De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DE BEESTENMARKT De Beestenmarkt is al een zeer oude straat, of moeten we zeggen een heel oud plein? De eerste vermelding van de naam wordt aangetroffen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "DE BEESTENMARKT De Beestenmarkt is al een zeer oude straat, of moeten we zeggen een heel oud plein? De eerste vermelding van de naam wordt aangetroffen."— Transcript van de presentatie:

1 DE BEESTENMARKT De Beestenmarkt is al een zeer oude straat, of moeten we zeggen een heel oud plein? De eerste vermelding van de naam wordt aangetroffen in een document uit 1580. Men spreekt dan van de Nieuwe Beestenmarkt, ter onderscheiding van de Oude Beestenmarkt, waarmee men de Vlasmarkt bedoelde. Door de eeuwen heen wordt er levende have verhandeld maar op een gegeven moment moet de levende handelswaar plaats maken voor het gemotoriseerde verkeer en vooral het parkeren daarvan. In 2013 wordt de Beestenmarkt als een der laatste straten in de binnenstad opgeknapt en krijgt bij die gelegenheid een ander profiel, waarbij het aantal parkeerplaatsen wordt verminderd. In deze presentatie gaan we een kleine reis door de tijd maken en worden we attent gemaakt op enkele bijzonderheden van de Beestenmarkt. Al de in deze presentatie getoonde afbeeldingen behoren tot de collectie van het Gemeentearchief Goes.

2 Eén der oudste afbeeldingen uit de beeldbank van het Gemeentearchief Goes betreffende de Beestenmarkt is deze prentbriefkaart van omstreeks 1910. We kijken in oostelijke richting. Het monument met pomp, maar ook de lantaarn en palen om het vee aan vast te zetten zijn prominent aanwezig.

3 Ook bankzaken konden er aan de Beestenmarkt gedaan worden. Er was jarenlang een filiaal van de Nationale Bankvereeniging gevestigd. Opname van ca. 1919. Later werd in dit pand de garage van busondernemer Krijger gevestigd. Deze Krijger vestigde hier later ook nog een danszaal. Het “dansen bie Krieger” was een begrip bij de Goesenaars. Later zouden zich hier achtereenvolgens vestigen het warenhuis Delta Centrum dat Op 21 juni 1979 door brand werd verwoest, een bowlingcentrum en het Griekse restaurant “Saloniki”.

4 In 1934 werd deze foto gemaakt op de hoek met Waterstraat, inclusief een doorkijk in de Wijngaardstraat. Boven de huizen daar zien we de torenspits van de R.K. Heilige Maria Magdalena Kerk. Rechts op de hoek is een herenkapper gevestigd. Wat een rust straalt deze afbeelding uit!

5 We kunnen het natuurlijk niet over de Beestenmarkt hebben als we niet een afbeelding laten zien van de vroegere “beestenmarkt-activiteiten”! Hier een beeld van de jaarlijkse Toondag in 1938; de beste koeien van stal worden geshowd.

6 De drinkwatervoorziening was tijdens de oorlogsjaren een bijzonder heikel punt. Soms kwam er gewoon geen water meer uit de kraan, zodat ook het water gedistribueerd moest worden. Eén van die distributiepunten bevond zich op de Beestenmarkt; men kon hier per persoon één liter water per dag krijgen. De foto is gemaakt op 22 september 1944, ruim een maand voordat Goes van het Duitse juk werd bevrijd.

7 Decennialang waren Beestenmarkt en busonderneming/reisbureau Krijger onlosmakelijk met elkaar verbonden. J.C. Krijger opende trouwens de eerste autobusdienst in Zeeland. In 1919 begon hij, met wat toen nog motor- omnibussen genoemd werden, een dienst op het traject Goes – Wolphaartsdijksche Veer. De lijndienstactiviteiten werden in 1960 gestaakt en overgeheveld naar Automaatschappij Zeeland (A.M.Z.). Het reisbureau zou nog lange tijd bestaan. Let even op de bus van Krijger met initialen “J.C.K.”. Ook de auto is het bekijken waard op deze prentbriefkaart van omstreeks1950.

8 Markthandel was in de jaren 60 van de vorige eeuw allang verdwenen van de Beestenmarkt, maar het autobezit groeide explosief en langzamerhand was er ook in Goes geen parkeerplekje meer voorhanden. Ook de Beestenmarkt werd een verzamelplaats voor allerlei geautomobiliseerd blik. Deze foto uit 1966 is weliswaar op een wat rustiger moment gemaakt maar laat toch wel duidelijk zien dat de auto in opmars is! Ook hier zien we weer een bus van Krijger en op de voorgrond een Volkswagen-bestelbus van Continental Banden die toen een vestiging in de Waterstraat had. Te midden van dit alles trekt de pomp zich nergens iets van aan.

9 Al jaren is aan de Beestenmarkt Podium ‘t Beest te vinden, dat regelmatig een afwisselend programma van muziek en films biedt. Lang geleden fungeerde dit pand als kleuterschool. Rechts het poortje dat verbinding geeft met de Brouwersgang. De smalle witte gevel links, haaks op ‘t Beest, met groene deur en steen daarboven, geeft toegang tot de Vrijmetselaarsloges “Scaldis” en “De Opgaande Ster”. De foto dateert van 11 september 2007.

10 Nu we toch bij ‘t Beest zijn beland: we zijn binnengelopen om getuige te zijn van de uitreiking van de Culturele Prijs aan de band Racoon, de Goese band die al jarenlang de ene na de andere succesvolle CD op de markt brengt. Op de foto uit 2007 reikt Marlize Laport, voorzitter van de Culturele Raad, de prijzen uit. Gefeliciteerd boys!

11 Aan het einde van onze korte foto-impressie van de Beestenmarkt een foto van de nieuwe indeling die eind 2013 werd gerealiseerd. We zien dat er nu in het middengedeelte, tussen de parkeerstroken, een voetpad is. Datum foto: 2 mei 2014


Download ppt "DE BEESTENMARKT De Beestenmarkt is al een zeer oude straat, of moeten we zeggen een heel oud plein? De eerste vermelding van de naam wordt aangetroffen."

Verwante presentaties


Ads door Google