De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Fase stof Water is bij kamertemperatuur een vloeistof H2O(l).

Verwante presentaties


Presentatie over: "Fase stof Water is bij kamertemperatuur een vloeistof H2O(l)."— Transcript van de presentatie:

1

2 Fase stof Water is bij kamertemperatuur een vloeistof H2O(l).
Bij 0°C bevriest water en word het een vaste stof . Bij 100°C kookt het en verdampt het het word dan een gas.

3 Gedestilleerd water Gedestilleerd water is als het 100% uit water bestaat. Er zitten geen andere stoffen in opgelost. Het word vooral gebruik in de chemie en biochemie.

4 Soorten water Je hebt regen water dat komt als neerslag op aarde.
Zeewater is zout, want het bevat 30g natriumchloride en nog 5g andere zouten per liter. Oppervlakte water is het water in zeeën, rivieren, meren, beken en sloten. Bron- en mineraal water zijn afkomstig van grondwater Drinkwater word ook wel leidingwater genoemd het komt via leidingen naar onze huizen.

5 Winning van drinkwater
De twee belangrijkste bronnen voor winning van het drink water zijn: oppervlaktewater en grondwater. Soms word er ook duinwater gebruikt maar vooral oppervlaktewater en grondwater.

6 Zuivering van grondwater
Grondwater word in waterwingebieden uit de bodem gepompt en daarna belucht. Ijzer (II)-ionen reageren met water en ijzer zijn ze slecht oplosbaar. Ze worden door filtreren verwijderd uit het water. Het water word zuur en de niet gewenste gassen verdwijnen uit het water. Uiteindelijk worden ze opgeslagen in grote voorraadkelders en vind er transport van water naar gebruikers plaats.

7 Zuivering van oppervlaktewater
Oppervlaktewater word gewonnen uit rivierwater. Oppervlaktewater is veel vuiler dan grondwater. Je moet het dus ook beter reinigen. Er zijn 2 manieren om oppervlaktewater te reinigen: duininfiltratie en bezinkingsmethode.

8 duininfiltratie Het water word eerst voorgezuiverd door membraanfiltratie. Nadat dat is gebeurd word het de duinen ingeleid. Daar zakt het door het duinzand de bodem in en word daarbij door adsorptie gereinigd. Na verloop van tijd word het water weer opgepompt en kunnen er andere zuiveringen plaats vinden.

9 bezinkinsmethode Je laat het oppervaktewater ongeveer een half jaar in een spaarbekken zodat het vuil naar de bodem zinkt. Het vuil blijft in de spaarbekkens en het water word verder gezuiverd. Vanuit spaarbekkens word het water eerst gezeefd om grove stukken te verwijderen. Na het zeven worden er hulpstoffen toegevoegd om verontreinigingen te verwijderen. Als het slib doormiddel van bezinking verwijderd is word het water met ozon of chloor behandeld om ziektekiemen in het water te doden. Het water word over een zandfilter geleid. Als laatste word het over een actiekoolfilter geleid om smaak- en geur-stoffen uit het water te halen

10 drinkwatervoorziening
Bedreigingen voor drinkwatervoorziening Het waterverbruik neemt steeds toe en het kost steeds meer moeite om goed en voldoende drinkwater te maken. Door overbemesting stijgt het nitraatgehalte in het grondwater. Ol is ook ongeschikt voor water 1 liter olie is genoeg om 1 miljoen liter water ongeschikt te maken.

11 voedselbereiding Bij voedselbereiding word ook water gebruikt.
Het kan een spoelmiddel zijn om iets schoon te wassen. Het kan ook een oplosmiddel zijn voor als je koffie of thee zet bijvoorbeeld.

12 voedselconservering Voedsel kun je meestal niet lang bewaren.
Schimmels en bacteriën heben water nodig dus als je het water eruit haalt doormiddel van drogen is het langer houdbaar. Andere manieren om voedsel te conserveren: invriezen, sterielverpakken, inblikken, pasteuriseren (85°C) en steriliseren (120°C).

13 hulpstoffen Hulpstoffen worden ook wel additieven genoemd.
Aan voedsel worden meerdere hulpstoffen toegevoegd. Conserveermiddelen zijn ook hulpstoffen. Verder zijn er additieven die het uiterlijk, de geur of de smaak verbeteren. Elk goedgekeurd additief heeft een e-nummer die op het etiket staat vermeld.

14 Andere oplosmiddelen dan water
Alcohol, aceton en wasbezine zijn een oplosmiddel. Alcohol zit in spiritus en word gebruikt als oplosmiddel in de cosmetica, ook kent iedereen alcohol als alcoholische drank. Aceton zit in nagellak remover. Wasbenzine word gebruikt als ververdunner. Je moet wel oppasen voor dit oplosmiddel. Ze verdampen smakkelijk en vormen met lucht een brandbaar mengsel.

15 Hard water In hard water schuimt zeep niet zo goed als in zacht water.
Een deel van leidingwater is hard water. Door de aanwezigheid van (+) calcium-ionen is het leidingwater hard water. De hardheid word uitgedrukt in Duitse hardheidsgraden °D of DH.

16 Ontstaan van hard water
Hard water ontstaat als regen water op een kalksteenhoudende bodem valt. Het calciumcarbonaat uit de kalksteenbodem reageert als base metCO2 (aq) uit het natuurlijke zure regenwater tot een ‘kalk’-oplossing. Je spreekt van hard water als er veel ‘kalk’ in het water is opgelost.

17 Van hard naar zacht water
Vooraf verhitten (waterkoker) Ontharder toevoegen(soda toevoegen en dan filtreren). Ionenwisselaar gebruiken(Vaste stof die aan het oppervlak negatief geladen is.) Ontharden met groene zeep(calcium ionen slaan de zeep-ionen uit de groene zeep neer tot een kalkneerslag)

18 zeep In schoonmaakmiddelen zit een zeep.
Zeep word vaak gebruikt om vetachtige stoffen te verwijderen. Vetten en oliën mengen niet met water. Maar zeep wel het mengsel van olie, water en zeep is een emulsie. De e zeep is de emulgator. Een zeep word ook wel een detergent og een oppervlakte-actievestof genoemd. Als zeep in water oplost krijg je deeltjes die een kop(hydrofiel=houd van water) en staart(hydrofoob=vreest water) hebben.

19 schoonmaakmiddelen Schoonmaakmiddelen zijn altijd mengsels.
Je hebt veel verschillende schoomaakmiddelen: schoonmaakmiddel met een schuurmiddel of een bleekmiddel. Schoonmaakmiddelen kunnen gevaarlijk zijn dus er staan vaak pictogrammen op etiketten.

20 Zure schoonmaakmiddelen
Je hebt verschillende schoonmaakmiddelen zure en basische. Schoonmaakazijn is een zuur schoonmaakmiddel dat word gebruikt om kalkaanslag te verwijderen. Alle ontkalkingsmiddelen bevatten een zuur.

21 Basische schoonmaakmiddelen
Bekende basische schoonmaakmiddelen zijn ammonia en gootsteenontstopper. Ammonia gebruik je bij het ontvetten van ramen en kozijnen. Gootsteenontstopper word gebruikt voor het verwijderen van gestold vet in de afvoer van gootsteen of toilet. Gootsteenontstopper vbevat een agressieve stof namelijk natriumhydroxide. (beschadigt je huid en tast je ogen aan)

22 Einde van mijn powerpoint
Dit was mijn powerpoint ik hoop dat ik jullie wat heb bij geleerd over water. Ohja meneer geef me maar een 10 


Download ppt "Fase stof Water is bij kamertemperatuur een vloeistof H2O(l)."

Verwante presentaties


Ads door Google