De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad

Verwante presentaties


Presentatie over: "Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad"— Transcript van de presentatie:

1

2 Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad
Wort SG Gist Tellen Bier Druk Kleur Bitterheid

3 Meten: Gewicht Eenheid: kilogram (kg) Mout gram (g) Hop Brouwzouten
Instrument Weegschaal (mechanisch) Weegschaal (electronisch) Nauwkeurigheid (afwijking van werkelijk gewicht) Zo nauwkeurig als mogelijk en betaalbaar is Afleesbaarheid (aantal decimalen) Eén decimaal meer dan je wilt wegen

4 Weegschaal Mechanische weegschaal Electronische weegschaal
bijvoorbeeld om mout te wegen

5 Weegschaal Weegschaal 0,1 gram bijvoorbeeld om hop te wegen
bijvoorbeeld om brouwzouten te wegen

6 Meten: Volume Eenheid: liter (l) Water centiliter (cl) Bier milliliter (ml) Wort Instrument: Litermaat Maatbeker Maatglas Pipet Nauwkeurigheid (grootte en afleesbaarheid)

7 Volume Litermaat Maatbeker

8 Volume Maatglas Pipet

9 Volume Peilstok Peilglas

10 Meten: Temperatuur Eenheid: Graad Celcius (⁰C) Water Maisch Wort Bier
Instrument: Thermometer (electronisch) Thermometer (alcohol) Nauwkeurigheid (afwijking van werkelijke temperatuur) Zo nauwkeurig als mogelijk en betaalbaar is Afleesbaarheid (aantal decimalen) Eén decimaal is genoeg

11 Temperatuur Alcohol thermometer Maischthermometer

12 Electronische thermometer
Temperatuur Electronische thermometer Inbouwthermometer

13 Universele regelaar (UT 200)
Temperatuurcontrole Gistkast met TC10 Universele regelaar (UT 200)

14 Meten: Zuurgraad Eenheid: pH Maisch Wort Bier 0…14 (7 is neutraal;<7 zuur ; >7 basisch) Het getal is een maat voor de hoeveelheid vrije H⁺ ionen Instrument: pH papier (goedkoop, eenvoudig, onnauwkeurig) pH meter (duur, behoeft onderhoud, nauwkeurig)

15 Verschillende pH meters
Zuurgraad pH papier Verschillende pH meters

16 SG SG wordt soms “Soortelijk Gewicht” genoemd.
SG staat voor Specific Gravity en is een getal, namelijk de verhouding van een hoeveelheid wort of bier tot dezelfde hoeveelheid water bij dezelfde temperatuur en druk. In Europa wordt dit getal met duizend vermenigvuldigd. Eenheid geen eenheid Instrument Hydrometer kwetsbaar, moeilijk afleesbaar, kost veel wort Refractometer snel, één druppel nodig, behoeft berekening

17 SG Het meten van het SG is een manier om de hoeveelheid suikers in wort te bepalen. In plaats van SG kun je ook gebruiken: Graden plato: ⁰P (stamwort gehalte) geeft aan het aantal grammen vaste stof in 100 gram wort bij 20 ⁰C Graden Brix: ⁰Bx (suikergehalte) geeft aan het aantal grammen suiker in 100 gram oplossing bij 20 ⁰C

18 Hydrometer Hydrometer Aflezen hydrometer

19 Refractometer

20 Refractometer Aflezing Aflezing

21 Tellen gistcellen Microscoop Telkamer

22 Meten: druk Eenheid: bar Bier soms Wort Instrument: manometer
Nauwkeurigheid varieert nogal Afleeseenheid: 0,1 bar

23 Manometer op beugelfles Manometer voor kroonkurk
Druk Manometer op beugelfles Manometer voor kroonkurk

24 Meten: Kleur Eenheid: EBC Bier
1 EBC komt overeen met de kleur van 1 ml jodium opgelost in 100 ml water. De EBC is geen beschrijving van de kleur maar een maat voor de intensiteit van één van de kleuren in het bier. Meten is voor hobbybrouwers te duur. Er bestaan hulpmiddelen.

25 Transparante testkaart
Kleur van Bier De kleurschaal Transparante testkaart

26 Bierkleurmeters

27 Meten: Bitterheid Eenheid: IBU of EBU Bier
IBU= International Bitterness Units EBU= European Bitterness Units Eén IBU wordt gelijkgesteld met 1 milligram iso-alfazuur per liter bier 10 IBU: weinig bitterheid; 100 IBU: heel veel Instrument: - Vergelijken door proeven - Analyse

28 Bitterheid Fotospectromter

29 En nu: Proeven van Bier


Download ppt "Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad"

Verwante presentaties


Ads door Google