De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Meten aan Bier MoutGewicht WaterVolume MaischTemperatuur Zuurgraad WortSG GistTellen BierDruk Kleur Bitterheid.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Meten aan Bier MoutGewicht WaterVolume MaischTemperatuur Zuurgraad WortSG GistTellen BierDruk Kleur Bitterheid."— Transcript van de presentatie:

1

2 Meten aan Bier MoutGewicht WaterVolume MaischTemperatuur Zuurgraad WortSG GistTellen BierDruk Kleur Bitterheid

3 Meten: Gewicht Eenheid: kilogram (kg)Mout gram (g)Hop Brouwzouten InstrumentWeegschaal (mechanisch) Weegschaal (electronisch) Nauwkeurigheid (afwijking van werkelijk gewicht) Zo nauwkeurig als mogelijk en betaalbaar is Afleesbaarheid (aantal decimalen) Eén decimaal meer dan je wilt wegen

4 Weegschaal Mechanische weegschaal Electronische weegschaal bijvoorbeeld om mout te wegen

5 Weegschaal Weegschaal 0,1 gram bijvoorbeeld om hop te wegen Weegschaal 0,01 gram bijvoorbeeld om brouwzouten te wegen

6 Meten: Volume Eenheid:liter (l)Water centiliter (cl)Bier milliliter (ml)Wort Instrument:Litermaat Maatbeker Maatglas Pipet Nauwkeurigheid (grootte en afleesbaarheid)

7 Volume LitermaatMaatbeker

8 Volume MaatglasPipet

9 Volume PeilstokPeilglas

10 Meten: Temperatuur Eenheid:Graad Celcius (⁰C)Water Maisch Wort Bier Instrument:Thermometer (electronisch) Thermometer (alcohol) Nauwkeurigheid (afwijking van werkelijke temperatuur) Zo nauwkeurig als mogelijk en betaalbaar is Afleesbaarheid (aantal decimalen) Eén decimaal is genoeg

11 Temperatuur Alcohol thermometerMaischthermometer

12 Temperatuur Electronische thermometerInbouwthermometer

13 Temperatuurcontrole Gistkast met TC10Universele regelaar (UT 200)

14 Meten: Zuurgraad Eenheid: pHMaisch Wort Bier 0…14 ( 7 is neutraal; 7 basisch) Het getal is een maat voor de hoeveelheid vrije H⁺ ionen Instrument:pH papier (goedkoop, eenvoudig, onnauwkeurig) pH meter (duur, behoeft onderhoud, nauwkeurig)

15 Zuurgraad pH papierVerschillende pH meters

16 SG SG wordt soms “Soortelijk Gewicht” genoemd. SG staat voor Specific Gravity en is een getal, namelijk de verhouding van een hoeveelheid wort of bier tot dezelfde hoeveelheid water bij dezelfde temperatuur en druk. In Europa wordt dit getal met duizend vermenigvuldigd. Eenheidgeen eenheid InstrumentHydrometer kwetsbaar, moeilijk afleesbaar, kost veel wort Refractometer snel, één druppel nodig, behoeft berekening

17 SG Het meten van het SG is een manier om de hoeveelheid suikers in wort te bepalen. In plaats van SG kun je ook gebruiken: – Graden plato:⁰P (stamwort gehalte) geeft aan het aantal grammen vaste stof in 100 gram wort bij 20 ⁰C – Graden Brix: ⁰Bx (suikergehalte) geeft aan het aantal grammen suiker in 100 gram oplossing bij 20 ⁰C

18 Hydrometer Aflezen hydrometer

19 Refractometer

20 Aflezing

21 Tellen gistcellen MicroscoopTelkamer

22 Meten: druk Eenheid:barBier soms Wort Instrument:manometer Nauwkeurigheidvarieert nogal Afleeseenheid:0,1 bar

23 Druk Manometer op beugelflesManometer voor kroonkurk

24 Meten: Kleur Eenheid:EBCBier 1 EBC komt overeen met de kleur van 1 ml jodium opgelost in 100 ml water. De EBC is geen beschrijving van de kleur maar een maat voor de intensiteit van één van de kleuren in het bier. Meten is voor hobbybrouwers te duur. Er bestaan hulpmiddelen.

25 Kleur van Bier De kleurschaalTransparante testkaart

26 Bierkleurmeters

27 Meten: Bitterheid Eenheid:IBU of EBUBier – IBU= International Bitterness Units – EBU= European Bitterness Units – Eén IBU wordt gelijkgesteld met 1 milligram iso-alfazuur per liter bier 10 IBU: weinig bitterheid; 100 IBU: heel veel Instrument:- Vergelijken door proeven - Analyse

28 Bitterheid Fotospectromter

29 En nu: Proeven van Bier


Download ppt "Meten aan Bier MoutGewicht WaterVolume MaischTemperatuur Zuurgraad WortSG GistTellen BierDruk Kleur Bitterheid."

Verwante presentaties


Ads door Google