De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderwerp Ik heb dit onderwerp gekozen? Omdat ik het zelf heb. En omdat het mij interesseert. En omdat ik het belangrijk vind dat jullie het ook weten!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderwerp Ik heb dit onderwerp gekozen? Omdat ik het zelf heb. En omdat het mij interesseert. En omdat ik het belangrijk vind dat jullie het ook weten!"— Transcript van de presentatie:

1

2 Onderwerp Ik heb dit onderwerp gekozen? Omdat ik het zelf heb. En omdat het mij interesseert. En omdat ik het belangrijk vind dat jullie het ook weten!

3 AA - GON - DROO - PLAA - SIE

4 Wat is achondroplasie? Ik heb achondroplasie. Achondroplasie betekent dat je niet zo snel groeit. Ik ben 9 jaar en ben niet zo groot als jullie. Ik ben 1 meter en 6 centimeter. En hoe lang ben jij?

5 Achondroplasie is geen ziekte Want ik heb geen koorts en geen griep. Wat ik wel heb is dat mijn botjes in mijn armen en mijn benen niet zo snel groeien als die van jullie.

6 Achondroplasie is een beperking Want mijn korte benen beperken mij in het rennen. Ik kan niet zo snel rennen als jij.

7 Testje: wat zie ik?? Ga eens staan en kijk om je heen op ooghoogte. Wat zie je???????

8 Testje: wat zie ik?? Ga nu eens op je knieën zitten. Wat zie je???? En dat zie ik elke dag!!!!!!!!!!!!!!!

9 Speciaal Zoals jullie weten heb ik op school een aangepaste stoel. En thuis heb ik een verlaagde wastafel. En een verlaagde trapleuning. Hieronder zie je foto’s van alles. Behalve de stoel. Ik krijg ook nog een aangepaste fiets met een motortje. Maar daar heb ik nog geen foto van.

10 Dit is mijn eigen wastafel

11 Papa, heb ik mijn handen goed gewassen?

12 Mama, ik val niet van de trap, want ik heb mijn eigen verlaagde trapleuning.

13 Geschiedenis attractie Vroeger vonden de mensen kleine mensen een attractie. Zo moesten kleine mensen in het circus en met een ander klein mensje vechten. En dat vonden lange mensen heel erg grappig. En zo werden kleine mensen een attractie genoemd.

14 Geen lilliputter Mensen met achondroplasie worden ook wel lilliputter genoemd en dat is en blijft een scheldwoord. We worden liever kleine mensen genoemd.

15 Weetjes Elk jaar worden er 4 of 5 baby's geboren met achondroplasie. Als ik volwassen ben dan ben ik ongeveer 1 meter en 25 centimeter. Jongens worden ongeveer 1 meter en 35 centimeter. In Soest wonen nog 2 mensen met achondroplasie. Een meisje van 32 jaar en 1 jongetje van 5 jaar.

16 Dit zijn mijn kleine vriendjes

17 Vereniging En natuurlijk is er een vereniging. En die vereniging heet de b.v.k.m Oftewel belangen vereniging van kleine mensen. Elk jaar zijn alle kleine mensen ongeveer 4 of 5 keer bij elkaar bijvoorbeeld bij de zomerbarbeque en de nieuwjaarsbijeenkomst en sinterklaas. De website heet www.bvkm.nlwww.bvkm.nl Als je vragen hebt over achondroplasie dan kan je bellen of mailen met de bvkm en dan geven ze antwoord op je vraag. De Vriendschap is het blad van de bvkm. Daarin staan verhalen van achondroplasten. Ook als je iets wilt weten over een aangepaste fiets of stoel kan je dat daar ook lezen.

18 Zijn er nog vragen


Download ppt "Onderwerp Ik heb dit onderwerp gekozen? Omdat ik het zelf heb. En omdat het mij interesseert. En omdat ik het belangrijk vind dat jullie het ook weten!"

Verwante presentaties


Ads door Google