De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BIG BUSINESS MET NAZI- DUITSLAND. Eerst gaan we even een stapje terug naar het neutrale Zwitserland.

Verwante presentaties


Presentatie over: "BIG BUSINESS MET NAZI- DUITSLAND. Eerst gaan we even een stapje terug naar het neutrale Zwitserland."— Transcript van de presentatie:

1 BIG BUSINESS MET NAZI- DUITSLAND

2 Eerst gaan we even een stapje terug naar het neutrale Zwitserland

3 Zo was het in de eerste wereldoorlog Rood= de strijdende partij Blauw= de strijdende partij tegen Duitsland en Oostenrijk Groen= De neutrale landen

4 Zo was het in de eerste wereldoorlog Zo als je kan zien is Zwitserland neutraal. Tijdens de eerste wereldoorlog was ons land ook neutraal.

5 Verdrag van Versailles Na de oorlog werd in 1919 het Verdrag van Versailles getekend. Duitsland werd schuldig verklaard aan het uitbreken van de oorlog en kreeg daarom een enorm pakket aan sancties opgelegd. Eén van de sancties was het betalen van torenhoge herstelbetalingen aan andere landen. Hier kwam destijds veel kritiek op. Niet alleen omdat Duitsland het verdrag in feite door hun strot geduwd kreeg, maar ook omdat het Duitsland onmogelijk was de opgelegde herstelbetalingen te betalen. Duitsland zou de totale herstelbetaling van ruim 120 miljard Mark terugbetalen over een periode van 59 jaar.

6 Het Young-Dawespact (1929) Omdat Duitsland zoveel herstelbetalingen moest betalen aan de rechthebbende-landen en daardoor zelf in een crisis terecht kwamen moest de Duitse regering noodgedwongen geld lenen van het op dat moment goedlopende economische Amerika “het Young-Dawespact” word het wel genoemd. “Het Young- Dawespact” was het pact tussen de VS en Duitsland. Dit pact hield in dat de VS geld leende aan Duitsland, dat hiermee zijn herstelbetalingen aan Engeland en Frankrijk kon voldoen. Engeland en Frankrijk konden op hun beurt hun oorlogsschuld aan de VS terugbetalen.

7 Beurskrach van 1929 In de zomer van 1929 begon duidelijk te worden dat de economische cyclus op het punt stond in een neerwaartse spiraal te raken. Veel bedrijven merkten dat de markt verzadigd was en lieten hun productie inkrimpen. De eerste ontslagen vielen, waardoor bestedingen afnamen en andere bedrijven op hun beurt in de problemen kwamen. Steeds meer bedrijven krompen in of gingen failliet. In de zomer van 1929 vlakten de koersen steeds verder af. Uiteindelijk resulteerde dit in de Beurskrach van 1929 wat voor wereldwijde impact zorgde.

8 Duitse crisis Om te bezuinigen werd de financiële hulp in het kader van het Young-Dawes pact aan Duitsland stopgezet. Voor Duitsland was dit een ramp want nu moesten ze weer de torenhoge herstelbetalingen zelf ophoesten. In Duitsland ontstond een enorme armoede; dit vormde het klimaat waarin Adolf Hitler aan de macht kon komen.

9 Ik heb nu de voorgeschiedenis beschreven waar mijn presentatie over zal gaan.

10 Dit gebouw wat uw op de foto ziet is de bis bank in Zwitserland in Bazel

11 De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) werd in 1930 opgericht. Deze instelling zou het geld van Duitsland ontvangen en vervolgens verdelen onder de rechthebbende landen. Ook werd deze bank in Zwitserland gevestigd vanwege hun neutrale positie in de eerste wereldoorlog

12 De bank groeide al spoedig uit tot een ontmoetingspunt van internationale bankiers en grote ondernemers. Nadat Hitler in 1933 aan de macht kwam stopten de herstelbetalingen en kwam er een omgekeerde geldstroom op gang, die de nazi’s voorzag van de middelen om hun oorlogsmachine op te bouwen

13 Nu kom het op het punt waar mijn presentatie over zal gaan namelijk wie dreven handel met nazi-Duitsland?

14 Standard Oil Standard Oli is een Amerikaans bedrijf in gas en olie. Het bedrijf breidde zich snel uit, en wist al snel zijn belangrijkste concurrenten uit te schakelen. Dit werd een van de belangrijkste bedrijven in Amerika. Toen Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam werd hij al snel een trouwe klant. Hitler kocht massaolie bij Standard Oli. Deze Olie werd vervolgen opgeslagen en verzamelt. Waarom? Om oorlog te voeren natuurlijk!

15 IG-Farben IG Farben was een Duits bedrijf dat een groot aantal chemische bedrijven onder zich had. IG-Farben had een organisatie met een waarde van ruim 6 miljard Mark en zo'n 500 firma's onder diens controle. Gedurende de periode van de Weimar Republiek begonnen een aantal hoge IG-Farben beambten aan een zeer nauwe samenwerking met Adolf Hitler door diens politieke invloed te subsidiëren. Ook andere industriëlen begonnen zichzelf te interesseren voor het succes van IG-Farben. IG-Farben richtte ook een onderneming op in de VS welke direct samenwerkte met Standard-Oil. Standard Oil van Rockefeller werd tevens groot aandeelhouder in IG-Farben. Ook Arthur Dean de directeur van American Banknote heeft een belangrijke rol gespeeld binnen het netwerk, daar hij directeur is geweest van American Ag & Chem Company van de Rockefellers, maar ook directeur van o.a. bedrijven als American Solvay en American Metal.

16 IG-Farben verantwoordelijk voor de holocaust IG Farben werkte nauw samen met de NSDAP. Zo werd bijvoorbeeld het gif Zyklon B geproduceerd, dat de nazi's gebruikten om op grote schaal Joden en politieke tegenstanders uit de weg te ruimen. Dit is een historische feit! IG Farben kreeg in ruil hier voor terug ‘goedkope arbeidskrachten’ IG Farben werkte op grote schaal gebruik van dwangarbeid, geregeld door de nazi’s. Bij ‘goedkope arbeidskrachten’ moet je denken aan politieke tegenstanders, Joden en andere ‘ongewenste elementen’.

17 Met andere woorden Standard Oli en IG-farben waren de grote bedrijven achter nazi-Duitsland


Download ppt "BIG BUSINESS MET NAZI- DUITSLAND. Eerst gaan we even een stapje terug naar het neutrale Zwitserland."

Verwante presentaties


Ads door Google