De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Relatievorming in het licht van de bijbel. Culturen verschillen In de bijbel: verstandshuwelijken, familie- arrangementen, vrouwen hadden weinig te zeggen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Relatievorming in het licht van de bijbel. Culturen verschillen In de bijbel: verstandshuwelijken, familie- arrangementen, vrouwen hadden weinig te zeggen."— Transcript van de presentatie:

1 Relatievorming in het licht van de bijbel

2 Culturen verschillen In de bijbel: verstandshuwelijken, familie- arrangementen, vrouwen hadden weinig te zeggen. Soms was er sprake van verliefdheid. Meestal ging het goed. Luther zei: ‘Ik houd van mijn vrouw omdat ik met haar getrouwd ben’ en niet andersom!

3 In het oude huwelijksformulier belooft een vrouw dat ze haar man zal gehoorzamen en niet dat ze hem zal liefhebben (al is dat laatste in sommige bijbeltjes toegevoegd). In WESTERSE samenlevingen werd vanaf 1850 het gevoel van mensen basis onder een relatie en vandaaruit de vrije keuze.

4 Wat heeft God met relaties te maken? Psalm 32:8 als ‘grond onder de voeten’ en als appel wanneer we een relatie zoeken en vormgeven. Verwar echter niet Gods wil met toevallige gebeurtenissen. Speel Gods leiding over jouw leven niet uit tegen jouw eigen verantwoordelijkheid.

5 Vooraf Als je een relatie zoekt, mag je erom bidden. Wees niet jaloers op succesvolle anderen. Durf initiatieven te nemen, kom onder de mensen, leg contacten. Ga niet op jacht maar probeer zelf een vriend te zijn voor anderen en dan zie je wel hoe de weg zal zijn. Wees voorzichtig met digitaal contact leggen.

6 Verlegenheid Als je verlegen bent, leg de lat dan niet te hoog. (‘Ik weet niet wat ik zeggen moet’ is een blokkerende gedachte.) Communiceer, sluit aan bij wat je zelf denkt / voelt. Jij mag er ook zijn.

7 Niet zo slim gedrag Een meisje of jongen lastig blijven vallen als ze / hij je heeft afgewezen Na een afwijzing direct met een ander proberen een relatie te krijgen. Na een afwijzing de ander vermijden. Een blauwtje lopen beleven als het einde van je wereld – het is een dreun maar je gelooft toch dat God met jou verder gaat?

8 Angstig gedrag Je bent goede vrienden, maar durft geen verkering te nemen omdat je het niet zeker weet. Je hebt een relatie aangeknoopt en raakt vervolgens in paniek en wil het na een dag al uitmaken. Je hebt een relatie en wil niet verder (verloven, trouwen) maar ook niet terug (het uitmaken). Een mooie trouwtekst voor een angstig stel: Psalm 107:30!

9 Verliefd - liefde Verliefdheid heeft met ‘hebben’ te maken, liefde met ‘zijn’. Verliefdheid is egocentrisch, liefde gunt de ander het geluk. Verliefdheid is blind. Liefde ziet alles, maar kan iets bedekken. Verliefdheid gaat altijd voorbij, liefde blijft maar kan beproefd worden.

10 Accepteren of veranderen Meisjes willen doorgaans hun vriend vanaf de eerste dag al veranderen (kleding!) en willen veel samenzijn. Jongens gaan eerst daarin mee en gaan later protesteren. Jongens ervaren meestal minder verbinding en laten hun vriendin vrijer. Zij ergeren zich meer aan wat zij chagrijn en gezeur vinden.

11 Elkaars liefdestaal leren spreken Rom. 12:15 roept ons op om te delen in het gevoel van de ánder. Dat is belangrijk in elke relatie. Wij willen het andersom: de ander moet zich in ons verplaatsen. Er zijn vijf liefdestalen: samen zijn, geschenken geven, vriendelijke woorden spreken, aanraken, helpen. Probeer de taal van de ánder te spreken.

12 Intimiteit en seksualiteit Leerpunten vanaf dag één van de relatie: – Verwoord / laat zien wat je verlangt – Geef je grenzen aan (probleem meisjes) en accepteer de grenzen van de ander (probleem jongens) – Durf te groeien in intimiteit en laat seksualiteit daarmee verbonden blijven (probleem van jongens). – De echte seksualiteit hoort in het huwelijk thuis.

13 Fouten Fouten uit het verleden op gebied van intimiteit / seksualiteit moet je in een nieuwe relatie bespreken. Juist om herhaling te voorkomen. Fouten uit het verleden (of heden, denk aan verslavingen) kunnen de intimiteit in een relatie verstoren.

14 Elkaar leren kennen In een relatie leer je elkaar steeds beter kennen. Dat verdiept een relatie maar maakt die ook gewoner. Laat dan ook in je hart kijken door regelmatig samen uit de bijbel te lezen en samen te bidden. Zo wordt een relatie echt iets moois, waarvan je kunt genieten.

15 Verstoringen Claimgedrag, jaloezie. (Liefde laat de ander vrij.) Chantage: ik kan niet zonder jou en als jij het toch uitmaakt… (nooit ingaan op chantage!) Eén is de baas en de ander accepteert dat uit angst dat de relatie misgaat (wees weerbaar!)

16 Ouders Heb respect voor ouders en schoonouders. Doe nooit negatief over de schoonfamilie. Houd ouders op gepaste afstand. Zij moeten jullie loslaten. Dat wisten ze al bij je geboorte. Gen.2:24 Laat je niet tussen je ouders en je vriend(in) in manoeuvreren. Maak je eigen keuzes.

17 Verbreken Je mag je verkering verbreken, mits je het correct doet. Je bent niets verplicht aan de ander. Je bent niet verantwoordelijk voor de reactie van de ander op de breuk. Jij bent verantwoordelijk voor je eerlijkheid. Besef, ook als het jou overkomt, dat liefdesverdriet een vorm van rouw is.

18 Verloven? Verloven (= de vroegere ondertrouw) lijkt ouderwets. Deze stap voorwaarts lijkt nu vervangen door het officiele huwelijksaanzoek. Het vroegere verloven lijkt bij anderen opgevolgd te zijn door samenwonen. Samenwonen is een soort trouwen zonder zich te binden en past bij een individualistische samenleving.

19 Romantiek Door de romantiek is het gevoel de basis onder een relatie geworden. Daardoor kwamen homo’s (die vroeger gewoon trouwden) klem te zitten. Daardoor komen relaties in drijfzand terecht. Relaties berusten óók op verstand, op willen, op een keuze, op een trouwbelofte

20 De trouwdag De trouwdag is geheel ingepakt door de romantiek en houdt daardoor zelfs stand in een tijd van veel echtscheidingen. De trouwdag levert vooraf soms stress op en op de dag zelf innerlijke spanning. Laat je er niet door teleurstellen! Hoogtepunt van de dag en anker voor je huwelijk is de kerkdienst met de trouwbelofte.


Download ppt "Relatievorming in het licht van de bijbel. Culturen verschillen In de bijbel: verstandshuwelijken, familie- arrangementen, vrouwen hadden weinig te zeggen."

Verwante presentaties


Ads door Google