De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kenneth van der Zee. Paragraaf 1 Water Water is een stof met de molecuulformule H2O (L) en is vloeibaar bij kamertemperatuur. Normaal bedoelt men met.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kenneth van der Zee. Paragraaf 1 Water Water is een stof met de molecuulformule H2O (L) en is vloeibaar bij kamertemperatuur. Normaal bedoelt men met."— Transcript van de presentatie:

1 Kenneth van der Zee

2 Paragraaf 1 Water Water is een stof met de molecuulformule H2O (L) en is vloeibaar bij kamertemperatuur. Normaal bedoelt men met water de stof die voornamelijk uit water bestaat, gedestilleerd water is water dat volledig uit water bestaat.

3 Water als temperatuurregelaar Water kan goed warmte opnemen en die ook goed vasthouden. Een land met een zeeklimaat ligt aan de zee en daar dient die zee als warmteopslagplaats. Daarom wordt het nooit echt koud of warm in Nederland, ook het verschil tussen dag en nacht is hierdoor kleiner.

4 Soorten water Regenwater is redelijk zuiver, maar bevat een bepaalde hoeveelheid CO2 gassen en is van nature een beetje zuur, want het bevat koolzuur. Oppervlaktewater is het water aan het oppervlak van de aarde. Het moet eerst schoongemaakt kunnen worden voordat je het kan drinken. Zeewater is ook oppervlaktewater, maar met heel veel zout erin. Zeezout wordt gewonnen uit zeewater en er zit 5g per liter in, door indampen kan het zeezout makkelijk worden gewonnen. Grondwater is bron- en mineraalwater, deze bevatten opgeloste zouten maar veel minder dan zeewater. Grondwater wordt opgepompt door bedrijven en dan gezuiverd zodat het drinkwater is. mineraalwater mag geen verdere zuivering ondergaan. Drinkwater wordt ook wel leidingwater genoemd, het wordt via leidingen overal naartoe vervoerd.

5 Paragraaf 2 de weg naar drinkwater Voor de winning van drinkwater worden vooral oppervlaktewater en grondwater gebruikt.

6 Zuivering van grondwater Het grondwater wordt opgepompt en daarna meteen belucht, daarmee worden aanwezige ijzer (2)-ionen verwijderd doordat ze met zuurstof reageren tot ijzer (3) hydroxide. ijzer (3) hydroxide is een slecht oplosbare stof en wordt dus door filtreren verwijderd. Het water wordt ook minder zuur en de ongewenste gassen verdwijnen uit het water. Uiteindelijk wordt het eindproduct opgeslagen in reinwaterkelders, klaar om naar de klant te worden vervoerd als het nodig is.

7 Zuivering van oppervlaktewater Oppervlaktewater is veel meer verontreinigd dan grondwater dus moeten er meerdere scheidingsmethodes worden toegepast totdat het water drinkbaar is: Bij duininfiltratie wordt het water eerst voorgezuiverd bij de watermaatschappij door membraanfiltratie en daarna wordt het de duinen ingeleid en wordt door adsorptie gereinigd door de duinen, en wordt daarna weer opgevangen. Bij de bezinkingsmethode wordt het water een half jaar in spaarbekkens gestopt zodat al het vuil naar de bodem zakt, daarna wordt het water verder gezuiverd, als het water uit de spaarbekkens komt wordt het eerst gezeefd en daarna worden en hulpstoffen toegevoegd om verontreinigingen te verwijderen, ook wordt het water belucht, nadat het gevormde slib door bezinking verwijderd is, wordt het water met ozon (of chloor) behandeld om ziektekiemen in het water te doden, vervolgens wordt het water nog door een zandfilter geleid om de nog aanwezige vaste stoffen te verwijderen, als laatste wordt het drinkwater over een actiefkoolfilter geleid om smaak- en geurstoffen uit het water te halen. Het actiefkoolfilter adsorbeert die smaak- en geurstoffen.

8 Drinkwater uit zeewater Door middel van destillatie kan uit zeewater zuiver drinkwater worden gewonnen, alleen is dit proces erg duur omdat het veel energie kost.

9 Watertransport en distributie In nederland ligt er een netwerk van leidingen voor drinkwater van kilometer. Er worden watertorens en waterkelders gebouwd om schommelingen in het gebruik op te vangen.

10 Bedreigingen voor drinkwatervoorziening De intensieve landbouw zorgt bijvoorbeeld voor overbemesting en zo stijgt het nitraatgehalte in het grondwater, en zo wordt het grondwater verontreinigd. Olie is ook een bedrijging voor grondwater, 1 liter olie is genoeg om 1 miljoen liter grondwater ondrinkbaar te maken.

11 Concentratie en schadelijkheid Er is een landelijke norm gemaakt wat de concentratie mag zijn van een opgeloste stof per liter drinkwater. Drinkwater valt onder de waterleidingwet waarin voor veel stoffen normen zijn gesteld, deze normen houden in dat er een norm is gesteld aan de maximale of minimale hoeveelheid stof die ergens in zit (zoals bij kalk), hoe giftiger de stof hoe lager de concentratie mag zijn.

12 Paragraaf 3 water thuis In huizen in Nederland wordt bijna altijd water als oplosmiddel gebruikt, en ook heel veel voor het maken van eten en drinken.

13 Voedselbereiding Het water kan dienst doen als spoelmiddel om bijvoorbeeld groenten schoon te maken, en kan ook worden gebruikt als oplosmiddel om soep of thee te maken. In al het voedsel zit wel water.

14 Voedselconservering Schimmels en bacteriën zijn de oorzaak van voedselbederf. Schimmels en bacteriën hebben net als alle andere organismen water nodig om te leven, dus als je al het water aan voedsel onttrekt kan het ook niet bederven. Inzouten heeft dezelfde werking omdat zout water opneemt. Er zijn ook andere manieren om voedsel te conserveren zoals: invriezen, steriel verpakken, inblikken, pasteuriseren, steriliseren.

15 Additieven Hulpstoffen die aan voedsel worden toegevoegd worden additieven genoemd, deze additieven gaan bederf tegen. Hulpstoffen zijn er ook om het uiterlijk, de geur of de smaak van een product beter te maken.

16 Andere oplosmiddelen dan water Er zijn meerdere oplosmiddelen buiten water zoals: alcohol, aceton en wasbenzine, deze kunnen vetvlekken verwijderen. Je gebruikt een oplosmiddel als een extractiemiddel omdat je iets op laat lossen in die stof. Alcohol heeft een ontvettende werking en wordt in de cosmetica en de drankindustrie gebruikt. Aceton zit als oplosmiddel in nagellak en ook om nagellak te verwijderen. Wasbenzine werkt net als alcohol ontvettend maar kan ook gebruikt worden als verfverdunner, je kan met wasbenzine ook verfvlekken verwijderen. Je moet altijd met dit soort stoffen oppassen want ze verdampen heel snel en vormen dan een brandbaar mengsel in de lucht. Etiketten op een fles waarschuwen voor de gevaarlijke eigenschappen van een stof.

17 Paragraaf 4 Hard water Een deel van het leidingwater is hard water, in hard water werkt zeep niet zo goed als in zacht water. Leidingwater wordt hard door de positieve calcium- ionen. De hardheid van water wordt uitgedrukt in Duitse hardheidsgraden ‘d of DH, 1 DH komt overeen met 7,1 mg Ca2+ per liter. De hardheid van drinkwater is in Nederland niet overal hetzelfde.

18 Ontstaan van hard water Het ontstaat als regenwater door een kalksteen houdende bodem valt, regenwater is een zure oplossing door de aanwezige opgeloste CO2, het calciumcarbonaat uit de kalksteenbodem reageert als base met koolstofdioxide uit de natuurlijke zure regen tot een kalk-oplossing.

19 Het ontstaan van ketelsteen Als hard water wordt verhit ontstaan er problemen omdat er calcium-carbonaat wordt gevormd, deze neerslag wordt ook wel ketelsteen genoemd. Door ketelsteen wordt het doorgeven van de warmte aan het water verhinderd en hierdoor kan een apparaat zelfs kapot gaan.

20 Van hard naar zacht water Er zijn verschillende manieren om hard water weer zacht te maken: vooraf verhitten, ontharder toevoegen, ionenwisselaar gebruiken of ontharden met groene zeep. Door hard water te koken wordt het weer zacht gemaakt. Door een ontharder toe te voegen zoals soda ontstaat er een andere stof die neerslaat en makkelijk gefiltreerd kan worden. Door een ionenwisselaar te gebruiken worden ionen tegen elkaar uitgewisseld, hiermee worden ongewenste ionen omgewisseld met een ander ion dat niet schadelijk is. Hard water kan ook door groen zeep onthard worden, de calcium-ionen slaan de zeep-ionen neer tot kalkzeepneerslag.

21 Paragraaf 5 schoonmaakmiddelen Je gebruikt dagelijks veel producten om jezelf te verzorgen, en dingen schoon te maken, ze bestaan allemaal gedeeltelijk uit water.

22 Zeep Voor het op laten lossen van vet heb je een zeep nodig omdat vet niet in water oplost. Een emulsie is een oplossing van water, zeep en vet, hierbij is zeep de emulgator. Zeep is een verzamelnaam voor een groep verschillende stoffen, maar ze hebben allemaal wel dezelfde eigenschappen: ze zorgen dat olie en water met elkaar mengen. Een zeep wordt ook wel een detergent of een oppervlakte-actieve stof genoemd. Als zeep in water oplost krijg je deeltjes met een kop, dit is de hydrofiel, die houd van water, en een staart, dit is de hydrofoob, deze vreest water. De hydrofobe staart gaat in vet of olie zitten, en de hydrofiele kop in water, en zo worden ze aan elkaar gehecht.

23 Schoonmaakmiddelen Deze zijn altijd mengsels, waaruit ze bestaan hangt af van waarvoor ze moeten dienen. In het huishouden worden verschillende zure en basische schoonmaakmiddelen gebruikt. Alle ontkalkingsmiddelen bevatten een zuur. Zoutzuur is een agressief schoonmaakmiddel en wordt dus ook voor zwaardere taken gebruikt. Alle basische schoonmaakmiddelen hebben een ontvettende werking. Je kunt de huid schoonmaken met verschillende schoonmaakmiddelen zoals gewoon water en zeep.

24 Einde Kenneth van der Zee


Download ppt "Kenneth van der Zee. Paragraaf 1 Water Water is een stof met de molecuulformule H2O (L) en is vloeibaar bij kamertemperatuur. Normaal bedoelt men met."

Verwante presentaties


Ads door Google