De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dementie. Rose-Marie Dröes Omgaan met de gevolgen van dementie Psychosociale begeleiding en behandeling.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dementie. Rose-Marie Dröes Omgaan met de gevolgen van dementie Psychosociale begeleiding en behandeling."— Transcript van de presentatie:

1 Dementie

2 Rose-Marie Dröes Omgaan met de gevolgen van dementie Psychosociale begeleiding en behandeling

3

4 Dröes is als universitair hoofddocent werkzaam bij het VU Medisch Centrum en GGZ Buitenamstel. sinds de jaren ’70: houdt ze zich bezig met de activering van dementerenden. Eerst deed ze onderzoek naar de effecten van bewegingstherapie voor mensen met dementie op verpleegafdelingen. Later breidde ze haar onderzoek uit naar de ondersteuning van familie en mantelzorgers en gaf ze de aanzet tot de ontmoetingscentra voor dementerenden en hun verzorgers

5 Dementiezorg op kaart zetten 1 september 2009: Rose-Marie Dröes benoemd tot hoogleraar psychosociale hulpverlening voor mensen met dementie.

6 Hoe ziet zij de ontwikkelingen in de ouderenzorg, nu en over dertig jaar? Rose-Marie Dröes: `Ik wil een brug slaan tussen de verschillende specialismen in de zorg voor mensen met dementie' "Als student bewegingswetenschappen : in 1979 onderzoek in een psychogeriatrisch verpleeghuis. er werd weinig gedaan om ouderen met dementie "Dementie is een progressieve ziekte. * Mensen met een dementiesyndroom en hun begeleiders moeten leren omgaan met de beperkende gevolgen van de ziekte en de afhankelijkheid die daaruit voortvloeit. * Progressieve ziekte: een chronische ziekte die steeds ernstiger wordt

7 Medicijnen: kunnen in crisissituaties verlichting brengen psychosociale interventies: op termijn effectiever en sluiten beter aan bij de wensen van mensen."

8 Ontmoetingscentra Prijs voor grondlegster ontmoetingscentra voor dementerenden Bewegingswetenschapper Rose-Marie Dröes is sinds 1993 de stuwende kracht achter de ontmoetingscentra voor mensen met dementie. Daarvan bestaan er inmiddels 24 en zijn er verschillende in oprichting. Eind januari ontving ze de Psychogeriatrieprijs 2005. * * De Psychogeriatrieprijs bestaat uit een bronzen beeldje en een oorkonde. Het beeldje is ontworpen door de kunstenares Renée van Leusden die het de naam 'Tranen' meegaf.

9 Eerder in de prijzen Eerder ontving ze - samen met ontmoetingscentrum De Pijp - de Ter Haar- prijs van de Alzheimer Stichting: de Societal Impact Award van het EMGO-instituut, de Prof. Schreuder Gerontologieprijs de Van Beresteyn Gerontologieprijs 2002.

10 boek Ze schreef een activeringsprogramma in groepsverband voor dementerende mensen.


Download ppt "Dementie. Rose-Marie Dröes Omgaan met de gevolgen van dementie Psychosociale begeleiding en behandeling."

Verwante presentaties


Ads door Google