De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant."— Transcript van de presentatie:

1 Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant

2 Bericht van Klaas van Kruistum https://www.youtube.com/watch?v=WKimpCT9Xfo

3 ? ? ? ? ? ? ? Wat weten jullie van olifanten? Dat ze groot zijn, ja. Maar wat nog meer? Vertel het maar! ?

4 Fantastisch! Wat een olifantenkennis! In dit filmpje zie je nog veel meer over olifanten. http://www.zapp.nl/1597-freeks-wilde-wereld?episode_page=4

5 Praat hierover met elkaar: - Weet jij wat ‘stropers’ zijn? - Waarom jagen zij op olifanten? - Wat doen ze met hun buit?- Wat doen ze met het ivoor? - Hoe denk je dat stropen in zijn werk gaat? Dit is Dieudonné. Hij werkt als parkranger in een natuurgebied in het Afrikaanse land Congo. Met zijn team gaat hij op zoek naar stropers. Die stropers zijn uit op olifanten.

6 Zou jij zo’n ivoren kunstwerk willen hebben? O ja O nee Bespreek met elkaar welk antwoord je hebt gekozen en waarom. + + = Met ivoor wordt veel geld verdiend. In Azië maken ze er beeldjes van, of sieraden.

7 Gelukkig wordt er ook wat gedaan aan stropen. Parkrangers als Dieudonné in Congo sporen stropers op en zorgen ervoor dat ze worden gestraft. Hun werk is spannend en gevaarlijk. Om olifanten te beschermen, moet je dus niet snel bang zijn. Ben je wel eens bang tijdens je werk, Dieudonné? Voor de olifanten heb ik geen angst. Die gaan meestal weg als ze mensen ruiken. Maar je moet goed opletten op stropers die wraak willen nemen. Waarom ben je parkranger geworden? Als kind heb ik eens gezien dat er een heleboel olifanten werd gedood die een rivier overstaken. Het water kleurde rood van het bloed. Dat heeft veel indruk op me gemaakt. Er zijn niet veel bosolifanten meer hier in Congo. Daarom moeten we alles doen om de dieren te beschermen.

8 Arresteer je veel stropers? Ik heb zestien parkrangers en vier teamleiders in mijn team. We werken in een gebied dat half zo groot is als Nederland. We arresteren ongeveer dertig stropers per jaar. Daar ben ik heel trots op! Ik zorg ervoor dat ze de straf krijgen die ze verdienen. Wat kun je doen met meer geld? Dan zou ik meer parkrangers inzetten. Want het bos is enorm groot! De strijd tegen stroperij is niet gemakkelijk. De prijs van ivoor is de laatste jaren enorm gestegen. Een kilo ivoor levert een heel maandsalaris op. Dat maakt dat stropen heel aantrekkelijk is om te doen. Met meer parkrangers kunnen we een groter gebied in de gaten houden.

9 Het stropen van olifanten is dus een groot probleem in Afrika. Wist je dat er elke dag wel honderd olifanten worden gedood voor hun slagtanden? In dit filmpje zie je er meer over. https://youtu.be/mWyfAeuLw-o

10 Het Wereld Natuur Fonds zorgt ervoor dat de parkrangers alle spullen krijgen die ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Help jij mee?

11 Maak het werkblad en help parkranger Dieudonné.

12 Jullie zijn er bijna klaar voor… Maar voordat jullie er echt tegenaan kunnen, is het belangrijk om na te denken over de volgende zaken: - Hoe ga je geld inzamelen? - Doe je dat alleen, in een groepje of met de hele klas? - Wat heb je ervoor nodig? - Wanneer kunnen jullie beginnen? - Wie kan jullie helpen? Kom op voor olifanten! Wil je graag iets doen voor de olifant? Daar hebben wij genoeg ideeën voor. Kijk eerst maar eens even wat Klaas erover te zeggen heeft. [https://www.youtube.com/watch?v=iEVy2PS5oBg

13 Kom in actie! Doe mee aan... Operatie Olifant


Download ppt "Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant."

Verwante presentaties


Ads door Google