijk te maken en daarmee Dordrecht als historische stad steviger op de kaart te zetten. Het in samenhang daarmee te ontwikkelen cultuurtoerisme kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de stedelijke economie.

4 WAT VERTELLEN WE IN HET HOF VAN NEDERLAND? Niet de Dordtse geschiedenis alleen, maar vooral de rol van Dordrecht in de Nederlandse geschiedenis. Het lokale verbinden met het nationale.

5 TWEE BELANGRIJKE GEBEURTENISSEN 1618/1619 De Dordtse Synode

6

7 ‘Dordrecht de stad waar in 1572 de eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden van Holland, samengeroepen in opdracht van stadhouder Prins Willem van Oranje. Dit was de opmaat tot de onafhankelijke Nederlanden’. ‘Ik verheug me op de viering van Koningsdag 2015 in een prachtige stad aan het water. De stad waar in 1572 de eerste aanzet werd gegeven tot de Republiek der Verenigde Nederlanden’.

8 De waarden die in 1572 zijn afgesproken - vrijheid van geloof, tolerantie en recht op een eigen mening – zijn de waarden die nog steeds aan de basis staan van onze samenleving en actueler zijn dan ooit.

9

10

11

12 II MARKETING De historische gebeurtenissen zijn vertaald naar een marketing concept. Een museum met verschillende thematische verhalen onder de naam “Het Hof van Nederland” zal dat doen, juist door de betekenis van de universele waarden waar we zo de nadruk opleggen en waar we als Dordrecht uniek in zijn.

13 Tot slot: III GEBOUW EN INSTELLING De naam Hof van Nederland geldt alleen voor het museum. Het Hofcomplex bestaat uit meer onderdelen, zoals het Regionaal Archief Dordrecht. De naam Hof blijft bestaan voor het plein en de gebouwen; de namen Kloostertuin en Augustijnenkerk, maar ook de contouren van de oude muren in de bestrating en het putdeksel refereren aan het Augustijnenklooster. De geschiedenis van het klooster komt dus terug in de buitenruimte en in de rondgang door het museum: de geschiedenis wordt belicht, de namen van de zalen zoals het dormitorium (slaapzaal) en de eetzaal worden getoond.

14


Download ppt "WAAROM DE NAAM HET HOF VAN NEDERLAND? Presentatie 27 januari 2015."

Verwante presentaties


Ads door Google