De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vasten in de protestantse traditie Maassluis, Aswoensdag 2013.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vasten in de protestantse traditie Maassluis, Aswoensdag 2013."— Transcript van de presentatie:

1 Vasten in de protestantse traditie Maassluis, Aswoensdag 2013

2 Opbouw Bijbelse voorbeelden Redenen Regels Vasten in de protestantse kerk

3 Voorbeeld 1: Mozes De HEER zei tegen Mozes: ‘Stel deze geboden op schrift, want op grond van deze geboden sluit ik met jou en de Israëlieten een verbond.’ Veertig dagen en veertig nachten bleef Mozes daar bij de HEER, zonder te eten of te drinken. En hij schreef de tekst van het verbond, de tien geboden, op de platen. (Exodus 34: 27-28)

4 Voorbeeld 2: Elia De engel van de HEER kwam terug, raakte hem aan en zei: ‘Sta op en eet wat, anders is de reis te zwaar voor je.’ Elia stond op, en toen hij had gegeten en gedronken liep hij, gesterkt door dit voedsel, veertig dagen en veertig nachten door de woestijn, tot hij bij de Horeb kwam, de berg van God. (1 Koningen 19: 7-8)

5 Voorbeeld 3: Jezus Vervuld van de heilige Geest trok Jezus weg van de Jordaan, en geleid door de Geest zwierf hij veertig dagen rond in de woestijn, waar hij door de duivel op de proef werd gesteld. Al die tijd at hij niets, en toen de veertig dagen verstreken waren, had hij grote honger. (Lucas 4: 1-2)

6 Redenen Boete doen Bezinning Gebed Vragen om Gods raad

7 Regels Vasten als levensstijl (Jesaja) In het verborgene (Matteüs)

8 Vasten volgens Jesaja Is dit niet het vasten dat ik verkies: Misdadige ketenen losmaken, (…) De verdrukten bevrijden, (…) Je brood delen met de hongerige, Onderdak bieden aan armen zonder huis, (…) Je bekommeren om je medemensen? (Jesaja 58: 3-7)

9 Vasten volgens Matteüs Wanneer jullie vasten, zet dan niet zo’n somber gezicht op als de huichelaars, want zij doen dat om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn. (…) Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. (Matteüs 6: 16-17)

10 Tradities Katholiek Oosters Orthodox Protestants

11 Protestants vasten Vrijwillig Als middel, niet als doel Individuele keuze Terug van weggeweest

12 Minder eten

13 Minder uitgeven 0,50 euro voor elk glas wijn 0,25 euro voor elk glas sap 1 euro voor een zak snoep of pak koek Deeldoosjes diaconie (of een ander goed doel)

14 Minder te kiezen Scharrel, biologisch, lokaal, duurzaam Eenvoudige producten en simpele menu’s

15 Bezinnen Stiltetijd, (bijbel)meditatie Meer aandacht voor relaties Geen/minder tv Geen/minder (mobiele) telefoon Geen/minder auto Geen/minder games

16 Zelf gaan vasten Creatief Individueel Op maat


Download ppt "Vasten in de protestantse traditie Maassluis, Aswoensdag 2013."

Verwante presentaties


Ads door Google