De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het huidige mainstream-denken over economie, werk en werkloosheid - en de rol van de vakbeweging Mirjam de Rijk, publicist, auteur '51 Mythes over wat.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het huidige mainstream-denken over economie, werk en werkloosheid - en de rol van de vakbeweging Mirjam de Rijk, publicist, auteur '51 Mythes over wat."— Transcript van de presentatie:

1 Het huidige mainstream-denken over economie, werk en werkloosheid - en de rol van de vakbeweging Mirjam de Rijk, publicist, auteur '51 Mythes over wat goed zou zijn voor de economie’ Twitter: @mirjam_de_rijk #51mythes

2 Hoofdlijnen in het neoliberale denken 1.Een kleinere overheid. 'Grote publieke sector is slecht voor de economie'. 2.'Geef bedrijven de ruimte, dat is goed voor de economie.' 3.Nederland als BV, de BV Nederland 4.Het denken in wedijver en concurrentie 5.'Hervormingen en bezuinigingen zijn goed voor de economie.' 6.'In een goedwerkende economie lost de werkloosheid vanzelf op.

3 De mythes over werk en werkloosheid op een rij 6. Binnenkort hebben we te weinig arbeidskrachten 7. Nederland heeft maar 604.000 werklozen 8. Nederland is lui 9. Werkloosheid is slecht voor de economie 10. Het kabinet werkt aan werk 11. Reïntegratie-beleid vermindert de werkloosheid 12. Arbeidstijdverkorting helpt niet 13. Lastenverlichting op arbeid zorgt voor meer werk 14. De loonkosten in Nederland zijn te hoog 15. Neem een voorbeeld aan Duitsland: loonmatiging en hervormingen! 16. Flexibilisering van de arbeidsmarkt is goed voor de economie 17. Om de positie van flexwerkers te verbeteren, moeten vaste werknemers inleveren

4 Het denken over werkloosheid 1.Is al decennialang gebaseerd op 'dreigend tekort' aan arbeidskrachten. 2.Veronderstelling: meer aanbod van arbeidskrachten leidt vanzelf tot meer werk. 3.Veronderstelling: (lage) loonkosten zijn bepalend voor de economische groei. 4.Economie = uren maal arbeidsproductiviteit, 'dus' de arbeidsproductiviteit én de uren opvoeren leidt tot groei. 5.Veronderstelling: economische groei is hét middel tot meer werkgelegenheid.

5 Verhouding arbeid(skracht-bezitters) en kapitaal(bezitters) steeds meer uit het lood door geld met geld maken steeds gewoner hoge werkloosheid kapitaal levert meer op dan arbeid (Piketty)

6 Deuren naar meer werk zitten op slot Die deuren zijn: 1.Werk in de publieke sector 2.Publieke investeringen 3.Binnenlandse afzet vergroten door hogere lonen 4.Arbeidstijdverkorting (ATV)

7 Urgente kwesties voor de vakbeweging 1.Overheidsbezuinigingen en lastenverlichting vormen een zeer negatieve spiraal. 2.Koopkrachtstijging moet komen uit andere verhouding arbeidsinkomen- kapitaalsinkomen. Hamer op het economische belang van koopkrachtstijging. 3.Verhouding arbeid-kapitaal raakt uit het lood. De enige remedie is het verminderen vh overschot aan arbeidskrachten, oa door ATV. 4.Vorm een mening over het loskoppelen van arbeid en inkomenswaarborg. Is dat ongewenst? Dan arbeid eerlijk delen. 5.Visie op pensioenbeleggingen nodig

8 Zie verder: www.mirjamderijk.nl


Download ppt "Het huidige mainstream-denken over economie, werk en werkloosheid - en de rol van de vakbeweging Mirjam de Rijk, publicist, auteur '51 Mythes over wat."

Verwante presentaties


Ads door Google