De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gezondheidscentrum Parklaan 25, 2300 Turnhout Stap voor stap: Het Preventief Medisch Onderzoek voor vier- jarige kleuters Stap voor stap: Het Preventief.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gezondheidscentrum Parklaan 25, 2300 Turnhout Stap voor stap: Het Preventief Medisch Onderzoek voor vier- jarige kleuters Stap voor stap: Het Preventief."— Transcript van de presentatie:

1

2 Gezondheidscentrum Parklaan 25, 2300 Turnhout Stap voor stap: Het Preventief Medisch Onderzoek voor vier- jarige kleuters Stap voor stap: Het Preventief Medisch Onderzoek voor vier- jarige kleuters

3 Doelstelling van deze presentatie Uw kind krijgt een preventief medisch onderzoek. U komt samen met uw kindje naar het gezondheidscentrum van het CLB. Daarom willen we u langs deze weg hierover alle nodige informatie geven.

4 De CLB verpleegster bespreekt mogelijke problemen vooraf met de kleuterjuf tijdens MDO moment op school. Voorbeelden van enkele regelmatig voorkomende problemen: –Gehoor, zicht… –Spraak, taal, psychomotorische, ontwikkeling… –Hygiëne, moeheid, luizen.. Wat gebeurt er vooraf? De juf kent de kinderen zeer goed, wij houden graag rekening met haar ervaring.

5 Wat gebeurt er vooraf? (2) De juf laat kleuters kennismaken met het onderzoek: –Spelenderwijze –Ze gebruikt hiervoor foto’s, tips, en tekeningen

6 Wat gebeurt er nadien ? De CLB - arts bespreekt de relevante resultaten met de kleuterjuf tijdens een MDO moment op school.

7 In de wachtzaal kan ik even spelen…

8 Het onderzoek begint met het testen van het gehoor – Als voorbereiding kan de kleuterjuf een een cassette laten horen via een hoofdtelefoon en vragen het vingertje op te steken indien de kleuter een geluidje hoort

9 Als ik een toon hoor, steek ik mijn vinger op…

10 Soms hoor ik een toontje aan mijn één oortje dan weer aan het andere oortje.

11 Wegen

12 Wat? –Het gewicht wordt nagekeken in functie van leeftijd, lengte en geslacht. Hoe? Bij het wegen staat de kleuter goed stil op de weegschaal met beide armpjes naast het lichaam. Tip –Laat de kleuter met beide armpjes naast elkaar even stilstaan.

13 De verpleegkundige meet en weegt mij. Ze kijkt of ik goed zie en hoor..

14 Meten

15 Wat? De lengte wordt gemeten en vergeleken met de groeicurve. Hoe? –Bij het meten staat de kleuter flink recht, met beide armen langs het lichaam, de voeten naast elkaar, de hielen tegen de muur en het hoofdje rechtop. Tip –Laat je kindje deze houding tegen de muur oefenen.

16

17 Oogtest (logmar test )

18 Oogtest Wat? Met deze test krijgen we een idee over de gezichtsscherpte van de kleuter. Op voorhand inoefenen door de juf is echt wel nodig Tip –Kinderen wennen aan het opzetten van een bril –De kleuterjuf kan een ‘memory’ of een ‘domino’ spel spelen met deze figuurtjes om de kleuters er aan te laten wennen.

19 De verpleegkundige toont mij een symbool. Met mijn vinger wijs ik hetzelfde symbool aan.

20 Controle van de oogstand ( cornea reflex ) Wat? –Met deze test gaan we na of het kindje scheel ziet. Hoe? –Met een klein voorwerpje laten we het kind het zicht fixeren en met een lichtje kijken we waar dit gereflecteerd wordt op het hoornvlies.

21 De dokter kijkt in mijn oren en in mijn keel. Ze luistert naar mijn hartje en longen. Ik mag ook een beetje turnen en vertellen..

22 Kleurplaten Deze kleurplaten gaan over het preventief medische onderzoek. Ze kunnen gekleurd worden door de kleuters als voorbereiding op het onderzoek.

23

24

25

26

27

28

29 Nog enkele gezondheidstips Uit: ‘123, aan tafel’ www.123aantafel.be

30

31 Wat mag je kleuter eten en drinken? Wat? Water (Bruin) brood Aardappelen (gekookt) Groenten (vers, diepvries) Fruit (vers) Volle melk Kaas Vlees, vis, ei Bereidingsvet Restgroep Hoeveel? Tot 1 liter 1-3 sneetjes 1-2 stuks 50-100 gram 1-2 stuks 4 bekertjes of 500 ml 0.5 sneetje 75 gram 15 gram dun smeren Niet echt nodig

32 Tandjes poetsen ’s morgens na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan. Video ‘krikrakrokodil’ kan de kleuterjuf uitlenen bij het gezondheidscentrum van het CLB

33 Tot slot: Veel bewegen door te spelen, te sporten, te ravotten…


Download ppt "Gezondheidscentrum Parklaan 25, 2300 Turnhout Stap voor stap: Het Preventief Medisch Onderzoek voor vier- jarige kleuters Stap voor stap: Het Preventief."

Verwante presentaties


Ads door Google