De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

4.4 De Opkomst van het christendom. Wat gaan we doen? Een messias in Judea De joodse opstand Het optreden van Jezus Rome wordt christelijk Een populaire.

Verwante presentaties


Presentatie over: "4.4 De Opkomst van het christendom. Wat gaan we doen? Een messias in Judea De joodse opstand Het optreden van Jezus Rome wordt christelijk Een populaire."— Transcript van de presentatie:

1 4.4 De Opkomst van het christendom

2 Wat gaan we doen? Een messias in Judea De joodse opstand Het optreden van Jezus Rome wordt christelijk Een populaire godsdienst Een verboden godsdienst Een christelijk keizerrijk

3 De joodse opstand Domitianus (81) bouwt triomfboog op de hoek van het Forum Romanum Plundering van de tempel van Jeruzalem (70) 63 v. Chr. Judea onderworpen Judea koninkrijk van de joden (monotheïsme)

4 De joodse opstand Rome wist niet wat ze met Judea moesten doen  belasting betalen In 66 konden de joden de belastingen niet meer betalen + weigering om de keizer in de tempel te vereren  joden kwamen in opstand Gevolg: 3 Romeinse legioenen sloegen de opstand neer Tempel werd geplunderd en verwoest Joden moesten zich verplicht verspreiden (Diaspora)

5 Het optreden van Jezus 30 Iezus van Nazareth  zoon van God Tenach (geschiedenisboek joden)  ten tijde van onderdrukking komt er een messias Deel joden geloofden dat dit Iezus was. Bijnaam werd Christus (gezalfde) Merendeel joden geloofden dit niet  Iezus was een bedreiging Iezus werd beschuldigd van opstandigheid tegen de Romeinen

6 Een populaire godsdienst Volgelingen van Jezus vertelde boodschap door en noemden zichzelf christenen De reden dat Jezus gekruisigd werd was als boetedoening van de zonden van de mensheid Verhalen van Jezus + teksten Tenach = Bijbel Verspreiding van christendom mogelijk door:uitgebreid wegennetwerken

7 Een verboden godsdienst Opkomst van christendom probleem voor de Romeinen Waarom? Christenen weigerden Romeinse goden / keizer te vereren Groei van christendom  bedreiging van de eenheid van het Romeinse Rijk Gevolg: Christendom werd verboden Eventuele vervolging Opkomst martelaren ( personen die hun leven opgeven voor hun geloof)

8 Een christelijk keizerrijk


Download ppt "4.4 De Opkomst van het christendom. Wat gaan we doen? Een messias in Judea De joodse opstand Het optreden van Jezus Rome wordt christelijk Een populaire."

Verwante presentaties


Ads door Google