De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vereniging Algemeen Dorpsbelang Oudesluis. Opgericht in 1979: De vereniging stelt zich ten doel: a. Het behartigen van de belangen van de dorpsgemeenschap.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vereniging Algemeen Dorpsbelang Oudesluis. Opgericht in 1979: De vereniging stelt zich ten doel: a. Het behartigen van de belangen van de dorpsgemeenschap."— Transcript van de presentatie:

1 Vereniging Algemeen Dorpsbelang Oudesluis

2 Opgericht in 1979: De vereniging stelt zich ten doel: a. Het behartigen van de belangen van de dorpsgemeenschap b. Het coördineren van diverse evenementen te houden door de verenigingen van de dorpsgemeenschap

3 Bestuur bestaat uit: Voorzitter: Kees Doets 2 e Voorzitter: Piet Slik Penningmeester: Ingrid Deutekom 2 e Penningmeester: Brenda Dijkshoorn Secretaris: Cor Bijl 2 e Secretaris: Katouscha Boer Bestuurslid: 1. Kees Geel 2. Marjan Doets 3. Mark Weppner

4 In deze contreien wandelt u over de voormalige zeebodem. Vier eeuwen geleden klotsten hier nog de golven. De Zijperdijk ten noorden van het dorp is aangelegd om de Zijper polder, waar Oudesluis deel van uit maakt, droog te maken. Er zijn in deze omgeving ook sporen aangetroffen van veel oudere bewoning, maar laten wij ons beperken tot de laatste vier eeuwen. Tot 1845 is Oudesluis een Kustdorpje geweest. Vanaf de Zuiderzee (IJsselmeer) was het via het Oude Veer bereikbaar voor schepen met een behoorlijke diepgang. De sluis alhier verleende o.a. doorgang aan de schepen die de binnenvaart-route naar steden als Alkmaar en Amsterdam verkozen.

5 In de zeventiende eeuw vonden verschillende Commandeurs van de walvisvaart in Oudesluis en omgeving hun woonplaats. De verbondenheid van het dorpje, dat in 1616 al snel is gaan groeien tot enkele honderden inwoners, met de zee was onmiskenbaar. Er werd ook gevist met fuiken op het wad (nu Anna Paulowna). Er werden vogels gevangen met slagnetten en in de eendenkooien. Buiten het dorp probeerde men de landbouw en de veeteelt te ontwikkelen. Een deel van de bodem was zo stuif gevoelig, dat o.a. de Ruigeweg is aangeplant om het stuiven te beteugelen.

6 De landeigenaren waren meest rijke kooplieden uit de grote steden. Zij bouwden op hun bezit hofsteden en reserveerden een kamer voor zichzelf. Er waren er ook die een compleet buitenhuis bouwden. Alles met het doel om met hun gezin de zomertijd in de nieuwe polder door te brengen en controle te houden op de landerijen. De in deze omgeving nog staande windwatermolens zijn ook Oudesluis uit de beginperiode van de polder. Zij dienden om het waterpeil te beheersen.

7 Oudesluis is in 1845 door het droogmaken van de Anna Paulownapolder een gewoon dorpje op het land geworden met een agrarische inslag. In deze tijd is dankzij de mobiliteit van de bewoners de beroepenlijst zeer gevarieerd. Door het vakantiepark “Het Zijper Eilant” en ook door verschillende andere kleinere recreatiemogelijkheden wordt Oudesluis steeds bekender als rustig plekje” om bij te komen”. Een actieve vakantie kan ook; varen, vissen. zwemmen, fietsen en een bezoekje aan het Noordzeestrand ligt binnen ieders bereik.

8 De doorsnee Oudesluizer staat sympathiek tegenover de verlevendiging van zijn dorp. Hij wijst u graag de weg en is wel in voor een praatje. Zo ervaart iedereen hier de avonden; de ondergaande zon, kwakende kikkers brengen een serenade voor de nacht. Deze komt over u als een weldadige stilte. Een gebeuren dat in ons land steeds zeldzamer wordt. Bij het ontwaken zijn het de frisse lucht en de vogelgeluiden die door het open raam tot u komen; een heerlijke nieuwe dag in Oudesluis. Heerlijk! A. Tiel

9 Algemene werkzaamheden (1): Gesprekspartner van de Gemeente, nu Schagen Bestemmingsplannen en woningbouw monitoren Her-inrichten van Dorpsplein Inspraak in uitvoering van nieuwe ophaalbrug Nieuw speelveld voor kinderen Jaarlijkse Kerstversiering aanbrengen

10 Algemene werkzaamheden (2): Verbetering riolering Waterberging Buurtbus Geheel beheren en runnen van het zwembad, zie details hierna

11 Piet Slik – April 2013

12 Activiteiten en/of bijzonderheden: In april 2012 hekwerk rond zwembad vernieuwd (gemeente Zijpe) In mei 2012 tegels rond zwembad opnieuw gelegd (Gemeente Zijpe) Zwembad schoongemaakt op 14 mei 2012 m.b.v. 12 vrijwilligers Zwembad open op 26 mei 2012 Zwembad weer dicht op 14 september 2012 Najaar – In overleg en samenwerking met Gemeente Zijpe: Alle coniferen gerooid en vervangen voor nieuwe coniferen.

13 Activiteiten en/of bijzonderheden: Monsternames geweest door laboratorium OMEGAM; alle 3 keer was het water dik in orde en voldeed aan de Nederlandse normen voor zwemwater. (zie bijlagen) Het zwembad is ook gecontroleerd op legionella in de waterleiding etc. ; Geen legionella aangetroffen Ongevallen: Geen Incidenten: geen Financieel tekort: Euro 7.044,-- (gesubsidieerd door Gemeente Zijpe)

14

15

16

17

18 Wij hopen dat wij m.b.v. deze presentatie enig inzicht te hebben gegeven m.b.t. onze werkzaamheden en hopen op een voorzetting van onze goede en prettige samenwerking in de toekomst! Kees Doets Piet Slik Mei 2013


Download ppt "Vereniging Algemeen Dorpsbelang Oudesluis. Opgericht in 1979: De vereniging stelt zich ten doel: a. Het behartigen van de belangen van de dorpsgemeenschap."

Verwante presentaties


Ads door Google