De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Met Dummie op zoek naar dieren in het oude Egypte Ghallo allemaal, ik ben Darwishi Ur-Atum Msamaki Minkab Ishaq Eboni, jij mag zeggen Dummie, want naam.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Met Dummie op zoek naar dieren in het oude Egypte Ghallo allemaal, ik ben Darwishi Ur-Atum Msamaki Minkab Ishaq Eboni, jij mag zeggen Dummie, want naam."— Transcript van de presentatie:

1 Met Dummie op zoek naar dieren in het oude Egypte Ghallo allemaal, ik ben Darwishi Ur-Atum Msamaki Minkab Ishaq Eboni, jij mag zeggen Dummie, want naam is toch te lang. Ik woon bij mijn beste vriend Ghoos en zijn pap Klaas in kleine dorpje Polderdam. Vandaag ik gha vertellen alles over dieren in mijn land, dat is Oude Egypte, jij weet wel.

2 Het land van Dummie: Egypte Mijn land is mooiste van allemaal. Belangrijkste is ghrote rivier, die gheet Nijl. Ghrootste in mijn land is piramides. Daarin is ghraf van koning, met gheel veel spullen voor reis naar Osiris.

3 Huisdieren in het oude Egypte Paard trekt strijdwagen Hond van farao tentoongesteld in museum in Caïro KatAap

4 Dieren als vervoersmiddel In mijn land is nu kameel en Domme Daris met ghrote bulten, maar vroeger wij ghadden niet deze dieren. Wij ghadden ezel. Ik ghad ook eigen ezel, die gheet Akila.

5 Dieren als voedsel In mijn land wij ghalen melk uit koeien vroeger. In Polderdam zij doen ook, misschien zij kijken af van ons. Verschil tussen arm en rijk Rijke Egyptenaren aten: vlees, vis, gevogelte, groenten en brood. Arme Egyptenaren aten meestal pap en brood en vingen zelf een vis of vogel.

6 Dieren en goden Dit is belangrijke god Thot. Die is baas van wijsheid en schrijven met hierogliefen. In mijn land zij schrijven met pennen van veren van vogels, daarom Thot gheeft mooie kop van vogel. Soms Toth gheeft kop van aap, die gheet baviaan, want wij weten zeker: baviaan is echt ghelemaal slimme aap.

7 Dierenmummies Waarom maakten de oude Egyptenaren dierenmummies? Dierenmummies waren voedsel voor de overledene Huisdieren konden zo meegenomen worden in het leven na de dood Omdat sommige dieren heilig waren Dierenmummies dienden als offers om de goden gunstig te stemmen Mummie van een hond Mummie van een baviaan

8 Magische mestkever Als ik ghing dood, ik kreeg ghouden scarabee van Mukatagara, die komt uit kroon van mijn pap. Scarabee is mestkever, weet jij dat? Mijn scarabee beschermt mij op reis naar Osiris.

9 Vijandige dieren Niet alle dieren waren geliefd in het oude Egypte. Er waren er ook een aantal die overlast konden veroorzaken. In nieuwe boek van mij ik zie echte Cobra! Die is echt ghelemaal ghriezelige slang!

10 Wat zijn we te weten gekomen? Dieren uit het oude Egypte Er waren huisdieren: honden, katten, paarden en apen Ezels werden gebruikt om zware spullen te vervoeren. Koeien werden gehouden voor de melk en het vlees. Alleen rijke mensen aten vlees. Veel goden zien er gedeeltelijk uit als een dier. Ook dieren werden gemummificeerd. De mestkever werd als een magisch diertje gezien. Een scarabee- amulet beschermde de dode. Sommige dieren waren gevaarlijk of vervelend.

11 Dummie de Mummie in het Rijksmuseum van Oudheden Wist je dat je in het Rijksmuseum van Oudheden een Dummie de Mummie-speurtocht kan doen? In het museum vind je nog veel meer informatie over het oude Egypte. Er zijn ook voorwerpen uit deze tijd te zien. Bijvoorbeeld echte dierenmummies!


Download ppt "Met Dummie op zoek naar dieren in het oude Egypte Ghallo allemaal, ik ben Darwishi Ur-Atum Msamaki Minkab Ishaq Eboni, jij mag zeggen Dummie, want naam."

Verwante presentaties


Ads door Google