De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding."— Transcript van de presentatie:

1 Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder

2 Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding

3 Introductie

4 Wat verwachten we van elkaar?

5 Hoe wil ik graag werken  Geen tassen op tafel  Geen Telefoon zichtbaar  Alleen als we het nodig hebben voor de les  Computer alleen open als het nodig is voor de les  Geen programma’s gebruiken die niet nodig zijn voor de les  B.v.  Youtube  Facebook  Twitter  We luisteren naar elkaar.  We komen op tijd!!!!!! (ik ook)

6 Veevoeding Waar zit veevoeding in de opleiding (welke GO)  Go 1 Voeren vee  Go 2 Melkwinning  Go 3 Verzorgen vee  Go 4 Grasland en voedergewassen  Go 5 Huisvesting en hygiëne  Go 6 Voorplanting en fokkerij  Go 7 Bedrijfsmanagement  Go 8 Managen  Go 9 Verdiepen veehouderij  O.a. veevoeding

7 GO 1  Veevoeding  Stofwisselingsziekten  Techniek  Stage opdrachten

8 Veevoeding 4 onderdelen (toetsen)  Leerjaar 1, blok 1: Nutriënten en voederwaarden  Toets 28 oktober  Leerjaar 1, blok 2: Rantsoenberekening  Leerjaar 1, blok 3: Vertering  Leerjaar 2, blok 1: Ruwvoerbalans en verdieping

9 Ervaring veevoeding  Schrijf op een post-it wat je ervaringen zijn

10 Voedermiddelen

11 Wat doet een koe met voer?  Melk geven  Bewegen  Groeien  Mest produceren  Zweten  ……………

12

13 Inschatting graskuil Water %Drogestof % Graskuil Maïskuil Hooi Brok Water Naam:…………………………. Klas:……………………………. GO 1 veevoeding Werkblad 1

14

15

16

17

18

19

20 Bereken de kg ds  100 kg gras met 17% ds  17  30 kg graskuil met 45% ds  13,5  11 kg krachtvoer met 90% ds  9,9  10 kg snijmaïs met 30% ds 33  15 kg bierbostel met 22% ds  3,3

21 Voedermiddelen

22 Wat doet een koe met Water  Melk geven  Zweten  Urine produceren  ……………

23 https://www.youtube.com/watch?v=k3DyCfNJCBk

24 Belang van goed water Smakelijkheid ◦Hoeveel drinkt een koe ook al weer? Gezondheid ◦Bacteriën zo weinig mogelijk ◦De juiste mineralen

25 Herkomst van water Waar komt het water vandaan ◦Leidingwater ◦Bronwater (hydrofoor installatie ◦Slootwater ◦Goed doorstromend ◦Stilstaand

26 of

27 Beschikbaarheid van water Schoon oppervlakte water ? ja Oppervlakte water nee Kosten bepalen soms de keus!!!!!!!! Goed bronwater ? ja nee Goed bronwater ? Leidingwater

28 Waterkwaliteit Bekijk altijd het water uit de waterbak 2 soorten onderzoek ◦Met je zintuigen (kun je ook zelf doen of samen met adviseur) ◦Kleur, helderheid ◦Geur ◦GD of BLGG ◦Chemische analyse ◦Drinkwatercheck van GD ◦http://www.gddiergezondheid.nl/producten%20en%20diensten/producten/rundvee/water/drinkbakcheck-rundvee/toelichting-op- de-7-onderzochte-parametershttp://www.gddiergezondheid.nl/producten%20en%20diensten/producten/rundvee/water/drinkbakcheck-rundvee/toelichting-op- de-7-onderzochte-parameters

29 Eigen zintuigen Kleur ◦Welke kleur is goed aan water ◦Vergelijk leidingwater met slootwater Geur ◦Hoe ruikt water ◦Wat van invloed heeft dat ◦Smakelijkheid ◦Gezondheid

30 Chemische analyse GD of BLGG Verschillende onderzoeken ◦Afhankelijk van gebruik ◦KKM* onderzoek (bij gebruik bronwater voor spoelen en voorkoeler) ◦Oppervlaktewateronderzoek ◦Bronwater onderzoek * Keten kwaliteit melk

31

32 Watervoorziening Wat is belangrijk? ◦Goed bereikbaar ◦Wanneer drinkt de koe het meest? ◦Voldoende beschikbare plekken ◦Grote aanvoer van water ◦Gemakkelijk schoon te maken of te verplaatsen (weide)

33 Weide

34

35

36

37 Stal

38

39

40

41

42 Linken waterkwaliteit kbakcheck-rundvee/toelichting-op-de-7-onderzochte-parametershttp://www.gddiergezondheid.nl/producten%20en%20diensten/producten/rundvee/water/drin kbakcheck-rundvee/toelichting-op-de-7-onderzochte-parameters

43 Wateropname Richtlijn:  10% van het lichaamsgewicht +  Melkgift (kg)

44 Bereken de opname  Droge koe van 800 kg 80  Koe van 650 kg die 30 kg melk geeft 95  Vaars van 550 kg die 25 kg melk geeft 80  Jongvee van 300 kg 30

45 Totale veestapel 150 melkkoeien Gemiddeld gewicht 650 kg Gemiddelde productie 34 kg melk Wat is de totale wateropname?

46 Voedermiddelen

47 Ruw AS  Mineralen  Normaal is ongeveer 90 gram/kg ds  Onderwerp komt later dit blok  Grond  Is Balast voor de koe  Bij te veel grond een lagere productie  Bij veel te veel grond, zieke of zelfs dode koeien

48 Voedermiddelen

49 Organische stof Ruw Vet Ruw Eiwit Ruwe celstof Overige koolhydraten

50 Maar nu eerst Het magenstelsel van de melkkoe  Pens  Functie: Vertering van ruwe celstof  PH van 5,8  Netmaag:  Onderdeel van de pens  Net structuur  Functie: Filter richting boekmaag  Boekmaag  Functie: indikken (water er uit halen)  Lebmaag:  De eigenlijke maag  Vertering van bestendig eiwit en aminozuren  PH van 4-5

51 Penswerking https://www.youtube.com/watch?v=muf8ZA3F2mA

52

53 Voedermiddelen

54 Vertering  In principe woorden koolhydraten opgenomen in de pens  Als de pens gezond is  Als de koolhydraten niet beschermd zijn

55

56

57 Goede balans is belangrijk  Te veel snelle koolhydraten  Suikers of zetmeel  Pensverzuring  Zieke koe  Dunne mest  Melkproductie zakt extreem  Te veel langzame koolhydraten  Ruwe celstof  Slepende melkziekte  Hele dikke mest  Trage koeien  Melkproductie zakt maar minder extreem


Download ppt "Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding."

Verwante presentaties


Ads door Google