De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ACHTERGRONDINFO Fulltime Basis-Onderwijs voor hoog-intelligente en hoog-sensitieve kinderen Rotterdam, april 2016 Stichting H 4 O.

Verwante presentaties


Presentatie over: "ACHTERGRONDINFO Fulltime Basis-Onderwijs voor hoog-intelligente en hoog-sensitieve kinderen Rotterdam, april 2016 Stichting H 4 O."— Transcript van de presentatie:

1 ACHTERGRONDINFO Fulltime Basis-Onderwijs voor hoog-intelligente en hoog-sensitieve kinderen Rotterdam, april 2016 Stichting H 4 O

2 AANLEIDING: momenteel geen fulltime basis- onderwijs voor hoog-intelligente en hoogsensitieve leerlingen Veroorzaakt door: Faillissement in 2014 van Leonardo Stichting (= fulltime HB basis-onderwijs) Wet Passend onderwijs in 2014: oplossing moet gevonden binnen regulier onderwijs Bezuiniging speciaal onderwijs: alleen voor “hoogst- noodzakelijke” gevallen SBO  echter voor hoogst- noodzakelijke HB-gevallen geen school in Rotterdam.

3 WAAROM behoefte aan een aparte onderwijsvoorziening? HB-kinderen hebben... Lenige Hersens staan NOOIT stil – kunnen niet uitgezet worden. Gemakkelijk een ‘system overload’ in het hoofd Bewegende hersenen zorgen vaak voor bewegende kinderen = wiebelbillen. Stilzitten in de klas is onmogelijk. Lenige Hersens die kronkels maken die anderen niet maken Lenige Hersens zorgen voor een grote cognitieve voorsprong. Andere manier van denken = geen klik met leeftijdsgenoten: A-synchrone sociale ontwikkeling Niet leren leren door hoog begripsvermogen, betekent snel afhaken bij enige tegenstand. (De)motivatie- problemen HB-kinderen zijn intrinsiek andere kinderen, met dusdanig andere (onderwijs-) behoeften, dat ze problemen ervaren op school.

4 WAAROM is er momenteel geen apart HB- onderwijs in Rotterdam? Onderwijs gericht op ‘Zelfdredzaamheid’ van de zwakbegaafde Zwakbegaafden (IQ <70) gaan naar full time Speciaal Onderwijs Onderwijs zou gericht moeten zijn op Sociale Zelfdredzaamheid van de hoog-intelligente Voor hoog-intelligenten (IQ >130) is niets in Rotterdam, slechts parttime plusklasjes Voor de onderkant vh onderwijsspectrum zijn allerlei voorzieningen en gelden beschikbaar, voor de bovenkant (evenver van het gemiddelde) is geen geld en geen voltijd voorziening beschikbaar.

5 GEVOLG voor kinderen:...en later problemen in het leven Bij een IQ van +130: Heeft 30% later problemen op school en werk Bij een IQ van +140: ervaart zelfs 60% problemen in het leven Van de 2,3% HB-ers behaalt slechts 16% een WO-diploma 84% haakt af in het onderwijs traject!... Vroegtijdig afhaken Waarbij genoemde percentages gebaseerd zijn op gemiddelden, maar waarvan bekend is dat hoog- intelligentheid bij kans-arme gezinnen juist NOG minder erkend en ondersteund wordt, dus nog meer kans tot afhaken en latere problemen in het leven. (bron: Buro voor hoog-intelligentheid, 2010).

6 GEVOLG : 2015, HB-kind (8jr) Diep-ongelukkige, ongemotiveerde en gefrustreerde kinderen, die vooral qua persoonlijke ontwikkeling in de knel komen (of al zijn) HB-kinderen zijn vaak kinderen waarbij hun intelligentie hen in de weg zit om in het huidige onderwijssysteem en de reguliere maatschappij te kunnen functioneren.

7 GEVOLG voor Rotterdam: BRAINDRAIN in ‘De stad van innovatie en vernieuwing’

8 Onze Missie voor Rotterdam: De ‘brain drain’ van talentvolle kinderen in Rotterdam omzetten in een vroegtijdig talentenscout-programma, zodat Rotterdam als stad hier op lange termijn zijn voordeel mee kan doen – zowel voor kinderen uit kansarme als kansrijke gezinnen.

9 Onze Missie: Zorgen voor blije, uitgedaagde, zelfbewuste hoog-begaafde kinderen, op een school waar ze zich kunnen zich ontwikkelen tot wie ze zijn, namelijk zichzelf, inclusief al hun talenten – ook al zijn ze anders dan anderen.

10 Onze Visie & Doel VISIE H4O-onderwijs wil hoog-intelligente en hoog-gevoelige leerlingen in regio Rotterdam centraal zetten en onderwijs aanbieden dat volledig in het teken staat van de persoonlijke ontwikkeling en specifieke onderwijsbehoeften van deze kinderen. DOEL Het H4O onderwijs wil inspirerend, bewust en sensitief- pedagogisch onderwijs aanbieden, zodat hoog-intelligente en hoog-gevoelige HB-ers zich niet alleen staande weten te houden op school en in de huidige maatschappij, maar door hun talenten-ontwikkeling hier (op termijn) juist positief aan kunnen bijdragen !


Download ppt "ACHTERGRONDINFO Fulltime Basis-Onderwijs voor hoog-intelligente en hoog-sensitieve kinderen Rotterdam, april 2016 Stichting H 4 O."

Verwante presentaties


Ads door Google