De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Belastingdienst en z Systems

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Belastingdienst en z Systems"— Transcript van de presentatie:

1 De Belastingdienst en z Systems
27 april 2017

2 De Belastingdienst is onderdeel van het Ministerie van Financiën.
De Belastingdienst is één van de grootste overheids-organisaties in Nederland. Per jaar zorgen ongeveer medewerkers voor zo’n € 232 miljard aan belastingopbrengsten en de verstrekking van meer dan € 12 miljard aan toeslagen. De Belastingdienst is onderdeel van het Ministerie van Financiën. 27 april 2017

3 Focus Soepel als het kan, streng als het moet Compliance
Steeds meer digitaal Horizontaal toezicht Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd. Massale processen, met aandacht voor het individu

4 Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

5 Aangifte Aanslag Business Rules Intensief Toezicht
Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

6 Business Baten Alle massale verwerkingen draaien op mainframe
Alle groene en blauwe heffingen / aanslagen gaan via het mainframe Betalings verkeer/administratie Alle massale (externe) communicatie loopt via het mainframe (post en mail) Alle (massale) document opmaak Alle belangrijke en grote administraties draaien op het mainframe (m.u.v. toeslagen) Meerdere Archief systemen EDW / BI Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

7 Walterbos Quintax zEC12 P9500 TS7720/40 Synchroon
Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd. IDAA

8 Perceptie mainframe omgeving
-Massaal -Batch georiënteerd -COBOL -Betrouwbaar -Beschikbaar -Voorspelbaar -Veilig -”oude” stabiele applicatie omgevingen -”weinig flexibel” -”Duur” -Gegevens bevinden zich veilig in silo’s (en zijn moeilijk te ontsluiten) Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

9 Algemene trend -JAVA (WAS) -Cloud -selfservice portals -korte time2market -snel functionaliteit leveren -Rijks ODC (OverheidsDataCenter) -Beweging van batchverwerking naar zaaks-gewijze afhandeling (bundeling van een aantal zaken is stapel (verboden te vertalen!!)) -Uitfaseren AIX platform -Introductie IBM Pure Application Server -Patterns -Out of the box deployment -Programmeren  Configureren/Ontwerpen Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

10 Huidige beleid, echter ….
Continuering van zSystems-mainframe, maar geen nieuwe ontwikkelingen Nieuwe workload (en JAVA-oud) naar IBM Pure Application Server. Echter: -Batch blijft groeien -Systemen blijven groeien -WAS op z blijft aantrekkelijk -stabiel -goedkoop IBM Pure Application Server -lijkt geen haarlemmerolie -patterns Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

11 Mainframe ontwikkelingen
Mainframe met IBM 2014: Omruil 2 * z196 naar 2 * zEC12 -zFlash -zEDC -zVM-Wave-IFL’s -zAware IDAA Omruil 4 boeken voor 4 laden Afsluiten ELA contract (3 jaar) Implementatie contracten voor zFlash,zEDC,zVM,zAware In 2015: Mega memory (Groei van 1TB -> 6TB) 1 Gig naar 10 Gig netwerk connectivity Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

12 zFlash zEDC zAware Snel geïmplementeerd (2 á 3 maanden)
Paging geheel verdwenen Herstart (sub)systemen verloopt sneller/soepeler. zEDC z/OS 1.13 zAware Work in Progress Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

13 zVM / zWave / IFL’s IDAA POC start per 1 juni Patterns
Business Value: blijft kip-ei probleem zVM / zWave / IFL’s IDAA Oplevering direct aan eindgebruikers organisatie Breng analytics naar de data i.p.v data naar de analytics Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

14 Organogram We zijn onderdeel van het Ministerie van Financiën. De staatssecretaris van Financiën is verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Een managementteam, met de directeur-generaal als voorzitter, geeft leiding aan de organisatie. Stafmedewerkers geven adviezen aan de politieke en ambtelijke top. Denk natuurlijk aan fiscale onderwerpen, maar ook aan communicatie, dienstverlening, personeelsbeleid en juridische zaken. Verder voeren we onze taken uit via de volgende onderdelen (zie organogram).

15

16 IDAA 1e inzet gebied: VIA (VSG) OLDV
Bank informatie VSG Base OnLine Dienst Verlening Inkomens informatie Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd. Gebruikers enthousiast Geen escalaties Meer en betere controles Kadastrale gegevens

17 IDAA 1e inzet gebied: VIA (VSG) OLDV-vervolg
VSG Base OnLine Dienst Verlening Aangiftes ABS Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd. Alle data in DB2 Kwaliteits analyse -handmatig gesleep -omslachtig

18 IDAA 2e inzet gebied: Ad-Hoc queries
Bevragingen direct op de bron: -interferentie met bron -Draaien op de “dure” z/OS kant -Gebaseerd op SAS (kleine ombouw inspanning) -Voorlichting gebruikersgroep (m.b.v. IBM) -Gebruikersgroep is/lijkt erg enthousiast (maar wordt geleefd door de waan van de dag) Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

19 IDAA 3e inzet gebied: EDW
-Verrijkte brondata in EDW (op DB2z) -Vanuit uit EDW worden Datamarts en Analytical Workspaces gevoed. -Komen de gegevens in het EDW overeen met de gegevens in de bron? Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

20 It Depends IDAA Resultaten:
-Zonder juiste distributie-key tot 3 maal zo traag. (met 4 maal zo snel) -Algemene versnelling factor -Laadsnelheid IDAA (ca MB/sec), -Extra Compressie factor 2-4, Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

21 Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

22 Mainframe, uitdaging voor de toekomst:
Laagste TCO SLA: goud Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

23 Dank u voor uw aandacht en ….
Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.


Download ppt "De Belastingdienst en z Systems"

Verwante presentaties


Ads door Google