De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Single zijn, bijbel en gemeente. Citaat ‘Dominees moeten niet zo zielig doen over alleenstaanden. Als ze in een doopdienst gevoelig bidden voor alleenstaanden,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Single zijn, bijbel en gemeente. Citaat ‘Dominees moeten niet zo zielig doen over alleenstaanden. Als ze in een doopdienst gevoelig bidden voor alleenstaanden,"— Transcript van de presentatie:

1 Single zijn, bijbel en gemeente

2 Citaat ‘Dominees moeten niet zo zielig doen over alleenstaanden. Als ze in een doopdienst gevoelig bidden voor alleenstaanden, denk ik: ‘Daar heb je het weer.’ Ik heb het prima als single. Mijn twee gescheiden zussen zijn ongelukkiger.’

3 Oude Testament Huwelijk en kinderen zijn een zegen en een normale zaak (Gen. 2, Pred. 4). Alleen zijn is een last. Alleenstaanden: weduwen; gescheidenen; eunuchs; wie niet kon trouwen (door ziekte bijv.); wie door God geroepen was om alleen te blijven (alleen Jeremia 16). Er waren geen ‘gewone’ ongehuwden. Mensen trouwden ook al heel jong.

4 Nieuwe Testament Permanent ongehuwd zijn was ‘vreemd’. Toch waren Johannes de Doper, Jezus en Paulus ongehuwd. Matth. 19:12 Je kunt je vrijwillig ‘snijden’ omwille van het Koninkrijk. 1 Cor. 7 Ongehuwd zijn als charisma van God (vers 7) en als toewijding aan Hem (vers 32). Trouwen is goed en niet trouwen is soms beter.

5 Kerkgeschiedenis RK Kerk: alleen zijn als hoge roeping; niet trouwen is de norm voor geestelijken. Reformatie: Het huwelijk, lichamelijkheid horen bij Gods goede scheppingswerk. Het huwelijk is bedoeld als verbond, om kinderen te krijgen en om zonden tegen te gaan. Zo is het een geschenk van God.

6 Protestantse kijk Protestanten bekijken (dus) het single zijn vooral vanuit gemis: singles missen een partner en kinderen. Ze zijn sneller in verleiding, ze hebben geen rem op de drukte, kunnen vreugde niet delen, hebben geen levensdoel en staan overal alléén voor. Het moet dus wel een last zijn.

7 Single in de gemeente 1 Citaat: ‘In de kerk voel ik me een buitenstaander. Ik ga er alleen naar toe en kom alleen thuis. Ik heb mijn moeite met alleen zijn verteld aan de ouderling, maar ook hij zal niet een keertje extra langskomen. In de kerk zijn ze druk met huwelijk en gezin en tegenwoordig met homofilie. Ik word niet gezien.’

8 Single in de gemeente 2 Citaat: ‘De gemeente is mijn alles. Ik heb er mijn geestelijk thuis maar ook het thuis met mijn broeders en zusters. Ik draai mee op een bijbelkring en zit in het verenigingswerk. Ik kom bij mensen thuis en zij komen bij mij over de vloer. Ik heb het zelfs naar mijn zin bij het koffiedrinken na de dienst. Ik ben sinds kort scriba van de kerkenraad.’

9 Single in de gemeente 3 Een gemeente kan steken laten vallen. Er is geen pastoraal oog voor alleenstaanden, in het beleid wordt geen rekening met hen gehouden, vanaf de preekstoel is er geen woord voor hen, mensen zijn onderling niet uitnodigend naar alleenstaanden. Dat is pijnlijk als een alleenstaande zelf wel het contact zoekt.

10 Single in de gemeente 4 Het kan ook aan de alleenstaande liggen: hij of zij is te afwachtend, doet te ‘stoer’ om niet zielig te lijken, nodigt zelf ook niemand uit, participeert nauwelijks bij activiteiten, trekt als er hulp nodig is niet aan de bel, is te veel op eigen leed gericht; kortom: de alleenstaande is zelf geen naaste voor de anderen. Dat kan dus ook.

11 Ideeen voor pastoraal beleid 1 Alleenstaanden krijgen iets vaker (huis)bezoek dan gehuwden. In kerkdiensten wordt soms voor hen gebeden (dan wel alleen voor hen die het single zijn als een kruis ervaren!) Alleenstaanden krijgen extra aandacht als ze ouders of een broer of zus verliezen. Er wordt altijd gedankt bij huwelijksjubilea. Bij alleenstaanden wordt gedankt bij ‘kroonjaren’.

12 Ideeen voor pastoraal beleid 2 Er wordt bekeken of er rondom oudere alleenstaanden een netwerkje (mantel) nodig is. Als er behoefte aan is, kan er een lotgenotenkring draaien als pendant van huwelijks- en opvoedingskringen.

13 Wat kan de alleenstaande zelf doen? Participeren in het gemeenteleven Onderlinge pastorale zorg geven én vragen Anderen (ook gezinnen!) uitnodigen, bijv. op de maaltijd. Vriend(in) zijn in de eigen omgeving Feest vieren (geef een receptie als je 50 wordt!) Niet te kritisch zijn naar de gemeente als hij/ zij zelf aan de zijlijn blijft staan.

14 Nieuw idee Stel nou dat de kerkelijke gemeente wordt ingedeeld in pastorale kringen, dan is het probleem van de alleenstaanden (ook de weduwen/ weduwnaars en gescheiden mensen) vanzelf opgelost….

15 Afsluitend Single zijn is meestal niet je keuze, maar het is altijd je uitdaging. Single zijn heet in de bijbel nergens letterlijk een roeping, maar wel een gave. Je kunt van die gave (gaan) genieten. Single zijn kun je niet … in je eentje. Wees het met God en de gemeente / je vrienden.


Download ppt "Single zijn, bijbel en gemeente. Citaat ‘Dominees moeten niet zo zielig doen over alleenstaanden. Als ze in een doopdienst gevoelig bidden voor alleenstaanden,"

Verwante presentaties


Ads door Google