De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leeftijdsfasebewust HR-beleid Rick Brugts, directeur.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leeftijdsfasebewust HR-beleid Rick Brugts, directeur."— Transcript van de presentatie:

1 Leeftijdsfasebewust HR-beleid Rick Brugts, directeur

2 Levensfasebewust HR-beleid. Bij wie praktijk?

3

4

5 Grijze druk

6

7 Vergrijzing en ontgroening

8 Immigratie

9 Leeftijd moederschap

10 Geruststelling: CIOS

11 LeeftijdsfaseHR-beleid Bewust Ik: 20, 30, 40, 50, 60 Ik: kijken naar specifieke kenmerken per groep: Verschillen in lijf en persoonlijke eigenschappen Verschillen in leefstijl, lichamelijke conditie en gezondheid Verschillen in leefsituatie: gezinsvorming en zorg Life-time events Verschillen in competenties Verschillen in loopbaanfase Ik: kijken naar specifieke kenmerken per groep: Verschillen in lijf en persoonlijke eigenschappen Verschillen in leefstijl, lichamelijke conditie en gezondheid Verschillen in leefsituatie: gezinsvorming en zorg Life-time events Verschillen in competenties Verschillen in loopbaanfase Ik: inzetten van specifieke P-instrumenten. Als onderdeel van totaal ondernemingsbeleid en ter uitvoering van de leidinggevenden.

12

13 Ik: Doel leeftijdsfasebewust HR-beleid: – –Inzet(baarheid) behouden en vergroten. – –Balans tussen belasting en belastbaarheid. Omdat: – –Interne- externe druk op bestaande formatie vanwege krappe arbeidsmarkt. – –En daarom: optimale benutting capaciteit(en). – –Uiteindelijk: wendbaarheid en continuïteit van de organisatie.

14 Hoe is het bij jullie? Aantallen: 20-ers, 30-ers, 40-ers, 50-ers, 60-ers?

15 20 Positieve gestemdheid. Het leven ligt nog voor haar/hem en zij/hij staat er open tegenover. Zelfkennis opdoen, grenzen en mogelijkheden verkennen, ontdekken. Geen vaste koers, zoekt situaties waarin zij/hij zichzelf kan uitproberen. Werk heeft voorlopig karakter. Zoekt overwegend verandering en uitdaging. Zij/hij werkt graag met andere mensen en is gericht op feed-back. Gericht op korte termijn resultaat, anders neemt motivatie af.

16 30 Kent doorgaans zijn eigen grenzen en mogelijkheden. Serieuzer. Nuchter, zakelijk, rationeel en planmatig. Gaat zich ‘settelen’: relatie, gezin, huis. Vitaal en energiek, neemt veel hooi de vork. Vaak materialistischer ingesteld dan in andere levensfasen. Vaart op zijn verstand. Het ontbreekt nogal eens aan inlevingsvermogen, waardoor anderen haar/hem kunnen ervaren als hard en gevoelloos. In het werk zoekt de dertiger naar mogelijkheden om hogerop te komen, is ambitieus en wil zich graag bewijzen. Is in staat om verantwoordelijkheden te dragen die verder reiken dan het eigen werk. Houdt van werk waarin een beroep wordt gedaan op verstandelijke vermogens :

17 40 Het optimisme en de zekerheid van de voorgaande periode maken plaats voor twijfels en vragen. Is dit het nu? Wat zijn mijn mogelijkheden nog? Overgangsfase: Opbranden óf Opschonen

18 50 Twee typen: 1. 1.Gevonden nieuw evenwicht A. A. Bron van nieuwe creativiteit. B. B. Minder nadruk op zelfbevestiging. C. C. Bijdrage leveren aan het verrijken van anderen. 2. 2.Geen nieuw evenwicht gevonden A. A. Veel zaken zijn bedreigend of irriterend. B. B. Reageert negatief C. C. Moeilijk in beweging te krijgen. D. D. Telt de jaren dat zij/hij ‘nog moet’

19 60 Zestigers komen wij in onze organisaties niet zoveel meer tegen. De meeste mensen maken rond hun zestigste gebruik van regelingen om met werk te kunnen stoppen. De zestigers die wel blijven werken, stellen er vaak een eer in de ‘de 65 vol te maken’. Wat voor de vijftiger geldt, geldt hier in grote lijnen. De zestiger heeft minder conditie, veerkracht en snelheid, maar de mentale spankracht kan nog groot zijn.

20 Hoe is het bij jullie? Beschrijf per categorie welk beleid je zou kunnen uitvoeren om inzetbaarheid te behouden en te vergroten.

21 Bedankt! Sheets: www.ncphrm.nl www.ncphrm.nl Vragen: rickbrugts@ncphrm.nl


Download ppt "Leeftijdsfasebewust HR-beleid Rick Brugts, directeur."

Verwante presentaties


Ads door Google