De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je."— Transcript van de presentatie:

1 Revoluties in Europa

2 Les 4 In het Gemeentehuis

3 Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je kunt uitleggen hoe je burgemeester, wethouder of raadslid wordt. Je weet welke taken er door de gemeentelijke diensten wordt uitgevoerd. Je kunt uitleggen wat er bij de burgerlijke stand gebeurt.

4 Instructie Napoleon -> burgerlijke stand invoerde. Deze les leren we hier mee over.

5 In het gemeentehuisIn het gemeentehuis… Gemeentehuis -> alle inwoners staan hier ingeschreven. Die gegevens staan op een kaart zoals naam, adres en geboortedatum. Als er iets verandert -> burgerzaken Dit alles wordt bijgehouden sinds dat Napoleon de baas was van ons land (ongeveer 200 jaar) Napoleon -> iedereen moest zich inschrijven bij de gemeente

6 Andere taken van de gemeente… Andere taken van de gemeente: vuilnis ophalen, parkeerplaats en straten onderhouden, plannen maken voor nieuwe wijken, scholen of industrieterreinen. Mensen die geen inkomen hebben krijgen van de gemeente een uitkering. Dat kost allemaal veel geld -> krijgen ze van de regering in Den Haag. Ander deel betalen de mensen die in de gemeente wonen -> belasting

7 De gemeenteraad Gemeente -> Gemeenteraad Raad -> neemt belangrijke beslissingen. Om de paar weken is er een vergadering Raadsleden -> bespreken problemen gemeente En beslissen ze wat er gaat gebeuren. Raadsleden -> belangrijk werk, zij bepalen het! Iets besproken is -> gestemd. Plan met de meeste stemmen wordt uitgevoerd.

8 Hoe word je raadslid? 1x in de 4 jaar zijn er verkiezingen Inwoners van de gemeente (18 jaar en ouder) -> kiezen wie ze in de raad willen hebben. Gemeenteraad wilt -> lid zijn van een politieke partij. Partij -> maakt een lijst van geschikte personen. Uit die lijst kan de kiezer 1 persoon kiezen die zij graag in de raad willen hebben. Hoe groter de gemeente, hoe meer mensen erin de raad zitten.

9

10 De burgemeester Burgemeester -> voorzitter van de gemeenteraad Hij zorgt ervoor dat de raadsleden om beurt hun mening kunnen geven. Zorgt voor de stemming In de weken voor de vergadering -> samen met de wethouders nieuwe plannen maken. Na de vergadering -> besluiten worden uitgevoerd. Andere taken: gebouwen openen, mensen feliciteren die iets bijzonders gedaan hebben -> burgemeestersketting om. Grote ongelukken/ gevochten wordt -> burgemeester erna toe als hoofd van de politie en brandweer.

11 De wethouders Wethouders zijn raadsleden met een speciale taak. Raadsleden -> te maken met moeilijke problemen. Geen tijd om zich daar in te verdiepen -> daarom zijn er een paar leden die tijd krijgen om zich met het bestuur bezig te houden (aangewezen door de gemeenteraad) Wethouders overleggen met ambtenaren die verstand hebben van de problemen in de gemeente Samen met de burgemeester -> vergadering van de gemeenteraad voorbereiden. Raadsleden advies geven welke beslissing het beste is. Praten met inwoners van de gemeente die een probleem hebben.

12 Werkblad maken Samenwerken in tweetallen. Samen tot een antwoord komen. Klaar? Wat heb je geleerd lezen -> elkaar overhoren

13 Nabespreken Werkblad nabespreken

14 Evaluatie Wat hebben geleerd? Hoe is het samenwerken gegaan?

15 Toets Toets op 13 maart 2014 (na de vakantie) Toetspakketje mee naar huis. Bekijk de PowerPoints!! Succes met leren!


Download ppt "Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je."

Verwante presentaties


Ads door Google