De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Egels in je tuin Deze PowerPoint kan voor verschillende klassen gebruikt worden. Per klassenniveau kan er gekozen worden welke zaken wel en niet verteld.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Egels in je tuin Deze PowerPoint kan voor verschillende klassen gebruikt worden. Per klassenniveau kan er gekozen worden welke zaken wel en niet verteld."— Transcript van de presentatie:

1 Egels in je tuin Deze PowerPoint kan voor verschillende klassen gebruikt worden. Per klassenniveau kan er gekozen worden welke zaken wel en niet verteld worden. In de PowerPoint staat veel meer vermeld dan verteld kan worden, maar het is voor de docent wel handig deze informatie door te lezen, zodat deze over voldoende achtergrond kennis beschikt. Vandaag gaan we het hebben over de egel. Egels zijn zoogdieren, die onder de groep insecteneters vallen. Egels houden van ruige terreinen, waar veel voedsel te vinden is. Je kunt ze tegenkomen in tuinen en bossen. Tijdens deze PowerPoint gaan we het hebben over egels, die in onze tuinen leven.

2 Doel Hallo egel. Egel leven.

3 Egel Zoogdier Stekels 6000 Lengte 25 cm Staart 2 cm Hoogte 15 cm
Tuin en bos Stekels 6000 Lengte 25 cm Staart 2 cm Hoogte 15 cm 4-6 jaar Leven alleen De lengte is ongeveer 22,5-27,5 cm. Ze hebben een staartje van mm, en worden 12 tot 15 cm hoog. De egel wordt maximaal 8 tot 10 jaar oud in gevangenschap, maar in de natuur ongeveer 4 tot 6 jaar. Het gewicht is tussen de 400 en 1200 gram. De rug van de egel is bedekt met ongeveer 6000 stekels van 2-3 cm en bij bedreiging rolt de egel zich op tot een bal. Egels hebben vaak een kenmerkend patroon in hun stekels. Ze leven solitair, wat inhoud dat ze alleen leven. Een mannetje en vrouwtje komen alleen bij elkaar voor de paring, dus voor het verwekken van baby egels. In gevangenschap worden egels ouder, omdat ze een minder intensief leven hebben. Dit houdt niet in dat ze dan een gelukkiger leven hebben.

4 Wat eten egels? Eten alles:
Ei Dood dier Slak Worm Paddenstoel Fruit Kikker Geef een egel NOOIT melk. Dan gaat hij dood! Egels eten van alles. Dit heet een alleseter en met een duur woord omnivoor. Zijn dieet bestaat uit (naakt)slakken, wormen en insecten als mestkevers en rupsen; egels zijn daarmee nuttige helpers in de ongediertebestrijding. Ook eten ze spinnen, en een enkele keer grijpen ze kleine gewervelde dieren als kikkers, hagedissen, jonge knaagdieren, vogeleieren en aas, of plantaardig voedsel als fruit en paddenstoelen. Beweringen dat hij ook slangen kan doden zijn nooit bewezen. Het zijn nachtdieren, die gemiddeld zo'n 70g voedsel per nacht eten.

5 Egel spoor poot afdruk egel poep
Veel dieren kun je herkennen aan de sporen, die ze achter laten. Dit kunnen pootafdrukken, uitwerpselen, knaagsporen en nog vele andere dingen zijn. Op deze dia zien jullie de pootafdrukken van de egel. In het midden zie je pootafdrukken in modder en rechtsonder in sneeuw. Uitwerpsel is een ander woord voor zowel poep als urine. Op de foto’s links zien jullie poep van de egel. Of te wel de uitwerpselen van de egel.

6 Egel rolt zich op Gevaar
Bij gevaar kunnen egels zich oprollen en hun stekels uitspreiden. Dit doen ze om vijanden, zoals de vos, bij zich vandaan te houden. De stekels zorgen ervoor dat de vijand ze niet kan verwonden. Helaas werkt deze bescherming niet tegen auto’s want daarvoor zijn de stekels niet lang en scherp genoeg voor. In dit geval zal de egel plat gereden worden. De egel vervang gedurende het jaar zijn stekels, door ze geleidelijk aan uit te werpen en nieuwe te laten groeien. Op de foto links zien jullie een opgerolde egel op zijn kop en rechts goed om.

7 Winterslaap Herfst Winter slaapt egel Eet veel. Vet opbouw
Weinig voedsel Koud In de herfst eten egels zich goed rond. Ze moeten namelijk genoeg vetreserves opbouwen voor de winter om warm te blijven. Egels zijn warmbloedige dieren, die in de winter een winterslaap houden. Veel dieren kiezen hiervoor, omdat het in de winter koud is en er een voedselschaarste heerst. Toch worden ze gedurende de winter zo nu en dan wakker en wisselen ze meerdere malen van nest. Dit wordt gedaan uit hygiënisch oogpunt (ziektes, vlooien etc.). Op de foto rechtsboven zien jullie een egelnestkast. Deze dienen als verblijf voor egels.

8 Lente Egel wakker in april
Meneer egel en mevrouw egel krijgen baby egels. (mei-juni) Mevrouw egel voedt de baby egels alleen op. Na de winterslaap begint in mei-juni het paarseizoen. In deze tijd gaan mannetjes en vrouwtjes naar elkaar op zoek om te paren. Het liefdesspel wordt heel voorzichtig uitgevoerd vanwege de stekels en het is een langdurig proces. Na de paring scheiden het mannetje en vrouwtje van elkaar en legt het vrouwtje een nest aan om de jongen in te krijgen.

9 Egels met jongen Nest (blad en gras) 3 tot 6 jongen
Het vrouwtje maakt een nest van bladeren en gras. Het nest moet lekker warm en waterdicht zijn, maar ook niet te dik want anders is het te warm voor de jongen. De moeder brengt alleen de jongen groot. De draagtijd is de periode waarin in de moeder egel de baby egeltjes ontwikkelen. Deze is bij de egel 33 dagen, waarbij 3 tot 6 jongen worden geboren.

10 Moeder egel met jongen Kale, dove, blinde jongen, met wel al (zachte) stekels. In het paarseizoen en draagtijd sterven de meeste egels, omdat ze de wegen oversteken en de moeder vanwege voedsel tekorten gedwongen worden grote afstanden af te leggen. In deze tijd worden veel egels opgevangen door de dierenambulance. De jongen die geboren worden zijn kaal, doof, en blind, met wel al (zachte) stekels. Gewonde moeders worden net als de jongen opgevangen en verzorgd tot ze weer vrij gelaten kunnen worden. Jongen kunnen zich na 11 dagen oprollen, en na 22 dagen verlaten ze voor het eerst het nest. De jongen worden na vier tot zes weken gespeend. Daarna worden ze door de moeder verstoten en moeten ze zichzelf weten te redden. Egels hebben een of twee worpen per jaar.

11 Vijand egel De mens Auto Vos Tuin met veel steen
Tuin waar egel niet in kan Auto Vos De grootste vijanden van de egel zijn de mens, auto’s en vossen. Veel mensen leggen een beklinkerde tuin aan, waardoor de egel hier geen voedsel meer kan vinden. Andere plaatsen een afzetting om de tuin, waardoor de egel de tuin niet meer in kan komen. Hierdoor verliest hij leefruimte. En wat ook vaak gebeurd is dat egels in de winterslaap verstoord worden, doordat er tuinonderhoud wordt uitgevoerd. Auto’s vormen voor egels een bedreiging, omdat ze de egels overrijden. Vossen vormen een natuurlijke vijand van de egel. Zij houden de populatie (egels, die zich met elkaar voortplanten) in evenwicht. Vossen vangen vooral de zieke en zwakke egels uit de populatie weg. Op de foto links is een vos te zien Midden een beklinkerde tuin, waar geen voedsel, nestmateriaal, of wat dan ook te vinden is. Rechtsonder een afgezette tuin, waar een egel niet in kan komen en rechtsboven een platgereden egel.

12 Vragen Egel zwemt. Zijn er nog vragen. Alle zoogdieren kunnen zwemmen.


Download ppt "Egels in je tuin Deze PowerPoint kan voor verschillende klassen gebruikt worden. Per klassenniveau kan er gekozen worden welke zaken wel en niet verteld."

Verwante presentaties


Ads door Google