De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.

Verwante presentaties


Presentatie over: ", Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school."— Transcript van de presentatie:

1 , Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school

2 Sociale veiligheid is geen bijzaak, maar een hoofdzaak Als je je sociaal niet veilig voelt, gaat de meeste aandacht daar naar toe, en kost het leren en opletten meer moeite Kinderen die zich door pesten onveilig voelen, lijden Kinderen die zelf pesten, raken ook (of zijn al) beschadigd De groep weet wat er gebeurt, en heeft daar last van Het wordt lang niet altijd gedeeld met de volwassenen, omdat het vaak niet kan worden opgelost, want ernstig pestgedrag doet zich voor buiten het zicht van de volwassenen, en die momenten zijn er meer dan 3000 per jaar!

3 Pesten en plagen hoort bij sociaal leren, maar structureel pesten is beschadigend en moet worden voorkomen! Hoe zorgt school voor meer sociale veiligheid? Incidenten kunnen worden gemeld via de meldknop (website school) Kinderen en ouders kunnen dus helpen door te melden, zodat de leerkrachten in beeld krijgen wat er buiten hun zicht ( en buiten school) gebeurt Melden is vertrouwelijk, want de kinderen mogen zelf geen gevaar lopen De leerkracht laat aan de melder weten, dat de melding is gezien, en dat er wordt opgelet. Er wordt gestimuleerd om steeds te blijven melden om te kijken of het vaker gebeurt of dat het een incident is. Iedereen heeft immers weleens een moeilijke dag en doet wel eens iets Door in de gaten te houden welke kinderen veel gemeld worden, krijgen we in beeld wie er moeite hebben om hun eigen veiligheid te regelen en daar hulp bij nodig hebben We bespreken dat met de betreffende kinderen openlijk in de groep, zodat het spannende en het geheim eraf blijft. Dat is even wennen.. We vragen de andere kinderen om hen te helpen om te stoppen met pesten. We helpen dus de kinderen die pestgedrag vertonen.

4 Hoe kijkt school naar pest- of grensoverschrijdend gedrag? Voelt u ook emotie opkomen als u hoort dat een kind wordt gepest? Pesten begint vaak onschuldig, omdat kinderen zich onzeker en onveilig voelen, of op jonge leeftijd denken dat ze het zelf moeten oplossen Pesters veroordelen en straffen heeft dus weinig zin, en verergert het probleem alleen maar, het kind weet nog niet hoe het anders kan Kinderen die pesten, stoppen pas als het voor hen ook veilig is We vertellen de kinderen dat we weten wat er gebeurt buiten het zicht van de volwassenen, en maken het daarmee al veiliger Alleen met zijn allen - ouders, leerkrachten en kinderen - kunnen we het sociaal veilig maken

5 Wat vragen we van de ouders en hoe lossen we het op? Laat uw kind rustig melden waar hij last van heeft, ook in uw ogen kleine dingen, voor een kind kan het groot voelen Alleen al door het melden, ontstaat er meer veiligheid en rust Het spannende van pesten gaat eraf, omdat het net meer geheim is, en de volwassenen nemen de regie over de oplossing Kinderen pesten omdat ze zich niet veilig voelen, dus als de volwassenen zorgen voor een veiliger omgeving, kan het gedrag van het kind vanzelf veranderen. Het gaat geleidelijk De leerkrachten melden ook, en zeggen dat openlijk om de grens aan te geven

6 Wat als een kind niet zelf kan stoppen, ondanks dat het nu veilig is? Soms lukt het een kind niet om te stoppen buiten het zicht van de volwassenen, omdat het patroon in hem of haar al te sterk is gevormd We bedenken passende situaties zodat het kind beter in beeld blijft en gedurende een bepaalde tijd de kans niet heeft om in het patroon te blijven hangen Bijv. in de buurt blijven van de leerkracht of apart omkleden bij de gym Alleen voetballen als er een volwassenen bij is Op een rustige plek in de klas zitten De houding van school is niet veroordelend of bestraffend, maar: ‘wat heb jij nodig, om je veilig te voelen, en wat is er voor de kinderen om je heen nodig om zich veilig te voelen?’ Ons schoolmotto voor sociale veiligheid? WIE MELDT IS EEN HELD!


Download ppt ", Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school."

Verwante presentaties


Ads door Google