De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Trillingen Klik op de pijltjes van je toetsenbord om naar de volgende of vorige dia te gaan. Hallo allemaal, we gaan het hebben over: dubbelklik.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Trillingen Klik op de pijltjes van je toetsenbord om naar de volgende of vorige dia te gaan. Hallo allemaal, we gaan het hebben over: dubbelklik."— Transcript van de presentatie:

1

2 Trillingen Klik op de pijltjes van je toetsenbord om naar de volgende of vorige dia te gaan. Hallo allemaal, we gaan het hebben over: dubbelklik

3 Wat kun je nog meer ZIEN trillen? Soms als de telefoon gaat kun je de telefoon een piepklein beetje zien bewegen. De telefoon trilt dan. Ook als de wasmachine draait kun je deze zien trillen. dubbelklik

4 Welke dingen VOEL je nog meer trillen? Als je een hand op een muziekbox legt.. Zul je trillingen kunnen voelen. Eigenlijk voel je dan muziek.

5 ZIENDus kun je TRILLINGEN Maar… kun je trillingen ook… en VOELEN HOREN ? ? ?

6 Eerst maken we een knutsel en als jullie klaar zijn gaan we hier samen verder bekijken wat jullie hebben ontdekt. Vandaag gaan we ontdekken wat HOREN en TRILLINGEN met elkaar te maken hebben.

7 De knutsel

8 we maken een: Touw-telefoon

9 Zoek samen met je maatje een plekje en bekijk of je alle spulletjes voor je knutsel hebt. Van de juf of meester krijgen jullie kaartjes waarop precies staat wat je kunt doen. Samenwerken en overleggen is heel belangrijk.

10 Wat hebben we nodig : 1) 2 paperclips 3) Velletje papier 2) dun touw 5) Een schaar 4) 2 lege wc-rollen 6) Een scherp potlood 7) Een maatje 8) 2 elastiekjes

11 1. Dit mag je doen: Knip twee stukjes van het papier die groter zijn dan het omtrek van het rondje van het wc-rolletje, net zoals op het plaatje.

12 2. Vouw het papier om het ene uiteinde van een wc-rol en zet het vast met een elastiekje. Doe dit bij allebei de rolletjes.

13 3. Prik met een scherp potlood een klein gaatje in allebei de papiertjes.

14 4. Doe eerst de touwtjes door de geprikte gaatjes 5. Knoop dan aan de onderkant van de wc-rol een paperclip aan het touwtje.

15 Ga nu voorzichtig net zover uit elkaar staan tot het touwtje strak staat, maar niet knapt. De 1 praat in de wc-rol en de ander houdt m aan zijn oor.

16 Hoe kan dit ? Hoe denk jij dat dit kan ? Vertel maar aan je maatje… Wat gebeurt er ?

17 en tot straks… Heel veel knutselplezier!!! Vraag nu eerst de knutselkaarten aan je juf of meester.

18 Is het gelukt ? Vonden jullie het leuk ? Dan gaan we nu bekijken hoe een touwtelefoon precies werkt.

19 Diep in ons oor zit een soort trommeltje wat trommelvlies heet. Dit trommelvlies vangt alle geluidjes op die om ons heen zijn. Geluidjes zijn eigenlijk trillingen. Door die trillingen gaat dit trommeltje trillen en seint dit door naar onze hersenen. En onze hersenen horen dan GELUID. Trillingen, geluid en horen: (kijk maar op het plaatje)

20 Op het plaatje zie je een dikke golflijn. Maar je ziet ook dunne golfjes die heel dicht bij elkaar zijn. Deze golfjes zijn trillingen. En omdat elk golfje anders is, kunnen wij ook verschillende geluiden horen.

21 Golfjes die heel dicht bij elkaar zitten zorgen ervoor dat wij hele HOGE tonen kunnen horen.

22 Hele HOGE golven zorgen ervoor dat wij HARDE geluiden horen.

23 Touwtelefoon Geluid is dus eigenlijk lucht die trilt. Dit kun je niet zien, maar wel horen. Als je praat maak je met je stem de lucht om je heen aan het trillen. Die trillende lucht komt dan bij iemand anders in zijn oor. De trommelvliezen gaan ook trillen en je hersenen horen nu geluid. Als je ver uit elkaar staat moet je harder praten om elkaar toch te verstaan. Je maakt dan de lucht harder aan het trillen. Met de touwtelefoon hoef je niet hard te praten om elkaar op een afstand toch te verstaan. Je praat in het wc-rolletje en daardoor gaat de lucht in de wc-rol trillen. de wc-rol zelf gaat dan ook trillen en geeft de tril door aan de paperclip. De paperclip geeft de trillingen weer door aan het touwtje en zo komt de trilling bij het wc- rolletje aan de andere kant van het touw. En als je daar je oor tegen aan houdt, komen de trillingen bij je oor, en kun je horen wat de ander zegt.

24 Tot ziens !


Download ppt "Trillingen Klik op de pijltjes van je toetsenbord om naar de volgende of vorige dia te gaan. Hallo allemaal, we gaan het hebben over: dubbelklik."

Verwante presentaties


Ads door Google