De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Taak Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud Charlotte Swertvaegher 2MAK Dirk Gijsemans.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Taak Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud Charlotte Swertvaegher 2MAK Dirk Gijsemans."— Transcript van de presentatie:

1 Taak Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud Charlotte Swertvaegher 2MAK Dirk Gijsemans

2 Inhoudstafel 1.Voorwoord en situering pand 2.Vaststelling gebrek 3.Fotografisch verslag van gebrek 4.Oorzaak bouwtechnisch probleem 5.Oplossing 6.WTCB 7.Bronnen

3 1. Voorwoord en situering pand Het te bespreken pand, is mijn namelijk mijn eigen huis. Het is gelegen in West-Vlaanderen, in de gemeente Oostduinkerke.

4 Weg van Hogent naar het pand

5 Gevel van het pand

6 2. Vaststelling gebrek Het probleem situeert zich in het plafond van het huis. Er zijn twee plaatsen in de keuken waar scheurvorming ontstaan is. Barsten in het pleisterwerk van de binnenmuren zijn een vaak voorkomend fenomeen. De barsten lopen evenwijdig aan elkaar en zijn vrij goed zichtbaar.

7 2. Vaststelling gebrek Het huis is gebouwd in 1995 en de eerste sporen van de scheurvorming zijn ontstaan na 5 jaar bewoning. De barsten kwamen geleidelijk aan, nu zijn ze over de gehele breedte van de ruimte zichtbaar. Het eerste teken van scheurvorming is ontstaan tegen de aangrenzende muur. Die is verder gelopen tot de tegenoverliggende muur.

8 2. Vaststelling gebrek We kunnen de vaststelling samenvatten in volgende puntjes: 1)Barstvorming in het plafond 2)2 evenwijdige “lijnen” 3)Bouwtechnisch probleem 4)Makkelijk op te lossen 5)Kan wijzen op structurele problemen

9 3. Fotografisch verslag van het gebrek Dit is de eerste barst

10 Tweede barst

11 Ruimte van het gebrek

12 4. Oorzaak bouwtechnisch probleem De eerste vraag die we ons stellen is: Hoe ontstaan nu eigenlijk die zogenaamde barsten in ons plafond? Het uitzetten van materialen Verdamping van het water uit de gebruikte materialen Een fout bij het ontwerp of tijdens de bouw De eerste twee oorzaken zijn van onschuldige aard. De derde, laatste oorzaak is ernstig.

13 De tweede vraag luidt: Met welke van de drie eerder genoemde oorzaken hebben we te maken in ons pand? Een fout uit het ontwerp of tijdens de bouw  Waardoor te zware lasten op bepaalde punten drukken of een grondverzakking.

14 De fout die gebeurd is tijdens de bouw van dit huis, zijn namelijk de te zware gewichten die rusten op het dak. Het huis heeft een plat dak zoals u kunt zien op dia 5. Op dit dak liggen 20 000 kilogram keien wat zich uit in de barstvorming. Foto van de keien:

15 Het dak is opgebouwd uit predallen, hellingsbeton, kunststofdakdichting die bestaat uit rubber en keien. De keien liggen er omwille van isolatie, het houdt de koude en warmte tegen omdat de dakdichting uit rubber bestaat en zou versterven door blootstelling aan de hemel. Een bijkomend element die kan zorgen voor verzakkingen en barsten in het plafond is de ondergrond. Het huis is gebouwd op een harde zandlaag met een fundering op staal. Dit element kan dus niet als oorzaak dienen voor de barstvorming in het plafond.

16 Dit is een ander voorbeeld van dezelfde firma. Hier maken ze ook gebruik van kunststofafdichting op platte daken met combinatie van keien.

17 5. Oplossing Vullen met identiek materiaal Minder zware keien op het dak leggen Dit zijn momenteel de enige 2 opties die kunnen gebeuren. Wanneer met kiest voor optie 2, minder zware keien, moet optie 1, vullen met identiek materiaal nog altijd volgen, omdat het gevolg al zichtbaar is.

18 6. WTCB De geraadpleegde betrouwbare bron, komt van de WTCB. In dit artikel: http://www.wtcb.be/homepage/download.cfm?dtype=publ&do c=WTCB_Tijdschrift_1981_3_p29.pdf&lang=nl http://www.wtcb.be/homepage/download.cfm?dtype=publ&do c=WTCB_Tijdschrift_1981_3_p29.pdf&lang=nl Ze beschrijven de scheurvorming in niet-dragende binnenwanden. De oorzaken, gevolgen en maatregelen om het te voorkomen.

19 7. Bronnen Somers, H. (1981). Scheurvorming in niet-dragende binnenwanden. Geraadpleegd op 22 april 2016 via http://www.wtcb.be/homepage/download.cfm?dtype=publ&do c=WTCB_Tijdschrift_1981_3_p29.pdf&lang=nl

20 Bedankt voor uw aandacht


Download ppt "Taak Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud Charlotte Swertvaegher 2MAK Dirk Gijsemans."

Verwante presentaties


Ads door Google