De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WELKOM Van harte welkom op deze informatieavond van het Elburger Bier Genootschap.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WELKOM Van harte welkom op deze informatieavond van het Elburger Bier Genootschap."— Transcript van de presentatie:

1 WELKOM Van harte welkom op deze informatieavond van het Elburger Bier Genootschap

2 Programma  19.30Koffie  19.45Welkomstwoord en programma van de avond  19.50Uitleg E.B.G.  20.30Proeverij  21.45Afsluiting

3 Elburger Bier Genootschap

4 Doelstellingen  het bevorderen van de algemene biercultuur in de ruimste zin;  het bevorderen van de bierkennis van de leden;  het organiseren van informatieve bijeenkomsten over bieren;  het bevorderen van de interesse in diverse bieren;

5 Deelname  Vrijwillig doch niet vrijblijvend: eenmalige inleg bij toetreding eenmalige inleg bij toetreding 8 bijeenkomsten per jaar 8 bijeenkomsten per jaar (iedere 3de maandag van de maand, m.u.v. januari, juli, augustus en december) januari, juli, augustus en december) Actieve deelname bij organisatie Actieve deelname bij organisatie van 1 bijeenkomst per jaar

6 Kosten  Eenmalige inleg bij toetreden Een bijdrage van € 50,= t.b.v.: Een bijdrage van € 50,= t.b.v.: Proefglazen Placemats Map met inhoud (formulieren) Buffer (incl. € 20,= p/p bij “ontslag”) Eventueel eigen website Representatie

7 Communicatie Alle communicatie zal lopen via email. Indien een genoot niet beschikt over email, zal een tussenpersoon aangewezen worden. Bij voldoende aanmeldingen zal het opzetten van een eigen website overwogen worden.

8 Reglement Het genootschap wordt geleid door een bestuur, welke uit minimaal 3 en maximaal 5 personen bestaat. Het bestuur wordt voorgezeten door een voorzitter. Toetreding tot het bestuur kan uitsluitend plaatsvinden door voordracht vanuit het genootschap en met goedkeuring van een meerderheid van het zittend bestuur. Het minimaal aantal genoten wordt bepaald op 3. Het maximum aantal genoten wordt vastgesteld op 40. Toetreding kan uitsluitend plaatsvinden na schriftelijke uitnodiging door een bestuurslid. “Ontslag” uit het genootschap kan op twee manieren plaatsvinden. 1) schriftelijk uit eigen beweging; 2) schriftelijk op aangeven van het bestuur, hierover kan nimmer gecorrespondeerd worden; Iedere genoot is een financiële bijdrage verschuldigd van € 50,= bij toetreding.

9 Reglement Per informatieve bijeenkomst is een eigen bijdrage verschuldigd, welke voor aanvang van de bijeenkomst voldaan dient te worden bij het bestuur. De hoogte van deze bijdrage per bijeenkomst zal maximaal € 10,= bedragen (uitgangspunt is circa € 8,=). De vastgestelde bedragen kunnen jaarlijks bij een meerderheid van stemmen verhoogd worden. Bij ontslag uit het genootschap heeft de persoon recht op teruggave van 40% van zijn/haar financiële bijdrage bij toetreding. Door toetreding neemt men de verplichting op zich minimaal 1x per jaar actief deel te nemen aan de organisatie van een bijeenkomst. Deze deelname wordt beoordeeld door het bestuur. Bij onvoldoende deelname aan bijeenkomsten en/of de organisatorische verplichting kan het bestuur besluiten tot ontslag.

10 Proeverij

11 HOE WORDT BIER GEBROUWEN?? ??

12 ► WATER

13 HOE WORDT BIER GEBROUWEN?? ► WATER ► HOP

14 HOE WORDT BIER GEBROUWEN?? ► WATER ► HOP ► MOUT

15 HOE WORDT BIER GEBROUWEN?? ► WATER ► HOP ► MOUT ► GIST

16 Het grootste bestandsdeel van bier is water. Van belang is de zuurgraad van het water (PH-waarde). Zacht water wordt over het algemeen gebruikt voor het biertype pils. Voor de hele donkere bieren wordt hard water gebruikt. WATER

17 HOP Hop is een klimplant. Alleen de vrouwelijke bloemen worden gebruikt voor de bereiding van bier. Hop zorgt niet alleen voor de aroma’s en de bittere smaak maar ook voor de schuimvorming en de houdbaarheid van het bier. De bitterheid van het bier wordt uitgedrukt in EBU-waarde.

18 MOUT Mout is graan dat een speciale behandeling heeft ondergaan. Het graan weekt men eerst met water. In het graan gaat daardoor de kiem groeien. De kiem is het begin van het plantje dat zich uit de graankorrel kan ontwikkelen. Door het kiemproces vinden veranderingen plaats in de graankorrel. In de graankorrel worden enzymen gevormd die het meellichaam afbreken of oplossen zoals de mouters dat noemen. Door het graan bij een hoge temperatuur te drogen worden de ontwikkelingen in het graankorreltje gestopt. Daarbij wordt er voor gewaakt dat niet alle enzymen vernietigd worden. Het graan is dan mout en geschikt om er bier mee te bereiden.

19 MOUT Afhankelijk van de temperatuur waarbij het mout gedroogd is krijgt men lichtere of donkere mout. De kleur van mout wordt uitgedrukt in EBC-waarden. Hoe hoger het EBC- getal hoe donkerder het mout. De zeer donkere moutsoorten met een EBC-getal van 150 of meer hebben de neiging snel te overheersen in de smaak van het bier.

20 GIST Gist is een microscopisch klein eencellig levend organisme. De meeste mensen kennen bakkersgist. Voor de bierbereiding worden speciale gistrassen gebruikt. Gist zet suikers om in alcohol en koolzuur. Door de vergisting ontstaan diverse smaakcomponenten. Een zeer groot gedeelte van de smaak van het bier wordt bepaald door stoffen die gevormd zijn door de gist. De gebruikte gist bepaalt dan ook de smaak van het bier. Verander je van gist dan verandert ook de smaak van je bier.

21 HET BROUWEN!

22 *MOUTEN

23 MOUTEN Mout is graan dat een speciale behandeling heeft ondergaan. Het graan weekt men eerst met water. In het graan gaat daardoor de kiem groeien. De kiem is het begin van het plantje dat zich uit de graankorrel kan ontwikkelen. Door het kiemproces vinden veranderingen plaats in de graankorrel. In de graankorrel worden enzymen gevormd die het meellichaam afbreken of oplossen zoals de mouters dat noemen. Door het graan bij een hoge temperatuur te drogen worden de ontwikkelingen in het graankorreltje gestopt. Daarbij wordt er voor gewaakt dat niet alle enzymen vernietigd worden. Het graan is dan mout en geschikt om er bier mee te bereiden.

24 HET BROUWEN! *MOUTEN *SCHROTEN

25 SCHROTEN De eerste handeling die verricht moet worden is het malen of pletten van het mout. Brouwers noemen dit het schroten van het mout. Het mout dient zo grof mogelijk geschroot te worden. Natuurlijk mogen er geen hele korrels in het schrootsel aanwezig zijn. Een niet geschrote korrel kan zijn inhoudstoffen niet vrijgeven en zorgt daardoor voor een lagere opbrengst. Als je het mout te fijn schroot krijg je later filterproblemen. Ook komen er dan meer ongewenste stoffen vrij uit het kaf van het mout, hetgeen de kwaliteit van het bier niet ten goede komt.

26 HET BROUWEN! *MOUTEN *SCHROTEN *MAÏSCHEN

27 MAÏSCHEN De bedoeling van het brouwproces is uit het mout een oplossing te krijgen die dient als voeding- en bouwstof voor de gistcellen. De zetmeel- en eiwitketens uit het mout worden tijdens het brouwproces door enzymen uit het mout afgebroken in suikers en kleinere eiwitten. Het merendeel van de gevormde suikers wordt door de gistcellen omgezet in alcohol en koolzuurgas. De kleinere eiwitten dienen als bouwstof voor de gistcellen. Verder zorgen eiwitten voor de schuimhoudbaarheid en dragen ze bij tot de volmondigheid van het bier.

28 MAÏSCHEN Bij de afbraak van de moutbestanddelen zijn meerdere enzymen actief. Een enzym doet zijn werk het beste bij een bepaalde temperatuur en pH-waarde. Omdat elk enzym zijn eigen optimale werkingstemperatuur heeft worden er bij het brouwproces verschillende temperaturen aangehouden om diverse enzymen de kans te geven hun werk te doen. Het afbreken van de moutbestanddelen door de enzymen wordt door de brouwers maïschen genoemd.

29 MAÏSSCHEMA TemperatuurDuur pauze 52°C10 min. 63°C30 min. 73°C20 min. 78°C1 min. Dit maïsschema is exclusief het opwarmen. Hoe zwaarder het bier des te langer de duur van de pauze.

30 HET BROUWEN! *MOUTEN *SCHROTEN *MAÏSCHEN *FILTEREN

31 FILTREREN Na het maïschen volgt het filteren van het beslag. Als filtermateriaal dienen de kafdeeltjes van het mout. Vlak voordat de graanresten droog komen te staan word er begonnen met spoelen. De graanresten worden overigens door de brouwers bostel genoemd. De zoete vloeistof heet nu wort.

32 HET BROUWEN! *MOUTEN *SCHROTEN *MAÏSCHEN *FILTEREN *KOKEN MET HOP

33 KOKEN MET HOP De wort wordt nu gekookt met de hop voor zo’n 75 tot 90 minuten. Tijdens het koken vlokken grote eiwitten uit, die door het maïschen in het wort zijn gekomen. Door het lange koken wordt het wort steriel en worden de hop bitterstoffen omgezet waardoor ze oplossen in het wort. De hoeveelheid hop dat toegevoegd moet worden is vooral afhankelijk van de gebruikte hopsoorten en het biertype dat men wilt maken.

34 HET BROUWEN! *MOUTEN *SCHROTEN *MAÏSCHEN *FILTEREN *KOKEN MET HOP *TOEVOEGEN GIST

35 TOEVOEGEN VAN GIST Er zijn 3 soorten vergisting: *laaggistend *bovengistend *spontaangistend De gist kan er nu bij. De 3 soortengist werken bij verschillende temperaturen en is uiterst besmettelijk voor infectie. Eerst wordt er een giststarter gemaakt die vervolgens bij het bier wordt toegevoegd voor de hoofdgisting. Tijdens de vergisting wordt het suiker omgezet in 50% alcohol en 50% koolzuurgas.

36 HET BROUWEN! *MOUTEN *SCHROTEN *MAÏSCHEN *FILTEREN *KOKEN MET HOP *TOEVOEGEN GIST *VERGISTING

37 BIERPROEVEN

38 BIERPROEVEN UITERLIJK

39 BIERPROEVEN AROMA

40 BIERPROEVEN UITERLIJK AROMA SMAAK

41 BIERPROEVEN

42 PROEFGLAS Het proefglas moet bol aan de onderkant zijn en iets smaller toelopen aan de bovenkant. Je kunt het bier goed rondzwenken zodat de diverse aroma’s goed vrij kunnen komen. Verder kun je zo’n glas goed in de hand houden zodat het bier vlug stijgt in temperatuur. Houd het glas onderaan vast zodat geuren van je hand de beoordeling niet kan beïnvloeden. Probeer je smaak te neutraliseren door water te drinken of brood te eten.

43 WE GAAN BIER PROEVEN!!

44

45 PALM SPECIALE Palm is één van de grootste en meest onafhankelijke Brouwerijen in België. Palm Speciale is een bier van hoge gisting met 5,1% alc. De naam Speciale is afgeleid van het biertype Speciale Belge en is een Belgische Ale. De palm brouwerij bestaat sinds 1747 en was gevestigd in Steenhuffel, Palm Speciale is voor het eerst gebrouwen in 1904 en de brouwerij is tegenwoordig in Londerzeel.

46 PALM SPECIALE Er wordt zo’n 700.000 hl. Per jaar gebrouwen en is een groot export product. In Nederland bezet Palm Speciale ongeveer ¼ van de Nederlandse speciaalbier markt. De smaak is zacht en vol, licht zoetig en niet erg bitter. Palm heeft de kwaliteit van een “genot-bier”, maar kan ook prima als doordrinker worden ingezet. PROOST

47 GRIMBERGEN DUBBEL

48 Één van de meest bekende “dubbels”is die van Grimbergen. Grimbergen is een Belgische abdij die in 1128 werd gesticht, en al snel werd daar bier gebrouwen om inkomsten te derven voor het bestaan van de abdij. Tegenwoordig wordt het bier gebrouwen in brouwerij Union in Jumet, maar een gedeelte van de inkomsten en het recht van Grimbergen is nog steeds eigendom van de Norbertijner paters van de Abdij. Deze gelden worden gebruikt om het kloostergemeenschap en om de gebouwen in stand te houden.

49 GRIMBERGEN DUBBEL Grimbergen dubbel is van het type abdijbier, is van hoge gisting en heeft een alcohol percentage van 6,5%. Grimbergen dubbel heeft een dubbel gisting ondergaan echter de term “dubbel”komt hier niet vandaan. De kleur is mede te danken aan de bruine kandijsuiker die ook de volle zoete smaak oplevert. Grimbergen Dubbel heeft een bitter aanzet, zoethout en kandij die verder evolueert in een volle warme smaak. De nasmaak heeft weinig karakter.

50

51 DUVEL Duvel wordt gebrouwen in de Moortgat brouwerij in Breensdonk te België en bestaat al sinds 1871. Inmiddels staat de 4e generatie aan de roerstok en wordt er sinds 1923 den Duvel gebrouwen die in de jaren ’60 “vernieuwd werd. Doordat vroeger Engelse bieren van enorme populariteit genoten, zochten de Belgische brouwers soortgelijke recepten om hun marktaandeel niet te verliezen. Zo ook Moortgat en kwam met dit Pale Ale-achtige bier met Schotse gist.

52 DUVEL Duvel is een bier van hoge gisting met een nagisting op de fles en heeft een alcoholpercentage van 8,5%. Duvel is ook de stamvader van zijn type aanduiding namelijk “speciaalbier duvel”. Dit bier met zijn goudgele kleur en zijn delicate pareling ligt na botteling twee maanden te rijpen in kelder temperatuur in de brouwerij Moortgat. Door de weinig restsuikers is het bier gemakkelijk door drinkbaar maar zeer listig door zijn hoge alcoholpercentage…een duveltje.

53 Hartelijk dank voor uw aandacht U als genodigde kunt zich vanaf nu aanmelden voor het genootschap.


Download ppt "WELKOM Van harte welkom op deze informatieavond van het Elburger Bier Genootschap."

Verwante presentaties


Ads door Google