De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl."— Transcript van de presentatie:

1 datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl

2 datumcopyrightauteurversie Inzicht geven en/of vergroten Bewustwording eigen voedingsgewoonte 2 individuele verbeterpunten formuleren Doelen

3 datumcopyrightauteurversie Berekening van het RIVM: rond 2040 ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders met hart- en vaatproblemen, zoals een hartaanval of beroerte. Toename 65 procent ten opzichte van 2011. Oorzaak: bevolking groeit en vergrijst, en vaker een ongezonde leefstijl. Onderzoek RIVM (rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu)

4 datumcopyrightauteurversie + Hart- en vaatziekten komt niet alleen bij mannen voor. + Bij vrouwen is het doodsoorzaak nummer één. + Een op de drie vrouwen overlijdt aan een hart- of vaatziekte. + In Nederland zijn dat dagelijks 57 vrouwen. Onderzoek RIVM

5 datumcopyrightauteurversie Gezonde voeding volgens de schijf van vijf Gewicht Zout Vetten Cholesterol Beweging Inhoud

6 datumcopyrightauteurversie + Te hoge bloeddruk + Verhoogd cholesterol gehalte + Diabetes + Erfelijkheid + Stress + Roken + Overgewicht + Weinig lichaamsbeweging Wat zijn de risicofactoren van hart- en vaatziekten?

7 datumcopyrightauteurversie Man 2500 kcal, 31-50 jaar 2300 kcal, 51-70 jaar 1900 kcal, >70 jaar Vrouw 2000 kcal, 31-50 jaar 1900 kcal, 51-70 jaar 1600 kcal, > 70 jaar Energiebehoefte

8 datumcopyrightauteurversie Gezonde voeding

9 datumcopyrightauteurversie Gezond eten met de schijf van vijf Verantwoord kiezen, focus op wat wel kan. Alle producten met benodigde voedingsstoffen Gezondheidswinst Duurzaamheid/milieu

10 datumcopyrightauteurversie Producten met essentiële voedingsstoffen die voldoen aan de volgende criteria: -niet te veel zout -niet te veel suiker -weinig verzadigde vetzuren -weinig transvetzuren -voldoende vezels Wat staat er in de schijf van vijf?

11 datumcopyrightauteurversie Groenten (onbewerkt en bewerkt) Fruit (onbewerkt en bewerkt) Brood, ontbijtgranen en aardappelen Noten Onbewerkt vlees, vleesvervangers, vis, ei en peulvruchten Melk, melkproducten en kaas Smeer- en bereidingsvetten Water, thee en koffie Productgroepen in de schijf van vijf

12 datumcopyrightauteurversie Groenten: 250 gram per dag Voorkeur voor onbewerkte verse groente en diepvriesgroente. Uitzondering: groente uit blik of pot. Fruit: 200 gram per dag Voorkeur voor vers fruit, evt. diepvriesfruit. Uitzondering: vruchtensap en fruit uit blik of glas. Aanbevolen hoeveelheden groente en fruit

13 datumcopyrightauteurversie Minimaal 3 sneetjes bruin- of volkorenbrood (jodium) Ontbijtgranen: voorkeur voor muesli, havermout of brinta. Graanproducten zoals: volkoren pasta of zilvervliesrijst Aardappelen; gekookt, zonder zout Brood, graanproducten en aardappelen.

14 datumcopyrightauteurversie Per dag minimaal 1 ½ liter vocht water dagelijks 3 koppen thee gefilterde koffie

15 datumcopyrightauteurversie 500 gram (onbewerkt)vlees per week Varieer met: 2-3 per week 1 ei 1 per week vis handje ongezouten noten per dag 1 maal per week peulvruchten Of vegetarische vervanging Minder vaak vlees en meer plantaardig

16 datumcopyrightauteurversie Halfvolle of magere melk, yoghurt, kwark 40 gram kaas (met minder vet en zout) Sojaproducten Zuivelproducten

17 datumcopyrightauteurversie Functie: Geven verzadigd gevoel Bevorderen de stoelgang Binden cholesterol in de darm Vezels

18 datumcopyrightauteurversie 30 gram voedingsvezel per dag volkorenbrood (2g/snee) 2 stuks fruit (3g/appel) 250 gram groente (± 5 g) waarvan 1 x per week peulvruchten (16 g in 240 g bruine bonen) 4 aardappelen (4 g) noten (1g/25 gram)

19 datumcopyrightauteurversie Stelling Ik eet gezond, want ik eet veel groente, fruit en brood!

20 datumcopyrightauteurversie Zout = natrium-chloride 1 gram zout = 400 mg natrium De gemiddelde Nederlander: + gebruikt 9 g zout per dag + aanbeveling maximaal 6 g zout per dag = dus 6 x 400 mg natrium = 2400 mg natrium Bloeddruk en zout

21 datumcopyrightauteurversie LunchNatrium (mg) appel 1 snee brood 1 plakje rookvlees Halvarine Cup a soup 1 croissant ham kaas

22 datumcopyrightauteurversie LunchNatrium (mg) appel2 1 snee brood200 1 plakje rookvlees310 Halvarine10 Cup a soup770 1 croissant ham kaas650

23 datumcopyrightauteurversie Alternatieven LunchNatrium (mg) 1 snee brood, minder zout 1 plakje Rookvlees 120 310 Licht gezouten rookvlees10 Kaas 40+230 Maaslander minder zout130

24 datumcopyrightauteurversie Hoeveel natrium zit er in? 2/3 (natrium) is vervangen door kaliumchloride, bevat dus nog 1/3 natrium! Zeezout bevat net zoveel natrium als keukenzout.

25 datumcopyrightauteurversie + Ongeveer 20% van nature aanwezig + Industrieel toegevoegd 60-70% + Slechts 10-20% wordt toegevoegd door huishoudelijk gebruik! Waarom is minder zout zo moeilijk?

26 datumcopyrightauteurversie Waar kan ik dit opzoeken ??? etiket internet, bijv. dieetinzicht of voedingscentrum app

27 datumcopyrightauteurversie + Natriumarme producten (Let op! Bevat nog steeds natrium) + Minder zout toevoegen, in plaats daarvan andere smaakmakers gebruiken. + Minder gebruik maken van kant en klare producten, vers bereiden. Alternatieven

28 datumcopyrightauteurversie Niet het zout, maar glycyrrhizine! Drop Mensen met (aanleg voor) een te hoge bloeddruk, beter beperken of vermijden. 100 gram of 4 glazen

29 datumcopyrightauteurversie Meten is weten Gewicht en lengte Middelomtrek Overgewicht ?

30 datumcopyrightauteurversie Gewicht en lengte BMI= Gewicht/(lengte x lengte) 73 kg/ (1.68x1.68)= 26 kg/m²

31 datumcopyrightauteurversie Appel of Peer ? Middelomtrek: Vrouw:minder dan 80 Man:minder dan 94

32 datumcopyrightauteurversie Tussendoortjes?

33 datumcopyrightauteurversie Alternatieven minder dan 100 Kcal ?

34 datumcopyrightauteurversie Als ik iedere dag 100 kcal extra eet, ben ik na 1 jaar 5 kg zwaarder. 100 Kcal =1 glas dubbeldrank of 1 zakje chipsof 1 glas bierof 1 banaan Stelling

35 datumcopyrightauteurversie Stelling Alle light producten zijn goed voor de lijn en gezond.

36 datumcopyrightauteurversie www.hartstichting.nl (gezondheidscheck) www.voedingscentrum.nl www.dieetinzicht.nl www.tussendoortjesvergelijker.nl www.nationalegezondheidstest.nl websites


Download ppt "Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl."

Verwante presentaties


Ads door Google