De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Workshop Groendag Spelen in uitdagend groen DOEL: Enthousiastmeren Ideeën geven Zekerheid bieden Speelnatuur realiseren is niet moeilijk!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Workshop Groendag Spelen in uitdagend groen DOEL: Enthousiastmeren Ideeën geven Zekerheid bieden Speelnatuur realiseren is niet moeilijk!"— Transcript van de presentatie:

1 Workshop Groendag Spelen in uitdagend groen DOEL: Enthousiastmeren Ideeën geven Zekerheid bieden Speelnatuur realiseren is niet moeilijk!

2 Workshop Groendag Hoorn Spelen in uitdagend groen HOE? Actieve workshop! Inventariseren vragen 5 minuten Voorbeelden en achtergronden 15 minuten Kennisquiz (17 vragen) 5 minuten Bespreken antwoorden kennisquiz 25 minuten Speelnatuur realiseren is niet moeilijk!

3 Even voorstellen: Johan Oost Speelruimteplannen Realiseren speelruimte Gesprekken met kinderen Cursussen Vader Ik speel… …. soort speelruimtespecialist

4 Ga staan als… U wel eens buiten speelde toen u 10 jaar was U veel op straat speelde Op het schoolplein In de tuin In het bos/park In de weilanden In de nieuwbouw Op een speelplek

5 Spelen is ruimte Kinderen spelen altijd Spel is onlosmakelijk verbonden met leven, met samenzijn, met het functioneren als individu en met het functioneren als lid van een groep. Kinderen spelen overal Zo gauw een kind de deur uitstapt is de speelruimte begonnen. De tuin, de stoep, de straat, het leven… Leren door spelen.

6 Groeiende speelruimte Naarmate kinderen ouder worden gaan ze en mogen ze verder van huis. 0-4 jaar onder het keukenraam en in de tuin 4-8 jaar van tuin naar straat en blokje om 8-12 jaar straat, blokje om en verder de buurt in 12+ jaar komt overal

7 Begrenzing speelruimte Fysiek en sociaal

8 Veilige speelruimte en routes

9 Ga weer even staan als… U zelf buitenspeelgoed meenam U op speeltoestellen speelde U zelf spellen verzon met kinderen uit de buurt (speurtocht, blikjetrap, hut bouwen) Pa en ma wel eens wat organiseerden (zwembadje, spelletjesmiddag)

10 Speelaanleidingen maken de speelruimte leuker 1) Zelf verzonnen dingen/spellen

11 Speelaanleidingen maken de speelruimte leuker 2) Buitenspeelgoed

12 Speelaanleidingen maken de speelruimte leuker 3) Wat papa en mama doen

13 Speelaanleidingen maken de openbare speelruimte leuker 4a) Meubilair, groen, betonelementen etc.

14 Speelaanleidingen maken de openbare speelruimte leuker 4b) Speel- en sporttoestellen

15 Twee typen speelruimte Informele speelruimte Spelen buiten de speelplek om. Op de straat en in het groen. Formele speelruimte Speciaal ingerichte speelplekken met speeltoestellen.

16 Waar spelen de kinderen Uit onderzoek blijkt dat kinderen 15% van hun buitenspeeltijd op speelplekken spelen en 85% ergens anders in de straat of buurt.

17 Omdenken

18

19

20 Ga weer even staan als… U wel eens met vieze kleren thuis kwam U wel eens met kapotte kleren thuis kwam U wel eens een pleister nodig heeft gehad

21

22 Wat er kan: op het pleintje…

23 Wat er kan: met tegels…

24 Wat er kan: gras…

25 Wat er kan: bomen…

26 Wat er kan: boomstammen…

27 Wat er kan: palen…

28 Wat er kan: natuur…

29 Wat er kan: water…

30 Wat nog meer kan…

31

32 Wat er kan: zelf toevoegen

33 Wat er kan: op de muur…

34 Kennisquiz spelen en toestellen Het Keurmerkinstituut is een onafhankelijke organisatie gericht op verbetering van de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en accommodaties voor consumenten.

35 1. Waar moet een speeltoestel aan voldoen? a. Normen voor speeltoestellen NEN 1176/NEN1177 b. Warenwetbesluit

36 2. Mag je risico lopen op een speeltoestel? a. Ja, spelen is risico b. Nee, een toestel mag geen risico hebben

37 Spelen is risico Risico is de mogelijkheid dat kinderen door het spelen op speelgelegenheden letsel oplopen. Je hebt aanvaardbare en onaanvaardbare risico’s

38 Spelen is risico Onaanvaardbaar risico: geeft aanleiding tot (het ontstaan van) ernstig letsel; is onherkenbaar; voegt geen speelwaarde toe.

39 Spelen is risico Aanvaardbaar risico: geeft geen aanleiding tot ernstige ongevallen; is te herkennen; verhoogt de speelwaarde.

40 Spelen is risico Aanvaardbare risico’s zijn van belang bij leerproces: Leren herkennen van risico’s; Aftasten en verleggen van grenzen; Leren omgaan met gevolgen; Persoonlijke ontwikkeling (zelfvertrouwen).

41 Spelen is risico Risico analyse: EN 1050 en de risicograaf van Fine en Kinney in stappen: 1. bepaal de grens van het product en het gebied 2. identificeer de gevaren 3. schat het risico in 4. evalueer het risico 5. bepaal of het product veilig is, zo nee verlaag het risico 6. volg stap 1 t/m 5 nogmaals x waarschijnlijkheid x blootstelling = risico Ernst

42 3. Wie mag een speeltoestel inspecteren? a. Iedereen b. Een deskundige op het gebied van speeltoestellen

43 3. Wie mag een speeltoestel inspecteren? Stichting Veilig Spelen Spelen-Basis / 1 / 2 ster register SVS-inspecteurs

44 4. Wie is verantwoordelijk voor een juiste installatie? a. De beheerder van het speeltoestel b. De leverancier / installateur van het speeltoestel

45 Verantwoordelijkheid Degene die een attractie- of speeltoestellen voorhanden heeft, zorgt ervoor dat het toestel zodanig is geïnstalleerd, gemonteerd en zodanig is beproefd, geïnspecteerd en onderhouden, zodanig van opschriften is voorzien, dat er bij gebruik geen gevaar voor de veiligheid of gezondheid van personen bestaat.

46 5. Wat is een speeltoestel? a. Alles wat bespeelbaar is b. Moet bepaald worden

47 Inrichting bestemd voor vermaak of ontspanning waarbij uitsluitend van fysieke- of zwaartekracht gebruik wordt gemaakt. 5. Wat is een speeltoestel?

48 Stroomschema speeltoestel Constructie of bewerking die uitnodigt tot bespelen? Nee / Ja  Constructie die moeilijk te verplaatsen is? Nee / Ja  Constructie meerdere keren te bespelen? Nee / Ja  Uitsluitend gebruik fysieke of zwaartekracht? Nee / Ja  Constructie bevindt zich op publiek terrein? Nee / Ja  Nadruk op ontspanning en vermaak? Ja = WAS Niet  Staan WAS toestellen in de buurt? Nee / Ja = WAS

49 6. Speeltoestel? Ja / Nee (niet de steen) Veilig? Nee

50 7. Speeltoestel? Ja / Nee Wat is de locatie? Veilig? Nee

51 8. Speeltoestel? Ja / Nee, sporttoestel

52 9. Speeltoestel? Ja / Nee

53 10. Speeltoestel? Ja / Nee

54 11. Speeltoestel? Ja / Nee

55 Veiligheid van groene speelruimte nVWA voedsel en warenautoriteit: Situatie zou ook in de natuur voor kunnen komen Uit te leggen? Nee OBB: In veiligheidsinspectie wel meenemen

56 12. Speeltoestel? Ja / Nee boom

57 13. Speeltoestel? Ja / Nee

58 14. Speeltoestel? Ja / Nee

59 15. Speeltoestel? Ja / Nee

60 16. Speeltoestel? Ja / Nee Veilig? Nee

61 17. Speeltoestel? Ja of Nee

62 18: Kunst?

63 18: Trap?

64 17: Bloembakken?

65 17: Toch speeltoestel

66 Certificatie Typekeuring (non standards) Keurmerkinstituut (of andere AKI) komt op locatie de keuring doen Kosten voor te overzien ( 3 elementen circa € 500,- ) Voorontwerp en beschrijving Aanpassingen doorvoeren na keuring Certificaat Workshop Groene speelruimte ontwerpGroendag Oost

67 Groene speelruimte Onderdeel van openbare ruimte: Verhogen bespeelbaarheid

68

69 Informele speelruimte 12-18 Kiss and greet What’s up Stay around No problem


Download ppt "Workshop Groendag Spelen in uitdagend groen DOEL: Enthousiastmeren Ideeën geven Zekerheid bieden Speelnatuur realiseren is niet moeilijk!"

Verwante presentaties


Ads door Google