De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?"— Transcript van de presentatie:

1 Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?

2  Hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een van de hoogste drie nekwervels.  De oorzaak is een verminderde beweeglijkheid van de gewrichten van deze wervels.  66% van de bevolking krijgt ooit last van hoofdpijn.  15 – 20 % van deze mensen zal te maken krijgen met cervicogene hoofdpijn.

3  Symptomen: ◦ Nekpijn/eenzijdige hoofdpijn tijdens het bewegen van het hoofd met name het draaien. ◦ Pijn hoog gelegen in de nek. ◦ Uitstraling aan één zijde van het hoofd. ◦ Pijn boven de wenkbrauw. ◦ Pijn die ofwel in de ochtend zijn piek bereikt ofwel in de avond.

4  De prognose, ofwel het te verwachten herstel, is gunstig bij cervicogene hoofdpijn. De fysio/manueel therapeut weet behandelingen toe te passen waarbij de hoofdpijn snel kan worden opgeheven.  Men moet denken aan één á twee weken voor volledig herstel.

5  Uit onderzoek blijkt dat het herstel sneller verloopt middels fysiotherapie dan wanneer u een arts raadpleegt.  De manueel therapeut kent behandeltechnieken om deze vorm van hoofdpijn snel op te lossen.  Behandeltechnieken: ◦ Mobilisaties (door herhaaldelijke bewegingen de gewrichten van de nekwervels los maken). ◦ Manipulaties (een snelle beweging waarbij de gewrichten van de nekwervels worden los gemaakt waarbij een “knappend geluid” te horen is).

6  Oefeningen voor thuis: ◦ Draai uw hoofd richting de beperkte en/of pijnlijke zijde en houd dit gedurende 15 seconde aan. Maak deze beweging tot de grens van bewegen maar ga NIET door de pijn heen. ◦ Herhaal deze beweging 4x achter elkaar met een pauze van 20 seconde. ◦ Deze oefening mag zes keer per dag herhaald worden.


Download ppt "Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?"

Verwante presentaties


Ads door Google