De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BGT- Cartoons BGT Congres ‘Tour de BGT’ 11 juni 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo.

Verwante presentaties


Presentatie over: "BGT- Cartoons BGT Congres ‘Tour de BGT’ 11 juni 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo."— Transcript van de presentatie:

1 BGT- Cartoons BGT Congres ‘Tour de BGT’ 11 juni 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo

2 Delen en gebruiken van BGT-Cartoons Cartoontekenaar Willem van Albeslo deed op 11 juni 2015 verslag van het BGT congres ‘Tour de BGT’. De reacties van de bezoekers waren opnieuw zeer positief. Vele aanwezigen vroegen dan ook of zij deze cartoons mogen gebruiken in hun eigen communicatie over de BGT en geo-informatie. Het resultaat delen wij daarom via deze publicatie, zodat iedereen die zich bezighoudt met de BGT en met geo-informatie, de cartoons kan gebruiken om zijn verhaal te versterken en levendiger te maken, of op ludieke wijze aandacht te vestigen op specifieke geo- of BGT-thema’s. Het BGT congres was een initiatief van het Ministerie van IenM, SVB-BGT, Geonovum, Kadaster, KING, Dataland en GeoBusiness Nederland. Meer cartoons over de BGT? Eerder tekende Willem van Albeslo voor de BGT tijdens de Jaarbeurs Overheid 360° op 22 en 23 april 2015, en tijdens het GeoBuzz Congres in november 2014. De cartoons die hij daar tekende, vindt u via: https://bgtweb.pleio.nl/documentatie/ Ook tekende hij voor ‘Mythbusting in de BGT’: om BGT misverstanden de wereld uit te helpen: https://bgtweb.pleio.nl/blog/view/28999112/bgt-mythbusting-alle-bgt-misverstanden-de-wereld-uithttps://bgtweb.pleio.nl/documentatie/ https://bgtweb.pleio.nl/blog/view/28999112/bgt-mythbusting-alle-bgt-misverstanden-de-wereld-uit

3 Met de BGT spreken we straks in Nederland één geografische taal. Die taal sluit aan op internationale standaarden, en is daarmee ook (deels) internationaal uitwisselbaar.

4 Gaan we 1 januari 2016 wel halen? Het wordt spannend. Maar… het is maar net hoe je het bekijkt: is het glas half vol, of half leeg? Het SVB-BGT en ministerie van IenM bekijken het graag positief en zien dat de kaart steeds groener kleurt, met bronhouders die op schema liggen. We blijven dan ook alle bronhouders aanmoedigen om de finish op tijd te halen!

5 Goed karteren en goed afstemmen is belangrijk, maar houd ook de vaart erin. Soms is het beter om tijdelijk kleine inhoudelijke verschillen te accepteren. Rechtzetten kan later nog met een mutatie.

6 Als de BGT in de Landelijke Voorziening zit, begint het eigenlijk pas. De BGT moet bijgehouden worden om actueel te blijven en er moeten steeds meer details worden toegevoegd, zodat de BGT bruikbaar wordt voor meer en meer gebruikerstoepassingen.

7 Onjuiste data in de BGT kan eenvoudig aangepast worden via een mutatie. Ook bij het muteren is samenwerking en afstemming tussen bronhouders belangrijk.

8 Ook bij het beheren en bijhouden van de BGT is samenwerking en afstemming tussen bronhouders belangrijk. Denk daarom tijdens de transitiefase ook al goed na over de samenwerking daarna en houd daarbij rekening met elkaars praktische uitgangspunten.

9 Mogelijk kunnen in de toekomst ook burgers een rol spelen in het bijhouden van de BGT, als daar behoefte aan is. Zij zouden wijzigingen in hun eigen omgeving dan bijvoorbeeld digitaal door kunnen geven.

10 Na de transitie van de BGT begint het eigenlijk pas: dan zal het gebruik van de BGT starten en zal pas duidelijk worden welke winst de BGT op gaat leveren.

11 Bestuurders en beleidsmakers krijgen beter zicht op vraagstukken van de maatschappij, door de BGT te gebruiken en alle benodigde informatie te bundelen en te plotten op de kaart.

12 Om betere beslissingen te kunnen nemen, heeft het sociale domein behoefte aan een koppeling van kennis en gegevens. De BGT biedt die mogelijkheid, door verschillende soorten informatie te bundelen en beschikbaar te stellen via een geografische kaart.

13 Ook in de Openbare Orde en Veiligheidssector kan het gebruik van de BGT veel opleveren. In een crisissituatie kijken verschillende hulpdiensten vanaf nu naar dezelfde kaart, en praten ze over dezelfde objecten in dezelfde taal. Dat levert tijdwinst en lagere foutmarges op.

14 Bij het koppelen van gegevens aan de BGT komen ook privacy-vraagstukken kijken. De BGT is openbaar toegankelijk, maar niet alle informatie die erop geprojecteerd wordt kan openbaar gemaakt worden. Daar ligt dus nog zeker een uitdaging voor BGT bronhouders én gebruikers.

15 Terwijl vele bronhouders nog hard werken aan de realisatie van 2D-BGT, wordt er vanuit verschillende partijen al verder gekeken naar de realisatie en toepassingen van 2,5 of 3D-BGT. Gelukkig biedt de BGT vele mogelijkheden voor de ontwikkeling van een 3D kaartbeeld.

16 Het standaard 2D BGT kaartbeeld, aangevuld met extra gegevens (IMGeo), kan worden gebruikt voor de realisatie van een 3D BGT kaartbeeld. Dat biedt vele mogelijkheden voor het analyseren van 3D vraagstukken rondom bijvoorbeeld lucht, geluid, wind, zon, en energie.

17 Soms zijn er nog niet voldoende gegevens beschikbaar om een 3D kaartbeeld te realiseren, dus wordt er gewerkt met 2,5D. Om modellen en berekeningen (bijvoorbeeld t.a.v. geluidshinder) echter te blijven optimaliseren, wordt er hard gewerkt aan de realisatie van volledige 3D data.

18 BGT- Cartoons BGT Congres ‘Tour de BGT’ 11 juni 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo


Download ppt "BGT- Cartoons BGT Congres ‘Tour de BGT’ 11 juni 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo."

Verwante presentaties


Ads door Google