De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie van Gwen, Emma en Kairi

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie van Gwen, Emma en Kairi"— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie van Gwen, Emma en Kairi
De Etna Presentatie van Gwen, Emma en Kairi

2 Hoe is de Etna ontstaan… Stratovulkaan… Uitbarstingen…
INHOUD Hoe is de Etna ontstaan… Stratovulkaan… Uitbarstingen… In welk land licht de Etna… Hoe hoog is de Etna… Schildvulkaan… Quiz… Quiz antwoorden… Vragen… Tips en tops… Einde…

3 Hoe is de Etna ontstaan.

4 Hoe is de Etna ontstaan. De meest voor de hand liggende verklaring voor de Etna is dat hij – net als de Stromboli en de Vesuvius – veroorzaakt is door de botsing van de Afrikaanse en de Euro-Aziatische aardschol. Deze twee aardplaten drijven langzaam maar zeker op de relatief vloeibare aardmantel naar elkaar toe. Bij Italië komen ze elkaar tegen, en duikt de oceanische korst van de Afrikaanse plaat onder het Europese continent. In de diepte komt water vrij uit de korst, waardoor het omringende mantelgesteente een lagere smelttemperatuur krijgt en gedeeltelijk smelt. Door zijn lage dichtheid komt dit gesmolten gesteente naar boven, om als vloeibaar magma door het aardoppervlak heen te breken: de vulkaan is een feit. De Stromboli, net ten noorden van Sicilië, is een voorbeeld van zo’n vulkaan. Hij bevindt zich precies boven de plek waar de duikende plaat de diepte bereikt waarop het hierboven beschreven proces plaats kan vinden. Maar voor de Etna geldt dit niet: de Etna ligt te ver van de subductiezone af om door opwellend smeltgesteente verklaard te kunnen worden.

5 STRATOVULKAAN

6 STRATO VULKAAN Een stratovulkaan is een hoge kegelvormige vulkaan die is opgebouwd uit lagen van gestolde lava en tefra. Stratovulkanen hebben relatief steile hellingen en worden gekenmerkt door regelmatig explosieve uitbarstingen. De samenstelling van lava`s uit stratovulkanen is relatief felsisch wat de lava viskeus maakt. lavastromen reiken dan ook niet tot op grote afstand van de vulkaan. Pyroclastische stromen en asregels daarentegen wel.Uitvoeiingsgesteenten die worden gevormd door stratovulkanen zijn andiesten,dacieten en ryolieten.Dit in tegenstelling tot de mafischere lava bij Schildvulkanen. De meeste stratovukanen bereiken hoogtes boven de 2500 meter en de meeste vulkanen op Aarde die niet onder water gevormd zijn ,zijn stratovulkanen.

7 uitbarstingen

8 uitbarstingen. Uitbarstingen van de Etna in : en ieder jaar vanaf 2006 toten met 2015 Dat is dus 21 keer.

9 In welk land licht de Etna.

10 In welk land licht de Etna
De Etna licht in het land Italië en op het eiland Sicillië.Aan de Oostkust.

11 Hoe hoog is de Etna

12 Hoe Hoe hoog is de Etna. De Etna is 3323 meter hoog

13 schildvulkaan

14 schildvulkaan Schildvulkaan
Een schildvulkaan is een type vulkaan dat vlakke hellingen heeft. Schildvulkanen worden gevormd door uitbarstingen waarbij mafische ( silica- arme) lava vrijkomt . Omdat mafische lava een kleinere viscositeit (het stroomt makelijk) dan felsische lava kon het snel met een kleine helling shoek gevormd. In tegenstelling tot de stratovulkanen, komt bij schildvulkanen weinig explosieve activiteit voor. Uitbarstingen van actieve schildvulkanen vinden met regelmatige tussenpozen plaats. De helling van de flanken van een schildvulkaan bedraagt normaal gesproken slechts enkele graden rond de krater kan dit tot 10 graden ontploven. Schildvulkanen kunnen een relatief grote omvang krijgen vergeleken met andere types vulkanen .Schildvulkanen zijn te vinden in gebieden waar mafische of ander relatief. Ongebrande cioneerde IJsland of bij oceanische hot spots (Hawaï-type eruptie zoals op Hawaï of inaccessible) .ook bij vloed basalten ontstaan schildvulkanen hier van zijn ook op andere planeten (venus mars ) voorbeelden te vinden . De olympus mons op mars die geld als de hoogste berg in het zonnestelsel , is een schildvulkaan.

15

16 Vraag 1. In welk land licht de Etna?
Vraag 2. Op welk eiland licht de Etna? Vraag 3. Hoe vaak is de Etna uitgebarst? Vraag 4. in welk jaar was de Laatste uitbarsting? Vraag 5. wat voor soorten vulkaan is de Etna.

17 Quiz antwoorden Vraag 1. Italië Vraag 2. Sicilië Vraag 3. 21X
Vraag 5. Schildvulkaan en Stratovulkaan

18 VRAGEN

19 Tips en tops

20 Dit was onze presentatie bedankt voor het luisteren!


Download ppt "Presentatie van Gwen, Emma en Kairi"

Verwante presentaties


Ads door Google