De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Plastic.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Plastic."— Transcript van de presentatie:

1 Plastic

2 Wat is plastic? Plastic wordt gemaakt van aardolie. Klik op het vraagteken om meer te lezen over aardolie. Van plastic worden heel veel dingen gemaakt. Je pen waar je mee schrijft, de skeelers waar je mee naar school gaat of misschien wel de kleren die je aan hebt.

3 Hoe wordt plastic gemaakt?
Plastic wordt in grote en heel ingewikkelde fabrieken gemaakt. Deze fabrieken hete raffinaderijen. Zij maken allerlei dingen van aardolie. Wil je meer weten over deze fabrieken klik dan op het vraagteken. (Let op dit is best een moeilijke tekst. Vraag je meester of juf om uitleg als je iets niet begrijpt.)

4 Slecht voor het milieu.....? Plastic is niet goed voor het milieu. Bij het maken van plastic komen er allerlei giftige stoffen in het milieu terecht. Ook is plastic niet door de natuur af breekbaar. Dit betekent dat wanneer je een flesje op de grond gooit datzelfde flesje er over een jaar nog steeds ligt. En over 5 jaar ook en over tien jaar....

5 Milieuvervuiling Op dit plaatje zie je dat plastic op veel plekken in de natuur ligt. Je ziet het zelf vast ook weleens als je een wandeling maakt.

6 Plastic, maar dan anders!
Je kunt plastic ook nog van iets anders maken dan van aardolie. Iets dat anders toch weggegooid zou worden. Iets wat na een paar maanden helemaal vergaan is in de natuur. Iets wat je zelf een paar keer per week eet....

7 Plastic, maar dan anders!
Plastic kun je ook maken van aardappels! Hoe dat gaat leer je in het volgende experiment.

8 Plastic maken van aardappels
We gaan in dit experiment plastic maken van aardappels. Je werkt in een groepje. Lees goed wat je moet doen. Doe voorzichtig met de apparaten die je gebruikt. Help elkaar en luister goed naar wat anderen in je groepje zeggen.

9 Wat heb je nodig? Aardappels Water Schilmesje
Plastic fles (1,5L). Knip de bodem eruit en laat de dop erop. Glycerol (glycerine) Dit kun je bij de apotheek kopen. Glazen schaaltje Kookplaatje Mixer of staafmixer Oven Een pan of bakje Weegschaaltje

10

11 Voordat je begint Wanneer je ergens niet uitkomt vraag het dan aan je meester of juf. De apparaten waar je mee werkt werken op stroom. Doe extra voorzichtig als je met stroom en water werkt. Pas op de oven of het kookplaatje. Deze kunnen heet zijn.

12 Stap 1 Schil de aardappel

13 Stap 2 Snijd de aardappel in kleine stukjes.

14 Stap 3 Doe de blokjes in een bakje en giet er water bij. Je moet er zoveel water bij doen dat de blokjes net onder water liggen

15 Stap 4 Mix nu de aardappel met de staafmixer. Een gewone mixer kan ook maar dat gaat veel moeilijker. Je moet de aardappel zo fijn mogelijk maken.

16 Gemixte aardappel

17 Stap 5 Giet het papje van aardappel en water in de fles. (de bodem moet ervan afgeknipt zijn en de dop moet er op zitten)

18 Na 15 minuten wachten....

19 Stap 6 Nadat je 15 minuten hebt gewacht zie je goed het verschil tussen boven en onder. Boven is het waterig en geel, onder is het wit nat poeder. Dit poeder is zetmeel. Dat hebben we nodig voor de rest van het experiment.

20 Stap 7 Giet het water voorzichtig uit de fles. Het zetmeel moet in de fles blijven zitten.

21 Stap 8 Draai de dop open en haal het zetmeel uit de fles. Leg het zetmeel op een glazen schaaltje.

22 Stap 9 Zet het schaaltje in de oven totdat het poeder droog is. Het kan ook in de magnetron, maar pas op dat het dan niet gaat bakken. Als je op school geen oven of magnetron hebt kun je het ook op de verwarming of in de zon zetten, maar dan duurt het wat langer.

23 Zetmeelpoeder

24 Stap 10 Als je droog poeder hebt moet je er water bij gaan doen.
LET OP!!! Je moet het poeder wegen. Je moet ml water nemen voor elke 10 gram poeder. Dus heb je 40 gram poeder, dan neem je 400 ml water. (Je kunt dit wegen op een kleine keukenweegschaal of een brieven weger.)

25 Stap 11 Zet het schaaltje op de kookplaat en mix alles goed door terwijl je het warm laat worden. Het wordt nu een soort behangselplak. Pas op, het papje van zetmeel en het schaaltje kunnen heet zijn!

26 Papje van zetmeel

27 Stap 12 Doe een druppel glycerine per 10 gram poeder bij je papje van zetmeel. Wanneer je 40 gram hebt afgewogen moet je dus 4 druppels glycerine nemen.

28 Stap 13 Glycerine zorgt ervoor dat het plastic straks gemakkelijk loslaat van je schaaltje. Roer nu alles nog een keer goed door.

29 Stap 14 Giet of lepel een dun laagje van het papje in een schaaltje.

30 Stap 15 Zet dit schaaltje een dag op de verwarming om te drogen.

31 Stap 16 Als het droog is heb je je eigen stukje plastic gemaakt.

32 Stap 17 Je kunt het papje ook in een flexibele vorm gieten. Bijvoorbeeld een mal waar je gipsfiguurtjes mee kunt maken. Zo kun je plastic figuurtjes maken. Wil je je plastic een kleurtje geven, doe dan bij Stap 12 een beetje gekleurde inkt bij je papje. Zo maak je heel gemakkelijk blauw of rood plastic.

33 Stap 18 De laatste stap in je experiment is natuurlijk alles weer netjes schoonmaken en opruimen zodat de groep na jou ook met schoon en veilig materiaal kan beginnen. Controleer je ook even of er nog genoeg aardappel en glycerine is voor de volgende groep?

34 Einde experiment Je kunt nu zelf plastic maken op een milieuvriendelijke manier. Dit plastic is niet overal geschikt voor. Er zal waarschijnlijk altijd plastic uit een raffinaderij nodig zijn. Maar jij kunt in ieder geval helpen om zoveel mogelijk plastic uit de natuur te houden. Recycle plastic flessen en gooi afval altijd in een afvalbak. Hopelijk is het experiment gelukt en vond je het leuk om te doen.


Download ppt "Plastic."

Verwante presentaties


Ads door Google