De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Met Dummie op zoek naar dieren in het oude Egypte

Verwante presentaties


Presentatie over: "Met Dummie op zoek naar dieren in het oude Egypte"— Transcript van de presentatie:

1 Met Dummie op zoek naar dieren in het oude Egypte
Ghallo allemaal, ik ben Darwishi Ur-Atum Msamaki Minkab Ishaq Eboni, jij mag zeggen Dummie, want naam is toch te lang. Ik woon bij mijn beste vriend Ghoos en zijn pap Klaas in kleine dorpje Polderdam. Vandaag ik gha vertellen alles over dieren in mijn land, dat is Oude Egypte, jij weet wel. Dummie is de hoofdfiguur uit de kinderboekenserie Dummie de Mummie, geschreven door Tosca Menten. Hij is een eeuwenoude mummie en neemt de leerlingen vandaag mee naar het dierenrijk van het oude Egypte. Op vindt u extra informatie over de kinderboekenserie en kunt u per deel een korte samenvatting lezen. In de lesbrief staat opgesomd welke onderwerpen in deze digibordles aan bod komen.

2 Het land van Dummie: Egypte
Mijn land is mooiste van allemaal. Belangrijkste is ghrote rivier, die gheet Nijl. Ghrootste in mijn land is piramides. Daarin is ghraf van koning, met gheel veel spullen voor reis naar Osiris. Egypte ligt in het noorden van het continent Afrika. De meeste mensen denken bij Egypte meteen aan piramides, mummies en farao’s. Tip: maak een woordweb op het bord over Egypte. Wat weten de leerlingen al van dit onderwerp af?

3 Huisdieren in het oude Egypte
Paard trekt strijdwagen Hond van farao tentoongesteld in museum in Caïro In het oude Egypte hielden de mensen ook huisdieren. De rijke mensen konden het zich veroorloven deze dieren enkel voor de ‘gezelligheid’ te houden. Armere mensen hielden dieren vaak voor een ander doel (voedsel, vervoersmiddel, ongediertebestrijder). Geliefde huisdieren waren: katten, honden, apen en paarden. Aap Kat

4 Dieren als vervoersmiddel
In mijn land is nu kameel en Domme Daris met ghrote bulten, maar vroeger wij ghadden niet deze dieren. Wij ghadden ezel. Ik ghad ook eigen ezel, die gheet Akila. Tegenwoordig denken veel mensen dat de oude Egyptenaren op kamelen reden, omdat deze dieren nu veelvuldig in het land te vinden zijn. Maar in die tijd was er geen kameel in het land te zien. De oude Egyptenaren gebruikten ezels om zware spullen mee te vervoeren.

5 Dieren als voedsel Verschil tussen arm en rijk Rijke Egyptenaren aten: vlees, vis, gevogelte, groenten en brood. Arme Egyptenaren aten meestal pap en brood en vingen zelf een vis of vogel. In mijn land wij ghalen melk uit koeien vroeger. In Polderdam zij doen ook, misschien zij kijken af van ons. De oude Egyptenaren hielden vaak vee. Koeien zorgden voor melk en vlees. En ook ossen en varkens werden opgegeten. Daarnaast at men vis, gevogelte, groenten en brood. Dit alles was enkel voor de rijke mensen weggelegd. Arme mensen aten meestal pap en brood. Soms vingen ze zelf vissen of gevogelte.

6 Dieren en goden Dit is belangrijke god Thot. Die is baas van wijsheid en schrijven met hierogliefen. In mijn land zij schrijven met pennen van veren van vogels, daarom Thot gheeft mooie kop van vogel. Soms Toth gheeft kop van aap, die gheet baviaan, want wij weten zeker: baviaan is echt ghelemaal slimme aap. De oude Egyptenaren geloofden in meerdere goden. Iedere god had zijn eigen taak. Men geloofde dat de goden onzichtbaar ergens buiten onze wereld leefden. Als ze zich op aarde wilden vertonen, hadden ze een lichaam nodig. Daarvoor kozen ze het lichaam van een dier waarmee ze overeenkomstige eigenschappen hadden.

7 Dierenmummies Dierenmummies waren voedsel voor de overledene
Huisdieren konden zo meegenomen worden in het leven na de dood Waarom maakten de oude Egyptenaren dierenmummies? Mummie van een hond Omdat sommige dieren heilig waren Dierenmummies dienden als offers om de goden gunstig te stemmen Niet alleen mensen, maar ook dieren werden gemummificeerd. Er waren verschillende soorten dierenmummies: mummies die dienden als voedsel voor de overledene, mummies van huisdieren, mummies als offers voor de goden, mummies van heilige dieren. Mummie van een baviaan

8 Magische mestkever Als ik ghing dood, ik kreeg ghouden scarabee van Mukatagara, die komt uit kroon van mijn pap. Scarabee is mestkever, weet jij dat? Mijn scarabee beschermt mij op reis naar Osiris. De oude Egyptenaren geloofden in de magische kracht van de mestkever. Ze maakten scarabee-amuletten om een overledene te beschermen tijdens de reis naar het hiernamaals. Een scarabee zou een mummie weer tot leven kunnen wekken. => In de lesbrief is een fragment opgenomen uit Dummie de Mummie en de gouden scarabee. Voordat Dummie dood gaat, krijgt hij van zijn vader een gouden scarabee mee om hem te beschermen.

9 Vijandige dieren Niet alle dieren waren geliefd in het oude Egypte. Er waren er ook een aantal die overlast konden veroorzaken. De oude Egyptenaren waren niet met alle dieren even blij. Krokodillen, schorpioenen, slangen en leeuwen konden erg gevaarlijk zijn. Sprinkhanen vraten aan de gewassen op de akkers en vliegen konden ziekten verspreiden. In nieuwe boek van mij ik zie echte Cobra! Die is echt ghelemaal ghriezelige slang!

10 Wat zijn we te weten gekomen?
Ezels werden gebruikt om zware spullen te vervoeren. Koeien werden gehouden voor de melk en het vlees. Alleen rijke mensen aten vlees. Er waren huisdieren: honden, katten, paarden en apen Dieren uit het oude Egypte Veel goden zien er gedeeltelijk uit als een dier. Sommige dieren waren gevaarlijk of vervelend. Kort samengevat: De Egyptenaren hielden huisdieren. Honden, katten, paarden en apen waren populair. Ezels (en niet kamelen) werden gebruikt om zware goederen te vervoeren. De rijke Egyptenaren konden het zich veroorloven om vlees, vis, gevogelte en groenten te eten. De armen aten meestal pap en brood en zo nu en dan een zelf gevangen vis of vogel. Veel goden hebben het hoofd van een dier. Als goden zich op aarde moesten tonen, kozen zij hiervoor het lichaam van een dier waarmee ze overeenkomstige eigenschappen hadden. Niet alleen mensen, maar ook dieren werden gemummificeerd. Er zijn verschillende soorten dierenmummies gevonden (zie lesbrief). Een scarabee-amulet beschermde de overledene op zijn reis naar het hiernamaals en zorgde voor een wederopstanding. Sommige dieren waren gevaarlijk of vervelend (verspreiders van ziekten, vraten aan gewassen). De mestkever werd als een magisch diertje gezien. Een scarabee-amulet beschermde de dode. Ook dieren werden gemummificeerd.

11 Dummie de Mummie in het Rijksmuseum van Oudheden
Wist je dat je in het Rijksmuseum van Oudheden een Dummie de Mummie-speurtocht kan doen? In het museum vind je nog veel meer informatie over het oude Egypte. Er zijn ook voorwerpen uit deze tijd te zien. Bijvoorbeeld echte dierenmummies!


Download ppt "Met Dummie op zoek naar dieren in het oude Egypte"

Verwante presentaties


Ads door Google