De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WASSERREICH UND HOPFENARM. IST EIN BIER, DASS GOTT ERBARM.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WASSERREICH UND HOPFENARM. IST EIN BIER, DASS GOTT ERBARM."— Transcript van de presentatie:

1 WASSERREICH UND HOPFENARM. IST EIN BIER, DASS GOTT ERBARM.

2 BEIEREN BAYERN BAVARICUM BAVARIAN BAVARIA

3 BIERCONSUMPTIE PER HOOFD PER JAAR

4 BIERCONSUMPTIE PER HOOFD PER JAAR 3. DUITSLAND125,5 ltr.

5 BIERCONSUMPTIE PER HOOFD PER JAAR 1.TSJECHIË160 ltr. 3. DUITSLAND125,5 ltr.

6 BIERCONSUMPTIE PER HOOFD PER JAAR 1.TSJECHIË160 ltr. 2.IERLAND152.9 ltr. 3.DUITSLAND125,5 ltr.

7 BIERCONSUMPTIE PER HOOFD PER JAAR 1.TSJECHIË160 ltr. 2.IERLAND152.9 ltr. 3.DUITSLAND125,5 ltr. 12. NEDERLAND 82,5 ltr.

8 Het Beierse Reinheitsgebot Hertog Wilhelm IV Van Beieren uit 1516 De eerste warenwet die tot 1987 heeft geduurd.

9 Hoe het bier in zomer en winter op het platteland uitgeschonken en gebrouwd moet worden. Wij verordenen, eisen en willen met de raad van onze streek, dat voortaan overal in het vorstendom Beieren, zowel op het platteland als in onze steden en markten, die geen bijzondere verordening daarvoor hebben, van Sint-Michiel tot Georgi één maat of één kop bier voor niet meer dan één Pfennig van de Münchener munt, en van Georgi tot Sint- Michiel één maat voor niet meer dan twee Pfennig van dezelfde munt, de kop voor niet meer dan drie Heller gegeven en uitgeschonken mag worden, met dreiging van de hieronder vermelde straf. Daar waar echter geen donker bier, maar een ander bier gebrouwd of op eender welke andere manier gebruikt wordt mag in geen geval hoger dan één Pfennig de maat uitgeschonken en verkocht worden. Wij willen heel in het bijzonder dat voortaan overal in onze steden, markten en op het platteland voor bier uitsluitend gerst, hop en water gebruikt wordt. Wanneer iemand deze verordening met opzet overtreedt en niet naleeft dat moet de bevoegde rechtsinstantie bij wijze van straf dit vat bier, telkens wanneer er sprake is van een inbreuk, onverbiddelijk wegnemen. Wanneer echter een kastelein van een bierbrouwer in onze steden, markten en op het platteland één, twee of drie emmers bier koopt en opnieuw aan het gewone boerenvolk uitschenkt dan mag enkel aan deze persoon, en aan niemand anders, toegestaan en verboden worden om de maat of de kop bier één Heller duurder dan hierboven beschreven te geven en uit te schenken. Dit voorschrift werd in de loop van de tijd door de andere Duitse deelstaten overgenomen. In 1906 gold het Reinheitsgebot voor heel Duitsland. Het hierboven getoonde origineel wordt bewaard in de Bayerischen Staatsbibliothek in München.

10

11 Wordt volledig via het Reinheitsgebot gebrouwen. Weizen wil zeggen tarwebier met gist. Aan gist worden goede eigenschappen toegedacht voor o.a. de gezondheid. Het gist wordt er daarom bij dit biertype niet uitgefilterd. Normaal wordt dit bier gedronken uit hoge vaasvormige glazen. Brouwerij Weihenstephaner brouwt in de oudste nog steeds bestaande brouwerij ter wereld. In 1040 kreeg het Benedicteiner klooster het recht bier te brouwen en te verkopen in Freising, een stadje gelegen op ca 30 km van Munchen. In 1803 gingen het brouwrecht en alle eigendommen van de brouwerij over naar de staat Beieren. Beieren was toen nog een monarchie. Weihen Stephan heeft geen gebruik gemaakt van het recht zich koninklijke te noemen, wel wordt in elk etiket het koningswapen weergegeven. De oudste bewaard gebleven gebouwen, het vroegere klooster, stammen nog uit de 17e eeuw. De installaties zijn echter hypermodern. Aan de brouwerij is één van de brouwersfaculteiten van de technische universiteit van Munchen verbonden.

12 BROUWEN

13 INGREDIËNTEN Water Mout Hop Toevoeging van weizengist 4-vinyl-guicaol isoamylaclaat

14 Type: tarwebier Alcohol: 5.4% vol. Gisting: hoog

15

16

17 Type: Tarwebier Alcohol: 5,3% vol. Gisting: Hoog

18

19

20


Download ppt "WASSERREICH UND HOPFENARM. IST EIN BIER, DASS GOTT ERBARM."

Verwante presentaties


Ads door Google