De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron."— Transcript van de presentatie:

1 Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron

2 “Oud” klinkt negatief Waarom eigenlijk? Iedereen wil toch oud worden? Wanneer ben je eigenlijk oud, of erger, te oud?

3 Mijn rol vanmiddag Ouder worden in relatie brengen met werk Hoe lang kan je werken? In welk beroep of in welke sector? Wie bepaalt hoelang je werkt? Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt als je ouder wordt?

4 Hoelang kan je werken? Dat hangt dus sterk af van je beroep. Maar, bij het stijgen van de gemiddelde leeftijd en een gezonde levensstijl is werken tot 70 of 75 jaar best mogelijk. Macro economisch gezien is het van belang dat mensen minimaal tot 67 jaar beschikbaar blijven en fit zijn voor de arbeidsmarkt. Arbeidsparticipatie. Pensioenkosten zorgkosten

5 Tot welke leeftijd werk je? Hangt van de functie en het inkomen af. Ben je profvoetballer of beursmakelaar dan stop je als je 35 bent. Ben je stratenmaker stop je op 45 met straten maken. Ben je buschauffeur of leraar dan probeer je tot 65 jaar door te gaan. Journalisten, kunstenaars of artsen werken soms tot na 70 jaar nog door.

6 Beroepen en sectoren Niveau van opleiding en vakmanschap zijn belangrijke factoren voor een lange loopbaan. Steeds meer mensen worden ZZPer in allerlei beroepen en sectoren. Sommige beroepen sterven uit: zoals ponstypiste, postbode oude stijl, portier en veel banen verdwijnen in de industrie en landbouw.

7 Wie bepaalt hoe lang je werkt? Het zou mooi zijn als je dat zelf altijd zelf kon bepalen. Je hebt er zelf we veel invloed op door het goede beroep te kiezen, gezond te blijven vakmanschap te ontwikkelen, bij te leren, initiatief te nemen, wendbaar en flexibel te blijven. Maar werkgevers moeten je in veel gevallen ook de kans geven.

8 Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt bij het ouder worden? Na het 45 e levensjaar is er sprake van een afnemend arbeidsperspectief. De waardering voor je bijdrage in de organisatie waarvoor je werkt meent af. Veel organisatie hebben de wens om van 55+ medewerkers afscheid te nemen. 55+ heeft bij sollicitaties weinig kans op plaatsing. Het algemene beeld over oudere werknemers is, te duur, niet flexibel, vaak ziek.

9 Maatregelen om langer doorwerken van ouderen te bevorderen De overheid dwingt oudere werknemers d.m.v. beperking van uitkeringen langer door te werken. (financiële prikkels)Eenzijdig en niet gericht op werkgevers. werknemers moeten zich meer met de eigen loopbaanontwikkeling bezig houden. talenten, vaardigheden, vakbekwaamheid brede inzetbaarheid,etc. Werkgevers moeten duurzame inzetbaarheid nastreven door de werkomgeving te optimaliseren (ergonomie), opleidingen aan te bieden, de houdbaarheidsdatum van medewerkers vergroten en oudere sollicitanten aanstellen.

10 De werkgevers zijn aan zet De druk op werknemers om langer te blijven werken is groot. De druk op werkgevers om oudere werknemers te behouden of te werven is niet veel meer dan een morele druk, omgeven door wat stimuleringsmaatregelen. De oplossingen liggen binnen de arbeidsorganisatie.

11 Wat is oud? Voor het uitvoeren van betaalde arbeid ben je niet snel te oud, al verschilt dat per sector en beroep. Ervaring, kennis en vakmanschap stijgen meestal met de leeftijd en zijn waardevol voor het voortbestaan van een organisatie. Het imago van “de oudere werknemer” verdient een opknapbeurt. Oud worden is een mooi streven en daar ben je aan toe na een actief leven.


Download ppt "Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron."

Verwante presentaties


Ads door Google