De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1 1588: de Staten-Generaal besluiten om zonder vorst verder te gaan, daardoor ontstaat republiek 1648: Bij de Vrede van Münster wordt de Republiek door.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1 1588: de Staten-Generaal besluiten om zonder vorst verder te gaan, daardoor ontstaat republiek 1648: Bij de Vrede van Münster wordt de Republiek door."— Transcript van de presentatie:

1 1 1588: de Staten-Generaal besluiten om zonder vorst verder te gaan, daardoor ontstaat republiek 1648: Bij de Vrede van Münster wordt de Republiek door Spanje erkend en was haar voortbestaan verzekerd. 2 Als Maurits de Spanjaarden uit Antwerpen zou verdrijven werd Antwerpen weer concurrent van Amsterdam. Amsterdam had in de Staten-Generaal genoeg invloed om ervoor te zorgen dat dat niet doorging.

2 3 Het besluit van 1600 was in het belang van de Amsterdamse kooplieden, die via de Staten van Holland invloed hadden in de Staten-Generaal. Oldenbarnevelt had als raadspensionaris van Holland ook veel invloed in de Staten-Generaal en kwam daar op voor de belangen van Holland en Amsterdam. De afspraak van het Twaalfjarig Bestand (1609): Maurits wilde de oorlog liever voortzetten en zag Oldenbarnevelt als degene die het bestand doordrukte (om de handelsbelangen van Holland te beschermen). In beide gevallen zat Oldenbarnevelt Maurits dus dwars.

3 4 Van Dam noemt de handel met de landen aan de Oostzee, vooral in granen. Dat is de moedernegotie. Hij legt ook uit dat West-en Oost-Indië aan Spanje en Portugal waren toegewezen en dat de Nederlanders daar niet heen mochten zolang ze onder Spanje vielen. De Republiek was in oorlog met Spanje en wilde Spanje dwarszitten door hun internationale handel te benadelen, o.a. door de handel van de VOC. 5 D-F-A-E-C-B

4


Download ppt "1 1588: de Staten-Generaal besluiten om zonder vorst verder te gaan, daardoor ontstaat republiek 1648: Bij de Vrede van Münster wordt de Republiek door."

Verwante presentaties


Ads door Google